Monday, September 18, 2017

Hopital Visit HKL Pertama Kali

Pada Rabu yang lepas, Alhamdulillah julung2 kalinya aku berkesempatan menyertai program hospital visit kelolaan kakak2 sukarelawati dr kumpulan dakwah ayah ku sendiri. Mereka dah lama buat program ni. Sebelum ni Ijah sewaktu masih single selalu join dan ajak aku sekali tapi aku selalu beralasan sebab agak jauh ke HKL dari shah alam. Kali ni Nani pula yang join jadi aku rs tak patut aku lepaskan peluang ni. Sampai bila aku hanya nk mengadap kerja rumah, anak2 dan keluarga saja. Mungkin dah tiba masanya aku buka mata melihat masyarakat di luar sana. Terima kasih suami kerana memberi keizinan.

Setiba di HKL aku dan adik2 disambut mesra oleh kakak2 sukarelawati. Mereka turut membekalkan biskut2 ringan utk diberi kepada pesakit. Aku agak kekok, tertanya2 apa yang patut aku ucapkan kepada pesakit. Asasnya 'Hospital Visit' ni tujuannya untuk menyantuni pesakit2 yang kita lawati, bertanya khabar, memberi semangat untuk terus berjuang, menggalakkan hidup sihat dan yang utama untuk pesakit muslim, kita tekankan untuk menjaga solat, dan tidak putus berdoa agar Allah membalas dengan sesuatu yang lebih baik di atas setiap musibah. Mujur Nani ada dan memang biasa clerk pesakit jadi sedikit sebanyak aku belajar dari bakal doktor ni apa yang wajar di tanya. 

Wad yang kami lawati kali ni adalah Wad Ortopedik. Mula2 kami kunjungi wad perempuan. Antara pesakit yang aku lawati, ada makcik tua ditemani anak lelaki. Makcik india tersebut baru jalani pembedahan untuk tulang pelvic yang patah akibat terjatuh. Ada juga pesakit yang bakal jalani pembedahan potong kaki akibat diabetes. 

Selepas habis lawati wad perempuan, kami kunjungi pula wad lelaki yang kelihatan lebih penuh berbanding wad perempuan. Kebanyakannya terlibat kemalangan motor. Ada juga yang terjatuh dari lori. 

Ada pakcik yang tinggal seorang diri, ada ibu yang dah seminggu menemai anak oku cedera kepala akibat jatuh. Ade yang kena pakai besi di lutut, dimasukkan gel di tulang belakang, patah tengkuk, macam2. Namun kesemuanya melayan kami dengan baik dan senyuman. 

Selesai wad ortopedik, salah seorang kakak kami nak melawat kawannya di wad cancer. Aku agak berdebar sebab tak dapat nk bayangkan bagaimana keadaan pesakit cancer ni. Tapi inilah peluangnya, supaya aku lebih muhasabah diri dengan nikmat kehidupan sihat yang Allah beri padaku selama ni.

Sebaik melangkah masuk ke bilik pesakit iaitu rakan kak zana, aku terpaku melihat susuk tubuh lemah, cengkung, mata yg tak tertutup rapat, mulut sedikit terbuka, jelas keletihan yang amat sangat. Pesakit sedang di beri morfin ditemani suami dan dua orang anak remaja perempuan. Ibu remaja2 ini sedang menghidap cancer paru2 yang kemudiannya merebak ke tulang. Tempohnya hanya 11 bulan sehingga kini. Tiada kata mampu aku ucapkan melihat wajah lesu itu.

Kenangan 22 tahun lalu terimbas kembali. Begitulah wajah yang pernah aku tatapi suatu ketika dahulu. Wajah cengkung tidak bermaya, tak terlawan kanser2 yang sedang memakan tubuh. Wajah yang padaNya ku pohon setiap saat agar diberikan kesembuhan walaupun hakikatnya mungkin sudah tidak ada harapan. Jadi aku kira aku memahami rasa anak muda yang menemani ibunya itu. Tidak seperti di wad sebelum ini aku mampu ucapkan kata semangat. Tapi kali ini, semangat aku juga hanyut bersama kisah lama yang pernah aku alami. Sungguh, pedih itu terasa. Emosi aku terusik.

Maafkan aku. Aku tetap mendoakan Allah beri yang terbaik buat kalian. Cuma ibumu mengingatkan aku kepada ibuku. Dan hakikat bahawa nenekmu juga pernah mengalami derita yang sama, menyedarkan aku, aku juga dalam aliran yang boleh menerima nasib yang sama. Hidup ini sementara bukan?

Itulah hakikat kehidupan yang aku belajar hari ni. Bersyukur atas nikmat yang Allah berikan pada hari ini. Dan hargailah nikmat kesihatan yg kita rasai hari ini. Bersabar lah di atas setiap musibah dan bersyukur lah di setiap hela nafas ini. Semoga Allah memanjangkan rahmatnya ke atas kita semua sehingga kita diberikan pengakhiran yang baik. Ameen.

