Friday, October 14, 2016

Omega Guard

Kalau anda sedang buntu nk hadiahkan apa untuk suami dan anak2 yang tak suka makan IKAN (ish ish) suka sangat makan lemak2, manis2, TAK SUKA MAKAN SAYUR, exercise pon depan tv je, mungkin inilah yang paling wajib anda hadiahkan kepada beliau. Yelah tak masak masakan kegemaran dia nanti dia tak lalu makan pulak. Jadi kita seimbangkan lah gizi makanan dengan khasiat minyak ikan yang berkualiti tinggi oleh Mr. Omega Guard yg ohsem ni.


Sendawa pon tak bau minyak ikan tau sebab Omega Guard ni tak macam jenama lain yang lebih byk lemak ikan tetapi Omega Guard ni mengandungi lebih byk omega-3 berbanding lemak ikan. 


Nak tau apa khasiat omega-3 utk tubuh badan kita? Nanti saya cerita atau pm je saya terus. 


Jangan tunggu lagi. Promo Mr ohsem ni hanya untuk bulan ni sahaja. Dijamin selamat dan HALAL.


 

Thursday, August 25, 2016

Testimoni Vitamin C SR: Hilangkan Jerawat

Hari ni nk share lg testimoni pengguna vitamin c Sustained release. Kakak comel ni first time try vitamin c SR ni bulan lepas dan sekarang dah dpt rasa kebaikannya.
Jadi kalau ada masalah kulit atau nk menten kulit cantik berseri, mulakanlah dengan pengambilan vit c dengan dos yg tepat. Kalau setakat minimum dos mungkin tk ckup nk repair sakit2 dalaman tu.
Banyak lagi kebaikan vitamin c ni blh rujuk tulisan dr zubaidi di atas ini. Kalau anda tk pernah ambil supplemen, apa kata mulakan dengan vitamin c. Sebab itulah yg paling diperlukan badan anda ketika ini untuk kekal sihat insyaAllah. Dan jenis sustained release adalah yang terbaik kerana vitamin c ni akan digunakan dengan lebih optimum berbanding vitamin c biasa.
Jom dapatkan vitamin c sustained released yg lain daripada yang lain ni. Sesuai untuk semua lapisan masyarakat 😁👍🏻
Whatsapp 0133018189
#imashaklee

Khas Buat Anakanda Irfan Hariss

YANG PERTAMA
****************
Duhai yang pertama lahir dari rahimku
Yang pertama mengajar aku menjadi ibu
Yang pertama mengubah lena malamku
Yang pertama buat ku risau kdg seperti melayang nyawa
Yang pertama memanggil ku Mama
Yang pertama ku dengar suara kecil menyanyi negaraku
Yang pertama ku lihat tubuh kecil mengibar bendera besar negaranya
Yang pertama ku lihat terlalu minat kan menara berpuncak langit

Terima kasih Allah atas pinjaman yg comel ini
Kerana dia, aku belajar erti sabar yg tak bertepi
Kerana tangisan malamnya aku dapat bgun mencari redhaMu
Kerana gelak tawanya aku segera hilang rasa duka dan hiba
Kerana dia aku lebihkan doa dan amalan supaya Kau jaga dia
Kerana dia hidupku indah penuh warna warni
Kerana dia aku rasa lebih disayangi lagi
Kau jagalah dia dan jadikan lah dia hambaMu yg berjiwa besar, berjaya di dunia dan ahli syurga di akhirat yg abadi.
Selamat hari lahir anakanda ku Irfan Hariss.
Cinta dan kasih Mama takkan pernah pudar untuk mu.

Monday, August 22, 2016

Testimoni Vivix Untuk Merawat Tulang yg Patah

Assalamualaikum,
Hari ni nak share testimoni baik punya dari kisah keluarga saya sendiri.
Alkisah bulan lepas, ibu mertua saya jatuh terduduk sewktu sedang mengemop lantai di rumahnya. Dia mengadu sakit di bahagian punggung sampai melarat sakit urat dan sengal2 badan. Risau dengan keadaan mak, saya bawa mak ke klinik utk xray dan didapati tulang hujung di pinggul mak rupanya dah patah 😢😥
Lalu saya dan suami beri mak vivix dan calcium untuk mak cuba dengan harapan cepat sembuh disamping untuk ikhtiar merawat diebetes dan menjaga buah pinggang mak.
Alhamdulillah hari demi hari mak makin pulih. Dan selepas 2 minggu mak kata dah hilang rasa sakit ! Syukur sangat mak dah kembali sihat dan cergas 😍
Bukan sahaja saya dah pelajari khasiat vivix melalui ramuan antioksida yg tinggi yg boleh melindungi organ dan membina sel2 badan kita, malah saya dah lihat sendiri keberkesanan vivix.
Jadi tak salah mencuba kan, kerana vivix selamat, halal dan insyaAllah berkesan.


