Friday, November 25, 2011

Live life to the fullest??

Hari ni hari Jumaat dan keje pun separuh hari. Walaupun hari lain keje sampai tak nmpak matahari tp tetap suka konsep keje separuh hari pada hari Jumaat. Because that is the only time I have for myself. Yes, mmg sgt penat meniti hari2 keje yg terpaksa kuar pagi2 lagi hntar anak ke rumah MIL dan balik ke rumah hmpir pukul 10 malam setiap hari. Penat sgt! Itulah resam hidup keje di Kolumpu tp rumah di Shah Alam. akibatnya I feel i had lost the quality of time being with my son, own family and most important with my Creator. This is all about time tp sayang, I freely burn them thru the journey to the hectic K-L for the hell MONEY!

I love my decent job,
I love my charming family,
I love my beautiful house..
I just hate the way I live.

What to do.

Wednesday, November 16, 2011

Irfan Hariss and Breastfeeding

Series angin ape da kena kt aku ni..sebb mmg takde mood langsung dah nk hapdet blog ni. Padahal masa terluang tu ade je..hmm ok cuba ye..

Alhamdulillah kini hidup aku makin ceria dengan kehadiran anak sulung ku yg sgt2 comel..geram asyik nk cium2 je pipi dia selalu. seronoknya bila ada anak..sebb selalu teruja dgn perangai2 dia yang sebnrnya lebih kurang mama or papanye. setakat ni byk turun dari papa dia la..yg burok2 semua papa, yg baik2 semua dr mama haha..
muka saya bulat mcm muka mama

Memperkenalkan anakku buah hati pengarang jantung yg selalu bikin eyebag kt mama dia..Irfan Hariss bin Saiful Anuar. Dilahirkan pada 23 Ogos 2011. Pandai dia pilih tarikh kasik mama dia ganti pose banyak2. pastu tk dapat balik kampung raya pose. kadang2 bila tgk gamba wajah Irfan yg bulat merah2 di awal kelahiran, rs rindu sangat time2 tu..rindu nk sentuh pipi gebu, rindu ngn telatahnya mencari2 nenen, rindu ngn tangisan yg sayu2 gitu...

a happy papa :)
Suddenly br aku realise how fast time goes by. sekarang Irfan sudah menjangkau 3 bulan dah pndai angkat kepala dan respond bila diagah2. Cute sgt bila senyum tp bila menangis nak susu, mak aih tak menyempat2.da sua ke mulut pun sempat membebel2 lg hehe..ikut perangai sape lah ni.

Alhamdulillah rezki irfan ada utk membesar dgn susu ibu. Nak kata melimpah ruah tu idok ler..cukup la sekadarnya Irfan kenyang dan membesar dgn sihat. Sungguh aku sgt bertuah sebb dikelilingi warga ibu yang menyusu badan. terutamanya kakak2 yg byk memberi dorongan dan semangat ketika di awal career (hehe mcm dpt gaji pulak). mmg series penat, mana taknya first night right after bersalin aku da masuk shift berjg malam dan sadly setiap kali irfan meraung2 nk susu, aku hanya mampu bg setitik dua je or maybe none. sampaikan paras glukos Irfan rendah terpaksa jua aku relakan susu formula diberi kepada Irfan. masa tu hanya Allah yg tahu luluhnya harapan utk fully bf Irfan. mujur nurse sgt membantu..tengah2 malam buta pun dtg utk help baby to latch on dgn betul. ditambah dengan penyelamat keadaan, my eldest sister yg sgt expert bab2 susu gantung ni, Kak chah dtg jaga aku dan bg tunjuk ajar serta semangat supaya aku tk giveup sambil2 jd mak urut dan mak susu haha. bila dia ada barula aku leh tidur nyenyak malam kedua rehatkan badan yg sengal2. Aku juga sangat terharu punyai suami yg jadi peneman selama di hosp dan tidak kurang beri semangat kepadaku, bersusah payah belikan aku susu anmum, bawakan pam serta tk putus2 memujuk hati ibu yg lara ni. Tau2 je aku senyap tgh menangis tepi katil huhu...itulah bak kata my elder sis Kak yah, bkn nama anak sulung kalau tak berendam air mata..