Wednesday, September 13, 2017

Resepi Nasi Ayam Terbaik

🌺Resepi Nasi Ayam Mak TamπŸ—πŸ“πŸ›πŸŒΊ


Sukatan sila agak sendiri 😬


Nasi:

1. Cair kan minyak sapi.

2. Tumis bahan kisar (bwg putih, bwg merah, halia) bersama bunga lawang dan kulit kayu manis.

3. Masukkan air kosong bersama susu sejat ideal. Sukatan kalau nasi 6 cawan; air 6.5 cawan, susu ideal 1 cawan. Guna beras siam lebih sedap. Kalau nasi 3 cawan ; air 4 cwn, susu ideal setgh cwn. Susu tkleh banyak nanti muak dan nasi cepat basi. Total air campur susu mesti lebih secawan stgh dr beras.

4. Bila mendidih masukkan beras yg dah dibasuh dan sejat. 

5. Tambah garam. Sekali sekala kena kacau sampai nasi masak.


Ayam:

1. Perap ayam dengan bahan kisar (bawang putih, bwg merah) kicap pekat dan cair, sos tiram, pati ayam, garam, cuka, olive oil.

2. Bakar dalm oven suhu 200degC. 

3. Dah masak, perah asam limau.


Sambal:

1. Blend cili hidup, cili padi, seulas bwg putih, sos cili, cuka, gula dan secubit garam. Pastikan hasil kisar pekat.

2. Perah air limau.


Sup:

1. Rebus seketul atau dua kepak ayam bersama halia dan bwg putih ketuk. 

2. Perasakan dengan garam dan kiub ayam.

3. Hidang bersama daun sup, bwg thai goreng.


Kicap:

1. Goreng bawang thai dan tumbuk.

2. Panaskan sedikit sup.

3. Masukkan kicap, sos tiram dan bwg goreng tumbuk.


Salad:

1. Hiris tomato, timun dan hidang bersama salad.


Monday, September 11, 2017

Omega 3: Kisah Sembelit Irfan dan Rawatan

Alkisah ini bermula 3 tahun yang lalu. Iaitu ketika Irfan berusia 3 tahun. Pada waktu itu juga saya baru melahirkan anak kedua saya dan masih dalam pantang.

Sejak berhenti menyusu badan, atas nasihat doktor kami berikan Irfan minum susu Pediasure memandangkan beratnya yang sangat ketara kurang daripada sepatutnya. Ya tubuhnya agak kecil, dan selera makannya sangat sedikit. Masih saya ingat, dapat suapkan 2 sudu nasi setiap kali makan pon dah cukup syukur. Itupon belum tentu masuk dalam perut. Hanya terkepam dalam mulut. Aduh memang stress mama time tu. Umur sudah 3 tahun pun Irfan masih makan bubur sebab mama tak mampu nak bersabar nk tunggu makanan habis di telan. Kering dulu makanan di tangan sebelum masuk mulut. Last2 suap bubur jelah. Macam2 ragam anak yg seorang ni.


Walaupun diberi Pediasure, berat Irfan masih sama. Cuma saya perasan Irfan jarang sakit2. Mungkin kerana kandungan nutrisi susu Pediasure lebih tinggi berbanding susu lain. Tp malangnya gigi Irfan habis rosak. Bukan tidak gosok gigi. Rupa-rupanya pemberian susu berperisa terutama waktu malam boleh menyebabkan kerosakan gigi kanak2. Lebih2 lagi susu tinggi kalori sudah tentu agak manis. Mama kesal tak jaga gigi Irfan dengan baik. Sekarang separuh gigi Irfan terpaksa dicabut akibat sering terkena jangkitan kuman 😒.

Akhirnya kami decide untuk tukar susu. Disinilah bermula kerisauan mama. Sejak bertukar susu, Irfan mula sembelit. Pada awalnya saya selang selikan dengan susu Pediasure. Saya cuba pelbagai susu untuk cari yang paling sesuai. Ada susu yang menyebabkan najis berwarna keputihan. Ada susu yang selepas beberapa hari baru terjadi sembelit. Kasihan sangat setiap kali melihat Irfan bersusah payah nk membuang air besar. Sampaikan Irfan jadi takut dan menyorok setiap kali sakit perut. Dia cuba menahan rapat punggung ke lantai. Keadaan semakin teruk, berhari2 Irfan tidak berak. Kadang2 tiga hari, paling lama sampai seminggu. Bila terlalu lama, najis semakin besar dan semakin keras. Sampaikan mama terpaksa guna ubat sumbat untuk paksa berak. 

Setahun berlalu, macam macam mama cuba ikhtiar. Saya bawa jumpa doktor untuk dapatkan ubat. Sembelit memang biasa terjadi kepada kanak2. Nasihat doktor kena banyakkan minum air dan makan buah2an. Doktor bagi berbotol2 ubat lembut najis. Saya masih ingat doktor pertama kami jumpa di hospital SJMC, dia suruh minum ubat dengan dos yang tinggi sampai irfan tercirit2. Setiap masa tercirit sampai melecet. Sangat kasihan jd mama berhenti bg ubat. 

Kemudian mama jumpa Paediatrician lain di hospital Kpj. Terkejut doctor tu dengar dos tinggi yg diberikan. Doc sarankan dos yang lebih rendah disamping refer ke bahagian bedah untuk xray kalau2 ada komplikasi lain. Daripada result xray, tudia boleh nampak najis banyak berketul2 sampai ke atas. 