‪#‎imashaklee‬ 0133018189

Tuesday, February 16, 2016

Irfan's first school

Assalamualaikum..hai berdebar plak nk menulis almaklum da terpencen sekejap jd rs kekok pon ada. Watak baru dalam keluarga pon tk sempat diperkenalkan. Tkpelah yg penting kita dahulukan yg utama. Macam ni lah hidup makin lama makin mencabar..makin menguji kekuatan jiwa dan iman. Yg pnting..kita sentiasa positif yeahh.
Rindunya pd ruangan new post ni. Alhamdulillah dan insyaAllah sempat aku coretkan kisah hidup walau secebis.
Kali terakhir aku post pasal minat irfan hariss. Sedar tk sedar tahun ni dia da mula masuk sekolah. Irfan insyaAllah akan menginjak 5 tahun ogos nanti. Skrg ni da mcm wajib dah bg anak sekolah 5 thn. Risau jg tkut tk terkejar arus pendidikan skrg yg semua nk cepat pandai. Selain tu blh la irfan belajar bergaul.
Alhamdulillah setakat ni irfan sgt suka pergi sekolah. Tiap2 hari nk try baju sekolah sambil puji sendiri cantik hehe. Samela mak nya dulu pon. Harapan mama same saja mcm ibu2 lain semoga anak2 mama pandai jg diri, digolongkan bersama kawan2 yg baik2, rajin memuntut ilmu dan sentiasa berakhlak baik. InsyaAllah.




 

Monday, February 15, 2016

Suri Rumah tangga

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum.
ketika ni anak2 sedang beradu..aku pon baru sempat isi perut sendiri. tunggu perut meraung2 baru terkial2 panaskan makanan hehe. makan dengan budak2 kecil ni banyak cabaran. kalau bernasib baik mereka behave je..kalau tak kena angin..tk smpai 5 minit mula nk bergaduh..adik mula tarik kaki mama ataupon bergaduh kejar2 naik belakang mama habis mama pon berjaga2 takut tumpah hbis makanan. sudahnya tunggulah anak tdo dulu baru mama boleh start buat kerja rumah and kerja perut hehe. sabor je lah.
lebih kurang macam tu lah rutin aku setiap hari..sejak dah bergelar suri rumah sepenuh masa ni. Alhamdulillah disebalik kekecohan tu semua..aku merasa nikmatnya dapat menjaga anak2 dengan tangan sendiri. nikmatnya merasa belaian mereka yg sentiasa rindukan kita..mahu berdamping dengan kita..mengekori kita kemana2..menjadi peneman di setiap saat. itulah nikmat yg Allah berikan kepadaku yg harus aku sentiasa syukuri..walaupon jika mahu dilihat banyk juga kekurangan dari segi kewangan ku sndiri, keperluan social utk bergaul seperti waktu bekerja dulu. tp aku mahu melihat pada yg baik2 sahaja semoga Allah meletakkan kita dalam golongan orang2 yg beruntung.

Alamak Irfan da nangis dah..Imran dah dtg sengeh2..adios utk menjalankan tugas hehe..

my two companions

Tuesday, December 24, 2013

Irfan and His Obsession

Hi lama beno tak menaip kat sini. rasa cam da hilang habes skill mengarang. Apo nk buat. Banyak perkara yg menuntut masa ku yg terhad ni. Lg2 sekarang dah kembali berbadan dua, kudrat pon semakin terbatas.
ops terlepas sudaa..hehe aku sekrang sedang mengandungkan zuriat kedua yg kini da berusia 6 bulan. terasa cepat sangat ms berlalu. tak sabar rasanya nk dapatkan adik untuk Irfan. Alhamdulillah kandungan kali ni baik2 je dan diharapkan baby lahir dengan selamat sepertimana kelahiran anak sulung ku dulu. InsyaAllah.
Kawan2 doakan ye :)

Mak buyung at 6 month pregnancy

Irfan Hariss pula sekarang da menginjak ke umur 2 tahun 4 bulan. Haish banyak sungguh keletah si bakal abang ni. Tak jemu mama n baba melayan. Di umur 2 tahun ni,  Irfan dan boleh bercakap dengan lancar. Perkataan yg disebut pon kebanyakan jelas dan tak pelat. Dia boleh faham arahan atau soalan dan respon  dengan baik. And the most amazing thing is ingatan irfan yang sangat kuat. betullah org kata otak kanak2 ni ibarat span. everything we say, his brain will absorb n keep it. and since Irfan sgt suka educational stuff and loooove singing, he now can recognize alphabets, colours, Alif ba ta, numbers and even flags of the world!