The three of us
Sungguh bukan mudah nk bf..walaupun nampak mudah tp byk pengorbanan dan kesabaran yg perlu dibayar. especially ibu2 yg bekerja. mmg boleh jd mcm zombi gak la huhu...tido makan mandi jd tak tentu dah. tp tu semuanya adalah cabaran dan dlm ms yg sama juga rezki Allah utk hamba2nya yg berusaha. Bak pepatah alah bisa tegal biasa, all these haru biru of BF only went for the first 2 weeks. yela masa tu I was still weak and in pain due to delivery yet had to adapt with jadual tido yg tk menentu. baju pun asyik basah lencun sehari kena tukar 2,3 kali. Namun aku bersyukur impian aku utk fully BF Irfan tercapai dan diberi kekuatan utk bertahan sehingga kini. mudah mudahan berpanjangan ke penyudahnya.

So to mommys who plan to breastfeed, please prepare yourself mentally and physically cause apart from having someone new in your life, bf could also affect and change your life in many ways esp if you're a working mom. only yourself can make this happen. Other people can just talk and support or otherwise, therefore it's always better if you surround yourself with people who are also positive in BF, who wont let you down when your baby craves for more milk. Dont giveup when baby cant latch on..it's going to take sometime.baby kalau dah lapar sgt dia akan otomatik berusaha bersungguh2 utk latch on. geleng2 kepala laju2 hehe. miracle rite? kluar2 je da pndai hisap nenen. believe me, you will miss this moment very much once baby da expert. baby's suck is the best stimulation to maintain milk production.to increase? kena rajin mengepam lah ye. Guess what is my motivation to keep on BF? As a working mom, it has been so painful not being able to take care of Irfan when I had to go to work. kdg2 tu tgh2 syok BF terpaksa lepaskan sebb da lambat nk gi keje. then malam baru dpt tgk buah hati mama ni.. sorry dear. that is why i choose to bf so that eventhough I am away, he is still getting the best from me..dan yg pasti motivation yg paling kuat sekali.... aku nak kurussss!! hahaha berkilo2 lg nk kena sedekah ni..chaiyok2

Sy mau sedut sumer lemak2 mama yay!
Finally, terima kasih tak terhingga aku ucapkan buat suami, keluarga yg sentiasa memberi dorongan, terutama kepada mak n maklang yg byk berjasa menjaga aku waktu dalm pantang, dan juga rakan2 yg sentiasa memberi semangat  utk aku menjalani kerjaya baru sebagai ibu.terimalah persembahan terbaru dr Irfan yg bertajuk.."Ade aku kesahhh"

video

Sekian.



Thursday, March 31, 2011

Minda letih

Kadang2 aku rasa aku sedang alami life changing yg agak drastik sampai ke tahap tiap2 hari pun ade aje berasa kecewa (oh adekah perasaan ni sebb hormon ku yg tgh tak berape stabil aka emosional ni??) atau adekah aku ni tergolong dr kalangan org2 yg tak bersyukur??

semestinya perasaan ni byk didorong oleh persekitaran yg aku alami sejak pulang ke msia. entahla mcm ada something wrong dgn life style kt malaysia ni dr pemerhatian aku la. everyone (including myself) hidup mcm terkejar2..busy yg tk hengat dan sentiasa berletih letihan. ok mungkin tak semua tp melalui journey yg aku lalui setiap hari, this is what i have always seen. mungkin mmg budaya kt mesia suka bekerja keras..tp berbaloi sgt kah ape yg kita perolehi??

mmg ade something wrong lah dgn negara kita nih..hidup ada master and phd pun belum tentu boleh tanggung beli rumah n kete sebijik kalau tak keje smpai tak nmpak matahari langsung. kuar pagi buta balik pun mlm buta. sedih kan..terpksa korbankan institusi keluarga, masa bersama2 anak, ms merehat minda, fizikal dsg.

Compare to what i've been thru in other country, keje keras jugak. tp getting enough payment dan living cost yg lebih rendah and affordable make their people develop sikap tolak ansur dan better manner than our people. country's development really help a lot in controlling and teaching their people.

contoh paling dekat ngn aku skrg ni mcm kemudahan lrt dan komuter. walaupun dah bertahun2 aku guna komuter, sampai sekrg aku masih tak leh cakp aku satisfy dgn muka tersenyum ikhlas.malah rsa mcm ni lah kemudahan yg agak mendera perasaan penumpangnya. jadual tren tak pernah tepat, tren selalu cancel, tade backup plan utk ape2 kerosakan and yet nk suh penumpang2 dia jaga manner bila dalm tren dan bertolak ansur. hello kalau dah your passenger berjam2 tunggu tren, then bila berjaya boarding senang nk bagi ibu mengandung duduk, baper kerat je yg sanggup??? mmg aku tak salahkan org2 yg duduk bila diorang tak bg aku duduk walaupun nmpak perot aku yg boyot ni. let us think what really had caused our people to perfom such manner.