Ubat dulcolax hanya berkesan untuk beberapa hari saja. Kemudian doctor tukar ke ubat oil based liquid paraffin. Bila memula ambil ubat ni, irfan terus berak. Jadi mama happy akhirnya jumpa ubat sesuai. 

Berbulan2 irfan ambil liquid paraffin tapi lama2 sembelit nya kembali semula😩. Mama dah bagi makan buah everyday, makan barli, minum air banyak, every day makan sup sayur namun semua tak berkesan. 

Setahun lagi berlalu, Irfan masih dengan sembelitnya. Mama sudah tak sanggup tengok irfan telan ubat jadi mama berentikan, tawakkal kita cuba cara natural saja. Saya juga berhenti jumpa doktor sebab tidak banyak membantu. Saya beri Irfan mealshake pon masih sama kecuali saya perasan selera makan dia bertambah. Saya juga beri dia minyak kelapa dara setiap hari walaupun saya sendiri pon tk sanggup nk telan huhu. Exercise kayuh basikal untuk aktifkan muscle usus pun kerap suruh Irfan buat. Masih juga sama. Mujur Irfan pon tak banyak songeh. Mungkin sebab dia sendiri pon nak cepat sembuh.

Saya masih ingat sewaktu ke Paris, seminggu Irfan tidak berak. Waktu dalam keretapi menuju ke bandar Giverny, tiba2 dia nak terberak. Mama baru nk terlelap terus bergegas bawa ke toilet. Hampir sejam mama teman Irfan bertapa dalam tandas keretapi tu akhirnya berlepas juga najis bila mama tolong tekan2 perut dan tarikkan najis yang dah separuh keluar. Saya sangat berdebar sebab hampir dah nak sampai ke destinasi. What an experience!

Saya tanda di kalendar setiap kali Irfan berak. Selepas 3 hari tak berak, seriously saya jadi stress dan akan pressure Irfan untuk berak. Bila tengok sikap dia yang suka menahan berak lagi saya bertambah stress. Saya marah2 dan kadang2 tak mampu nak manahan sabar. Padahal saya sedar bukan salah dia. Maafkan mama 😞. Sampi akhirnya Irfan kerap berak berdarah akibat najis terlalu keras dan tajam. Aduh menangis mama tengok anak mama menahan sakit. Setiap kali nk berak mama ajar Irfan baca doa dipermudahkan. Ya Allah mudahkanlah, Ya Allah sembuhkanlah. Setiap hari mama tak putus berdoa. Sungguh mama pohon diampunkan dosa dan di berikan kesabaran yang tinggi πŸ˜”.

Sampailah mama join Shaklee dan mula belajar sedikit sebanyak tentang supplemen2 yang ada. Saya lihat banyak kebaikan omega 3 untuk kanak2 jadi setelah sekian lama, saya terbuka hati untuk cuba beri vitamin C dan OmegaGuard kepada anak2. Asalnya untuk tingkatkan kesihatan dan IQ anak2. Lagipun vitamin C shaklee adalah asli tanpa gula sesuai dengan diet Irfan untuk kurangkan gula manakala Omega Guard juga antara minyak ikan terbaik dunia kerana kandungan Omega 3 yang tinggi dan berkualiti tinggi.
Omega Guard
Setelah tiga minggu beri makan sebiji Omega Guard dan Vitamin C setiap hari, baru saya perasaan Irfan makin pulih sembelit. Saya tengok di kalendar yang saya catit kekerapan berak Irfan, paling lama 3 hari Irfan tak berak, itupon najisnya dah tak sekeras dulu. Saya buat kajian lagi tentang omega 3. Saya yakin sifat omega 3 yang anti radang bantu kurangkan radang dalam usus Irfan yang mungkin selama ni saya tidak tahu. Sifat berminyak Omega 3 juga membantu penghadaman lebih lancar menjadikan najis lembut dan mudah dikeluarkan. 

Chewable Vitamin C PLus
Saya teruskan beri Omegaguard setiap hari. Pil yang lembut memudahkan Irfan telan. Setiap kali dapat telan mama puji hebat macam mama. Tapi yang paling melegakan hati bila tengok Irfan sudah tak menahan berak lagi. Setiap kali dia bagitahu saya hendak berak, saya berdebar2 takut sembelit dulu berulang lagi 😣. Namun syukur Ya Allah, Irfan membuang dengan mudah. Najisnya juga tidak tersekat2 seperti dulu. Sekejap saja sudah selesai. Alhamdulillah Allah makbulkan doa 'Rabbi Yassir Wala Tuassir' yang Irfan selalu baca. Mama masih menangis, tapi bersyukur kerana derita selama ni dah berakhir. Thank you Allah 😊😊



Sekarang Irfan membuang dengan jayanya hampir setiap hari. Jadi untuk ibu bapa yang mempunyai masalah yang sama, i feel you. Saya sangat memahami kerisauan yang anda alami setiap kali melihat derita sembelit anak2. Kita nak bagi makan pun jadi memilih dan risau kalau2 makanan tu boleh sebabkan anak sembelit. Mungkin sembelit anak anda tidak sekronik Irfan. Tapi nasihat saya, jangan ambil mudah dan jika berterusan banyakkan membaca disamping minta nasihat doktor dan orang yang berpengalaman. Yang penting jangan putus asa.