Mama and Irfan :)
Ha yang tu yang paling tak leh tahan. Irfan is deeply obsessed with flags. tunjuk lah bendera ape pun, he will get so excited and wont stop looking at it. Especially bila bendera tu berkibar...bertambah2 keterujaan dia and if possible he will run n touch the flag. dpt pegang tiang pon jadi lah. lagu plak jgn cakp la..lagu negaraku and lagu jalur gemilang tu sambil tido pun leh ternyanyi huhu. Disebabkan minat yg mendalam kt bendera, kat rumah aku bersepah dengan bendera. mujur bendera murah ja hehe. kat rumah in law aku lg ganas, tok abah irfan siap belikan bendera malaysia dan bendera selangor yg besar dengan kayu sekali. everyday, he will carry the big flag and kibar sambil nyanyi lagu negaraku. imagine si kecik tu sambil pegang bendera yang lg besar dari dia. I really have no idea how he gains this hobby.

Irfan dan Bendera

Kadang2 sampaikan nk tido pon kena selimutkan dia dengan bendera. Every time nk tukar baju, he will look for baju bendera first. Tak dpt pakai (sebb kotor or belum kering), dapat sarung kt tengkuk pon jadilah. At one period, everyday my MIL has to bring him to watch bendera kt sekolah tepi rumah. Kalau tak, dia akan keep asking smpai kesian dibuatnya. One day, my mil used to call me at work just to inform that dia skrg tgh bawa irfan tgk bendera kat sekolah tu di waktu tgh hari buta panas terik because he insisted! dalam hujan pun pernah sambil berpayung lah jawab nya. haishh nasib ko ni cucu kesayangan. and banyak lagilah adegan2 irfan dan bendera.

Everywhere we go, janji kena ada bendera hehe
 At first, i did feel worry about this. but i dont think keeping him away from what he love most is the right thing to do. I should support whatever he likes as long as it is not a bad thing. yeah, at least this can be the way i can broaden his knowledge and teach him more about flags. so we bought him buku flag of the world which masa tu tinggal satu je kt kedai. and guess what, just by telling him each flag, he can now recognize most of the flags and its name, walaupun hakikatnya he still can not read. minat punya pasal kan. sekarang sekali ngan mak bapak belajar kenal bendera..ye lah selama ni aku pon tak tahu bendera italy or spain or mexico camana. bendera negeri2 kt malaysia pon baru tau sebb ajar irfan hehehe. and every time we are visiting any state in Malaysia, we will tell him this is negeri ape, which bendera, which of our family members live there and what we can find there. contoh pegi PD, we enjoyed playing at the beach, feeding birds and rabbits, watching tortoise, then kitorang singgah rumah my sister and met irfan's cousins. so to relate to bendera, i showed bendera negeri sembilan and ask him to recall what we did, who we met, etc. amacam kretip tak mak haha


Cuma one thing yg buat aku betul2 risau tentang irfan. He doesnt realy like eating! Waktu makan adalah waktu yang paling mencabar kesabaran. Adakala nk menangis pon ade sebb too stress (over la plak maknye). As a result, he doesnt gain much weight. dok berat tuuuu je dr tahun lepas. I've tried giving him supplements but it's working only for sometimes. Heran juga, blh plak dia kemam je nasi dalam mulut and at one point luah balik. Tade rasa nk telan ke?? Irfan hanya makan betul2 dalam 4,5 suapan je. pastu mintak air/susu. Hmm makan banyak2 la nak..risau mama. syukur la irfan dijaga oleh nenek2 yg penyabar bangat. klu kena hantar nursery, bertambah risau la mama. Tp ade gak time irfan senang je makan. He's not a picky eater. He basically eats everything kecuali yg pedas..cuma not as much as other kid does. Rasa syukur sangat bila time irfan nk makan banyak. Semoga Irfan membesar dengan sihat dan sempurna.