Semoga kita sama2 dapat manfaat dan peroleh kesihatan yang berpanjangan. Amin.

Friday, September 08, 2017

Jeling-jeling, Rupa-rupanya Matanya Kabur

Sedari kecil Irfan kerapkali melihat dengan menjeling. Comel sangat. Sampaikan adakala aku sengaja suruh dia jeling sekadar usikan. Bermata bulat jernih dengan jelingan, sesiapa yg melihat pasti terpikat.

Perangai menjeling tu terbawa sehingga kini. Aku tak ambil pusing sangat since dia tak pernah complain apa2 tentang penglihatan. Akses gajet pula biasanya aku control, paling lama pon setengah jam. Tengok TV pon sama. Cuma pernah sekali dua Irfan tengok hp dalam gelap sebab aku tertidur dulu. 

Kini Irfan sudah 6 tahun. Alhamdulillah pembelajaran berjalan  dengan lancar. Dia boleh membaca buku english, malay dan Quran dengan baik walaupun belum lancar sepenuhnya. Penguasaan matematik juga memberansangkan. Di dalam kelas, kedudukannya paling hadapan. Seringkali terdapat latihan untuk menyalin semula soalan dan Irfan dapat menyalin dengan baik tetapi mungkin sedikit lambat.

Sanpai la di suatu hari ketika seperti kebiasaannya aku ambil Irfan pulang dr sekolah, cikgu kelas Irfan iaitu Teacher Pat hantar Irfan ke kereta dan beritahuku Irfan mengadu tak nampak tulisan di screen komputer padahal jarak nya agak dekat. Teacher Pat akhiri aduan dengan berkata "Mungkin dia perlu pakai cermin mata!".

Berdebar rasa bila dengar Tc Pat cakap macam tu. Aku still dalam denial tapi masih terus bawa Irfan ke klinik berdekatan untuk check matanya. Shockingly, Irfan failed ujian mata tu. Dia tak dapat baca huruf di dua baris terbawah. Dalam kerisauan tu, aku terus minta referal letter untuk jumpa pakar mata.

On the next 2 days after school, aku bawa Irfan jumpa doctor Pakar Mata Opthalmologist di KPJ Selangor. Pada awalnya nurse periksa power mata irfan dengan mesin. Mencabar betul nk pastikan Irfan focua betul2 tengok dalam mesin. Adik pula asyik tarik2 baju mama. Terkejut aku dapat tau power Irfan around 500! Biar betul, ni mcam rabun teruk juga. Berharap juga result tu salah since Irfan pon mcam main2 je tadi. 

Bila jumpa doctor, doctor check sekali lagi dan mengesahkan memang irfan ada rabun jauh dan dekat. Tapi doc minta datang sekali lagi untuk checkup yang lebih detail dengan besarkan anak mata Irfan. Cuak juga dengar nk besarkan anak mata. Tapi tu sebenarnya prosedur yg biasa untuk eye screening. Mata akan jadi lebih kabur untuk beberapa jam dan kembali normal.

Pity my son, mama sangat2 tak sangka selama ni anak mama hidup dalam kekaburan. Power tinggi pulak tu. Ibarat kita melihat sesuatu tetapi tidak sharp bucu sisinya. Mungkin selama ni Irfan sudah rasa keadaan tu normal. 

Sejak dari tu aku mula kaji cara Irfan melihat sesuatu. Apabila membaca tulisn dia akan baca dari sudut tepi matanya. Begitu juga bila tengok tv. Aku tak pasti kenapa. Bila aku suruh tengok dengan pandangan depan, dia betulkan pandangn tetapi kembali melihat dengn anak mata sisi. Aku kira eye muscle Irfan sudah terbiasa begitu dan mungkin penglihatannya lebih jelas dari sudut itu. Aku cuba melihat dengan anak mata sisi (at the corner of eyes) dan tak sampai seminit kepala aku mula pening2. Jadi jelas padaku kini bahawa memang penglihatan Irfan selama ni tidak normal.

Pertemuan seterusnya dengan Opthalmologist mengesahkan Irfan betul2 rabun dengan power mata 600 kedua2 belah mata. Doc terus refer ke Optician untuk buat cermin mata yang sesuai. From now, Irfan perlu pakai cermin mata sepanjang masa untuk train eye muscle focus dengan betul, improve sight, dan seterusnya elakkan lazy eyes yg boleh menyebabkan kabur tu jadi kekal. Menurut optician, insyaAllah kalau mata Irfan beri respon selepas pakai cermin mata, kemungkinan besar power mata tu boleh berkurang dan berkurang. Lega hati mama. 

Belum habis di situ, untuk dapatkan lebih kepastian, aku bawa Irfan berjumpa Pakar Mata Kanak2 (Opthalmologist Paediatric) pula di PPUM. Kebetulan Doc tu kawan seusrah, dia concern bila dengar kes Irfan daripada Adik Ipar aku dan minta aku bawa Irfan jumpa dia di Hospital. On that Friday, aku bawa Irfan dan Imran sekali untuk check up. Kalini memang puas hati, sebab Dr Aishah check mata anak2 ku dengan detail. Macam2 machine guna. Sekali lagi Irfan dan Imran kena besarkan anak mata. Hanya titis ubat setiap 15 minit sehingga anak mata membesar.

During checkups, didapati Irfan dan Imran were borned with flat corneas. Maknanya kanta mata tak sekembung mata normal. So somehow akan effect vision. Saraf mata juga agak besar tp alhamdulillah fluid pressure inside eyes normal. And same result as previously, power mata Irfan mmg 600 and need to constantly wear eyeglasses. Untuk adik pula, alhamdulillah mata adik normal tpi perlu follow up juga.

Hati ibu mana tak sedih bila realize anak rabun. Tapi sekurang2nya Allah beritahu awal, thanks to Teacher Pat yang cepat2 bagitahu. Sejak bercermin mata, Irfan dah tak menjeling lagi. Walaupon rindu dengan jelingan itu, mama gembira ia dah jarang berlaku kini. Dan juga, walaupon Irfan nampak comel bercermin mata, mama doa ini hanya untuk sementara dan semoga Irfan dapat lihat dengan jelas semula nanti. Ameen.






Monday, February 06, 2017

What Is VIVIX

❓What is Vivix™?

Vivix is a patent-pending, exclusive resveratrol-polyphenol blend with ingredients shown in laboratory research to positively impact four key mechanisms of cellular aging—including helping to protect and repair DNA damage, positively influencing longevity genes, repopulating mitochondria to produce energy, and slowing formation of AGE proteins. (plaque)

❓Who can benefit from Vivix?

Any adult concerned with cellular aging and optimal well-being.* Vivix is not recommended for pregnant or lactating women, or anyone younger than 18 years old.

❓Is Vivix patented?

There are 3 patents pending on Vivix.

Patent #1: Cold-filling’ Extraction Process

Patent #2: The polyphenol blend

Patent #3: Preservative-Free, All-Natural, Stable Liquid Suspension

The process for producing Vivix was developed in collaboration with the University of Georgia.  Learn more about these patents here

SCIENCE

❓Who is David Sinclair?

Dr. David Sinclair is a highly acclaimed anti-aging researcher at Harvard Medical School.  He discovered the plant molecules that “switch on” your longevity gene.

Dr. Sinclair became the first scientist in history to successfully extended life in yeast, fruit flys, and mice.  Because humans have the same gene as mice, he believes this miracle molecule will work to extend the life of humans.

❓What is Dr. Sinclairs affiliation with Shaklee?

Dr. Sinclair approached Shaklee to create a product from resveratrol that would replicate his studies in mice.  He and his team worked initially with Dr. Carsten Smidt, Dr. Jamie McManus and the Shaklee science team to develop a natural anti-aging supplement based on his research.

Dr. Sinclair was approached by companies from around the world but chose Shaklee because of our outstanding reputation for quality and scientific integrity.

❓Does Dr. Sinclair endorse Vivix?

No. His position at Harvard Medical School, and is agreements with Sirtris Pharmaceutical prohibit Dr. Sinclair from making commercial endorsements.  However, he did address the Shaklee Leadership Conference in 2008 on his research, his alliance with Shaklee, and the value of a product like Vivix.

❓Does Dr. Sinclair personally use Vivix?

He has stated that he takes Vivix every day.

INGREDIENTS

❓What is resveratrol?

A natural compound found in some plants, fruits, seeds, grapes, and grape-derived products such as red wine. Resveratrol has polyphenolic and antioxidant activities that have been found to potentially improve health and well-being in laboratory studies from around the globe.

In addition, emerging laboratory research has found that resveratrol fights cellular aging. These studies also found that resveratrol activates genetic regulators of cellular longevity pathways, which may have positive effects on DNA, cellular health, and metabolism.*

❓How much resveratrol does Vivix provide?

Vivix contains 100 mg of ultra-pure trans-resveratrol PLUS a total of 1,300 mg of polyphenol extract in every serving (teaspoon).

❓Are the ingredients in Vivix all natural?

Yes. Vivix is 100% natural. There are no chemicals to block polyphenol actives and no artificial ingredients including colors or fillers.

❓Why does the color of Vivix vary from bottle to bottle?

Because every batch of grapes used to make the Rejuvenol blend varies, the color of the tonic will vary.  Shaklee could have used an artificial process to make every batch the same color but chose to use only natural ingredients.

❓Does Vivix contain emodin?

No.  While emodin is found in many resveratrol products, the unique extraction process developed by the Shaklee science team eliminates all emodin so you never have to worry about it’s negative side effects like frequent trips to the bathroom.

❓How can I be sure I’m getting the right amount of resveratrol?

Vivix contains the maximum dosage recommended for safety and efficacy by Harvard Medical School, the latest scientific studies and emerging research.

❓What are polyphenols?

Polyphenols are a group of phytochemicals.  They come from plant compounds with both antioxidant and cellular anti-aging benefits. Emerging research has reported that polyphenols may elicit multiple biological effects consistent with sustained and improved human health.*

❓Does Vivix contain polyphenols?

Yes.  The Vivix formula takes resveratrol to an even higher level of potency by combining it with a patent-pending blend of polyphenols made from the only grape in nature with an extra chromosome—the muscadine.

❓Why is Vivix more potent than other resveratrol products?

Laboratory studies have found the unique combination of polyphenols and resveratrol positively impacts the four key mechanisms of cellular aging.  Vivix and is 10 x more effective than resveratrol alone in slowing AGE protein formation.