My little Boy

Kalau boleh, I want to jot down everything about Irfan. He is growing up so fast and I feel so blessed having him. Thank you Allah for this little precious You have brought into our lives :)

Monday, July 29, 2013

Pahala Ramadhan Milik Allah

Salam Ramadhan kawan2 semua..apa khabar iman?? (tiru intro nani n asiah)
Alhamdulillah akhirnya kita sampai di 10 malam terakhir Ramadhan yang barakah ni. Terdetik utk membuat sedikit perkongsian yg aku dengar di Ikim.fm oleh seorg Ustaz dan beberapa org Ustazah (tp tak ingat nama ape). Ianya berkenaan keistimewaan bulan Ramadhan yang selama ini aku tak pernah tahu. Alhamdulillah dengan masa yg terhad, Allah telah memberi aku peluang untuk mendapat tahu keistimewaan Ramadhan yg insyaAllah aku akan cuba kongsi sebaiknya dengan korang kt sini.

Pernah dengar tak tentang Kafarah dosa? Telah dikatakan apabila di Padang Mahsyar nanti..maka akan diberikan buku amalan kepada setiap manusia mcm buku rekod yg tulis segala amalan2 kita semasa di dunia. Pada waktu tu terbentanglah pahala2 dan dosa2 yg telah dilakukan. Beruntung lah orang2 yg melakukan amalan2 yg baik. sudah tentu banyaklah pahala yg tercatit di dalam buku rekod tersebut. adapun rugi dan menyesal yang tak terkata buat mereka yang di dalam buku amalannya lebih banyak dosa dr pahala. Tp apakan daya, hidup yg penuh dengan peluang dan rahmat Allah telah pun tersia2..tiada apa lagi yg blh dilakukan untuk mengumpul pahala dan utk menebus dosa2 yg bakal menjadi tiket neraka. (cewah masuk syarahan blh menang ni hehe)

Tapi nanti dulu...haa masa ni la dikatakan manusia blh menuntut pahala daripada manusia yg penah berbuat jahat/zalim/tidak berlaku adil  terhadap mereka. Dan org yg diminta pahala ini, jika benar dia pernah berlaku kejam/zalim/tidak adil kepada peminta pahala ni, tidak boleh tidak, terpaksa la dia bagi pahalanya setimpal dengan kejahatan yg pernah dilakukan. Maknanya..walaupun kita di padang mahsyar nanti tersenyum bangga tgk buku amalan yg penuh tercatit pahala, jgn syok sangat kot2 kita sebenarnya ada banyak berbuat dosa yang orang belum lg tuntut kat kita. Entah2 habis pahala kita dikebas orang. Maka waktu ini, tak kiralah kepada siapa pun orangnya, samada kepada ibu kita, ayah kita, suami atau isteri kita, adik beradik, kawan kawan hatta anak anak kita dan sesiapa pun, setiap manusia akan menuntut pahala kafarah kepada org yg pernah menganiayai mereka. Lantakla korang sape..janji aku dpt kumpul pahala..tak cukup pahala nanti kena masuk neraka pulak kan..lebih kurang camtula perumpamaannya. Begitulah kasih sayang Allah terhadap orang yg teraniaya, sampai di padang mahsyar nt pun blh tuntut pahala.

Then, ape kena mengena pulak dengan bulan Ramadhan? Sinonimnya bulan Ramadhan adalah bulan yang Allah melipatgandakan pahala bagi setiap ibadah dan amalan baik. Malah yg lebih bestnya..pahala2 yg terkumpul di bulan Ramadhan ni sebenarnya adalah milik Allah SAHAJA. Inilah pahala yang tidak boleh dijadikan kafarah dan tidak boleh dituntut di Padang Mahsyar kelak kerana pahala tersebut hanya untuk Allah. Nah, pahala2 inilah sebenar-benarnya penyelamat kita di waktu pahala2 lain kita habis dituntut sebagai kafarah dosa2 kita. Betapa besarnya rahmat Allah dibulan Ramadhan ni. Demi menguntungkan hamba2 nya yang walaupun banyak dosa, bukan sahaja dosa2 kita diampunkan dan doa2 kita dimakbulkan, malah diberi peluang utk melipatgandakan lagi akaun 'fixed deposit' kita di akhirat nanti. Jadi nikmat Allah yg mana lgi yang kita nak nafikan?

Jadi, marilah kita ambil peluang yg dah bertahun2 kita dapat ni, yang mungkin sebelum2 ni kita dah sia2kan, utk menambahkan ibadah dan amalan kita. Selain amalan fardu dan baca Quran, banyakkanlah bersedekah walaupun sedikit sedikit..insyaAllah berkat. Inilah antara amalan Nabi kita yg paling banyak di bulan Ramadhan.

Sesungguhnya Allah lebih mengetahui tentang kebenaran ini dan semoga korang dapat manfaat daripada perkongsian ni. Selamat mencari LailatulQadar dan mendapat manfaat darinya..ameen..