❓Why did Shaklee chose the muscadine grape?

Muscadine grapes grow only in the Southeastern region of the U.S.  Muscadine (Vita Rotundifolia) is unique in all of nature—it is the only grape grown anywhere in the world that contains an extra (19th) chromosome.

❓Is Vivix an antioxidant?

Yes.  Vivix is a powerful antioxidant.  But Vivix is so much more.  It has anti-aging properties that take it far beyond the mere antioxidant support. Vivix was designed to “switch on” the genes that counteract the aging process.

❓How does Vivix rank on the ORAC scale?

Vivix is a powerful antioxidant with an ORAC rating of over 5,000 in every teaspoon.

❓Is Vivix a “juice”?

Vivix is a liquid concentrate but is not considered a “juice” product.

❓How does Vivix compare to “juice” products being sold today?

Vivix is a super concentrate that delivers the purest form of trans-resveratrol and a potent polyphenol extract.  None of the juice products on the market claim to switch on your longevity gene and block the mechanisms of aging.

❓I drink red wine.  So why should I take Vivix?

The amounts of resveratrol found in red wine are miniscule when compared to Vivix.  Dr. Sinclair has stated that you would have to drink 100 glasses of red wine every day to get the benefits they are seeing in lab studies.

That’s why Vivix has been designed to deliver the resveratrol  equivalent of 100 glasses of red wine with every teaspoon (serving).

This means you will get the resveratrol equivalent of 3,000 glasses of red wine in just 30 days.  And because the actual resveratrol content in red wine varies—the Shaklee science team believes you would be getting the equivalent of 5,000 to 8,000 glasses.

❓Does Vivix contain alcohol?

No.  Millions would like to enjoy the health benefits associated with red wine but drink no alcohol.  In fact, research shows those who drink NO alcohol have a 42% greater risk of heart disease.  This fact makes Vivix even more valuable for those who choose not to drink.

❓What is the French Paradox?

In 1993, French scientists, Dr. Serge Renaud, appeared on 60 Minuets—his announcement shocked the world.  He reported the French, who eat lots of butter, creams, sauces and other fatty foods—have 43% less heart disease than Americans.

His theory was that some substance in red wine, a staple in the French diet, was the reason for this anomaly.

Dr. David Sinclair proved this theory to be correct more than a decade later in his labs at Harvard.  Turns out that molecule is resveratrol.

❓What is Calorie Restriction and how does Vivix compare?

Until now, Calorie Restriction was the only scientifically accepted method for slowing the aging process and extending life.  It seems that severely restricting calories activates the Sirtuin genes in your body that have recently been shown to slow aging in lab studies.

The resveratrol and polyphenols in Vivix act in the same way and have been proven to  extend life in every organism tested.

❓Is the amount of resveratrol in every bottle of Vivix vary?

No.  The last thing you want is to use a product that varies widely in potency from bottle to bottle.  Shaklee’s patent-pending extraction process has enabled us to make every batch of Vivix standardized to 98%—The highest of all resveratrol products.

VIVIX USAGE AND SAFETY

❓Should I continue to take my vitamins along with Vivix?

Absolutely.  In fact, you would get a synergistic benefit.

Vivix is not a vitamin/mineral supplement.  It is not designed to cover your daily nutrition needs.  Shaklee science recommends you continue to take your supplements, especially Vitalizer, the world’s most potent and complete vitamin/mineral formula.

❓Is it safe to take Vivix with my meds?

Yes.  Vivix is not a drug.  Thousands of tests with the ingredients in Vivix show there are no known contraindications. But as with any dietary supplement—do if you are on medication or have a medical condition—we recommend you check with your doctor or pharmacist.

❓How does Vivix work?

Vivix works at the cellular level to activate Sirtuin longevity enzymes which—based on Dr. Sinclair’s research—mimic caloric restriction.  Until now, CR was the only known way to slow aging.

Vivix works to protect your DNA, regulate your genes, produce new mitochondria, and block the formation of AGE proteins.  

❓How often should I take Vivix?

Every day.  Because Vivix has been shown to negate the inflammatory effects of a bad meal—we recommend you take with a meals. And because Vivix helps produce sustained energy for hours—it might be best to take it with breakfast or lunch.

❓Why does Shaklee recommend I shake each bottle well before pouring?

Every bottle of Vivix contains the same formula, but natural settling occurs making the tonic seem “thicker” at the bottom of the bottle and “thinner” at the top. Simply “shake well” before pouring.

❓Is it safe to take more than one teaspoon per day?

Yes.  Much larger doses are used in lab studies and to date, no toxic levels have been reported.  However, Shaklee science believes that one teaspoon per day will produce outstanding health benefits.

❓Is Vivix safe for people of all ages?

While Vivix is totally natural and follows guidelines for dosage and potency from Harvard Medical School and other institutions—it is not recommended for people under 18 or for women who are pregnant or lactating.

❓Are there added sugars in Vivix?

No.  You get only the purest, most natural sweeteners mother nature has to offer.

❓Has the taste of Vivix been altered?

No.  When you taste Vivix, you’re getting all the goodness of the muscadine blend just as it came in nature.

❓Is Vivix free of MSG?

There is no MSG in Vivix.

❓Is Vivix gluten free?

There is no gluten in Vivix.

I am a health care professional.  Could Vivix work in my protocols?

Many doctors recommend Vivix to their patients.  For answers, to medical questions—visit Shaklee’s web site dedicated to physicians and medical professionals.  Go to http://www.physicians.shaklee.com.

If you don’t find the answers you are looking for, contact Dr. Jamie McManus or Dr. Carsten Smidt at Shaklee Corporation.

❓I am an athlete.  How would I benefit from Vivix?

Mitochondria is the “power plant” of every cell in your body.  Over time, the mitochondria in your cells becomes smaller and weaker.  In fact, you actually have fewer mitochondria in your cells as you age.  Fewer or weaker mitochondria means you have less energy and endurance.

A recent report from Bloomberg News titled “Armstrong Cells,” reported that Lance Armstrong has “extra” mitochondria which gives him the advantage of greater energy and endurance.

One of the most miraculous findings in Dr. Sinclair’s studies is that the ingredients in Vivix actually repopulate your mitochondria stores and help your mitochondria come back to life—larger and stronger.

Resveratrol studies are showing greater energy and endurance in humans trials.

❓As a professional athlete facing random drug tests, could I use Vivix?

All professional sports leagues and teams have banned substance lists and approved lists.  Hundreds of professional athletes, including Olympians, use Shaklee supplements for this very reason.  While Shaklee science believes that Vivix would pass any drug test—it would be best to check with your team or league and get confirmation.

❓Why does Vivix come in 3 small bottles instead of one large one?

Small bottles ensure maximum freshness and potency.  It’s great for traveling.  Vivix is only 1.7 oz. per bottle which means it can carried with you on the plane.  Easy to have with you in a purse or brief case.

❓What is the shelf life of Vivix?

Nine months.

❓Should I refrigerate Vivix after opening?

Because Vivix is totally natural, refrigeration after opening does help to maintain freshness, color, and maximum polyphenol activity.  You can refrigerate unopened bottles as well.

However, not refrigerating Vivix will NOT affect it’s potency unless you leave out for long periods of time.  Because each bottle is a 10 supply so this should never be problem.

❓How is Vivix preserved to insure safety and maximum efficacy?

Shaklee has invested million of dollars to develop special refrigeration facilities to insure the safety, purity and potency of Vivix. 

❓Does Vivix lose potency in shipping?

No. Extensive testing—including actual shipments throughout the country under extreme temperature and humidity conditions—confirms that Vivix maintains it’s potency under all shipping conditions.

❓Can I recycle Vivix packaging?

Yes. The bottle and deco carton can be recycled.

If Shaklee becomes a billion dollar product, will there be an adequate supply of muscadine grapes?

Because the muscadine is grown in only one small region of the world, this was a concern of our CEO, Roger Barnett.

His solution was to contractually lock up the entire crop of the largest and best muscadine vinyards in the world.

These top growers now grow their crops exclusively for Vivix! 

❓What are the Shaklee standards for testing and manufacturing?

Every Shaklee product exceeds the industry standard for supplement manufacturing.  In fact, Shaklee scientists designed and developed many of the tests and equipment now being used in the industry.

❓Does Shaklee have a Scientific Advisory Board?
Yes.  Led by some of the most acclaimed scientists in the world.

❓Does Shaklee have it’s own research and development facility? 

Yes.  The Forrest C. Shaklee Research Center.

❓How many scientist work for Shaklee?
There are almost 100 scientist in Forrest C. Shaklee Research Center in Oakland, California.

❓Has Shaklee ever has a product recall?

No.  Shaklee has never had a product recall in our 53 year history.

❓How many scientists were involved in the Vivix project 

About 30.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Shaklee Science / General
 

Wednesday, January 11, 2017

RAWAT STROKE DENGAN VIVIX

VIVIX VERSUS STROKE

Stroke adalah gangguan kepada fungsi otak yang terjadi secara mendadak. Ini adalah berpunca daripada gangguan di pembuluh darah dalam otak di mana salur darah telah tersumbat dan bekalan darah ke sebahagian otak terganggu dan bahagian tersebut tidak akan menerima oksigen yang cukup, oleh itu sel-sel otak akan rosak dan mati dan mengakibatkan bahagian badan yang dikuasai oleh bahagian otak tersebut tidak boleh berfungsi dan lumpuh. 

Stroke ini juga merupakan kecederaan saraf yang serius dan gejalanya ialah kehilangan fungsi saraf secara tiba-tiba. Kesannya, akan berlaku kerosakan saraf kekal serta juga kematian jika tidak dirawat dengan cepat.

Pernah terfikir tak..??

Bagaimana VIVIX ni merawat stroke..??

Dalam vivix ni terdapat satu bahan yang teramat ‘POWER’. Sebab itulah vivix di panggil tonik ajaib. 

Dalam vivix ada resveratrol , bertindak sebagai anti-oksidan yang kuat, anti-inflamasi dan anti-kanser.

Vivix membantu melindungi dan memperbaiki sel dari peringkat DNA yang typo, rosak, mati dan abnormal  akibat serangan berjuta-juta perosak setiap hari. Vivix juga membantu mengaktifkan semula sel-sel yang terlibat dalam pengawalan genetik utama yang merosot dan menggalakkan sel itu menjadi sihat semula.

Hal ini terjadi kerana 4 bahan utama dan super duper hebat yang digunakan dalam penghasilan vivix antaranya ialah anggur muscadine. Di dalam anggur ini terdapat kadar resveratrol dan polifenol yang tinggi sehinggakan ia sendiri boleh menahan dirinya dengan cuaca yang panas dan melindungi dirinya sendiri dari bakteria dan fungus tanpa bantuan bahan kimia lain. Resveratrol adalah antioksidan yang sangat berkesan yang dihasilkan oleh tumbuhan. 

Satu kajian yang dijalankan oleh Jabatan Sains dan Teknologi, Universiti Ohio, AS, pada tahun 1997 membuktikan kejayaan resveratrol menyekat pembahagian sel-sel kanser di peringkat selular. Kajian inilah yang telah membuktikan resveratrol ini mempunyai antioksidan yang sangat tinggi.

Jadi, tidak mustahil vivix boleh menjadi asbab kepada penyembuhan penyakit stroke ini kan.. ;) ;) ;)
 

Tuesday, December 27, 2016

Perbaiki Tubuh dengan Anti oksidan dan Kolagen

Tahun baru semakin hampir bermakna setahun lg bakal berakhir. Syukur kita masih dipanjangkan umur dalam nikmat kesihatan yg tidak ternilai harganya.

Namun adakah kita sedar kesihatan ini perlukan penjagaan agar mampu bertahan dan badan tetap kuat sekalipun fitrahnya badan kita semakin lemah fungsi dalamannya seiring peningktan usia. 

Sampai masa badan akan berhenti menghasilkan kalsium untuk kekuatan tulang, insulin untuk memproses gula juga semakin menyusut akibat pengambilan gula berlebihan, kolagen yang mengutuhkan sendi dan ketegangan kulit juga tidak lg terhasil sendiri dan sel2 badan semakin cepat mengalami penuaan kerana kurang nya agen antioksida yg menghalang. 

Akhirnya khasiat2 yang penting untk badan ini hanya bergantung kepada bekal yang masih berbaki dalam badan dan diet kita.

Oleh sebab itu sangat penting kita mengamalkan diet yang sihat. Jika di usia ini kita masih ragu tentang diet yang kita tidak menentu, kenapa tidak kita hadiahkan diri kita dengan pembantu2 yang boleh menambah baik kesihatan kita.

Mujurlah dengan kepakaran teknologi, khasiat2 yang penting untuk badan kita ini boleh diambil dengan mudah tanpa menjejaskan kualiti. Shaklee menawarkan pelbagai vitamin yang natural dan tinggi kualiti dalam bentuk yang sangat mudah pengambilannya.

Antaranya adalah Colagen dalam bentuk sachet hanya perlu campur air dan minum.
Colagen powder yang terdiri drpd sisik ikan merah dan herba serta vitamin c, mempunyai saiz molekul yang kecil untuk penyerapan yang tinggi ke dalam sel yang memerlukan.
Bagaimana pula dengan sel2 yang semakin lemah dan perlukan agen antioksida untuk perlindungan? 

Amalkanlah vivix, kerana vivix mengandungi agen anti oksida yang sangat tinggi, mampu memulihkan kesihatan anda sehingga ke peringkat sel!!
 
Pilihan di tangan anda, samada masih tidak mahu bertindak apa2 sedangkan badan sangat perlukan khasiat tambahan.. atau bertindak sekarang! 

Bila kali terakhir anda hadiahkan badan apa yang badan anda betul2 perlukan?? 

Hubungi saya segera untuk dapatkan vitamin yang sesuai untuk masalah kesihatan anda 😊
 

SIAPAKAH PENCIPTA VIVIX??

Insan yang mengkaji dan menemui ramuan vivix adalah seorang Doktor hebat yang bernama Dr Elizabeth Blackburn

Beliau pernah mengetuai American Cancer Research Association

Beliau jugak merupakan pemenang anugerah Nobel Prize in 2009 for medicine kerana menjumpai telomerase iaitu satu protein yang mampu memanjang Telomere iaitu satu protein dalam DNA kita
Telomere ni yang simpan seribu rahsia tentang penyakit kita pada masa akan datang

Bila protein telomere rosak disebabkan faktor usia & radical bebas, maka chromosome kita yang di copy, menjadi tak lengkap. So rosak, Maka hasillah sel yang rosak

Terjadilah pelbagai penyakit pada tubuh kita seperti Kanser, penuaan, buah pinggang rosak, alzhemeir, penyakit saraf, diabetes, darah tinggi, strok dan lain-lain

So kajian beliau adalah untuk memastikan takde sel chromosome yang rosak

So beliau menang dengan penemuan ni dan mendapat anugerah Noble Prize

Pihak saintis Shaklee telah bekerjasama dengan beliau untuk hasilkan Vivix dan kerana itu Vivix hanya dipatenkan khas untuk pihak Shaklee sahaja, company lain tidak boleh tiru.. NO NO NO !

Sebab tu vivix sepatutnya semua org makan

Walaupun kita dah makan makanan yang sihat, tapi kita still perlukan bantuan pada tahap sel

On the cellular level to protect us from making bad cells

Bad cells equal to diseases, cancer and ageing

Vivix will help you..lndeed!

#vivix