aku pernah kuar rumah awal dgn harapan dpt naik tren awal then sampai ofis awal utk balik rumah awal petangnya. but what happen almost e-ve-ry-day, tren cancel and tren seterusnya penuh so terpksa board the third tren. akhirnya aku tetap sampai lambat dan terpksa ganti balik hour yg terbazir sebb tren yg lembab.what the.. huh. see how this affect people's life. kemudahan yg kononnya nk memudahkan sebenarnya dah merubah sikap rakyat tu sendiri jd selfish and less humanity. like myself, i get stressed every day dan akhirnya membuang sikap dtg awal and prefer balik lambat which means bertambah letih la badan and less time spend at home. sungguh komuter telah mengubah hidup saya dan masyarakat.

compare ngn lrt, perkhidmatan cekap, pantas. setakat nk bg org duduk pun tk kisah because you sure to arrive your place within your expected time. and you know sekalipun terlepas tren, you dont get so stressed coz another tren will come in one or two minutes.so conclusion nya, eficiency would give people trust. and trust builds tolerancy in life.

aku sndiri pun pening ape aku merepek mlm ni..skejap pasal payment sekjap pasal tren pulak.. ape2 je lah..letih sungguh dah ni. baik tdo.

Saturday, March 26, 2011

Jauh

Hm tatau kenape rasa macam buntu terus tiap kali nk menaip kt blog ni. memang kalau nk diikutkan pun takde benda menarik sgt pun happened to me lately accept one or two events .

Dah sebulan cik abang ku di perantauan..dan sebulan jugakla aku menumpang ngn parents. memang sedih tp nk buek camano ada kala kena belaja juga hidup berjauhan supaya kita leh appreciate other things around us that perhaps we had less spent time on all this while. Like now, I feel very lucky to have two jelitawans who have taken good care of me. They cooked for me, did laundry for me and never let me be alone. Thanks Allah for sending Ijah back from Egypt for free at this lonely time of mine. And now, she has gone back to Egypt (also for free) and I pray she gains success and Allah protects her in all endeavor of her life. For my sweet Nani also, a big congratulations for your flying colour result in SPM. May this be a proper entrance for the next stage of challenging life ahead. Be careful not to be 'drowned' in every success you gain and never give up in every ups and downs. Remember Allah, and he will always be with you :)

Aside from having unbearable longing sometimes, I realize somehow I got extra time to look on my family, rebuild the bond between younger siblings and of course stay closer to my father. Eventhough less time spend with him each week as he is always the most important person in his organisation, but that is still good enough as we are getting older day by day, and so do our parents too..

About my pregnancy, Alhamdulillah this week my little baby inside is turning 19th week. So next week is going to be half way through yay! InsyaAllah. Unlike my other pregnant friends, praise to Allah that I did not suffer from any severe morning sickness. Adela muntah sikit2 utk melegakan perut especially when I knew I lost appetite on some kind of food but I still took it..hehe degil betul ibu ni! Other than that, my every day life went normal.

Now I start to feel back pain when I wake up every morning..nk bangun pun kena senget2 kan badan. I guess my baby size is around 6 inches now ( half size of roti subway) and haruslah sudah menonjol di perut ku yg sememangnya tertonjol ni. Kalau dulu, agak stress melihat diri yg makin mendebab..but now the feeling has turned to be more supportive as I think I'm not gaining weight for nothing, but for the sake of my little baby instead :) Since my next checkup still got a month to go, InsyaAllah Ahad ni I 'll be going for my sesaje checkup nearby. Can't wait to know the gender, so that papa blh shopping baju2 baby kt sana..and of course hadiah daku juga :D

To readers, please pray for me and my baby that we'll both safe till the end as this is my first experience so of course sometimes i do fear of it. Semoga kita sentiasa dibawah rahmat Allah dan perlindungan Nya :)

Ok take, entry Tujuh Bulan Dua dah berganti :P

Thursday, March 10, 2011

Happy Birthday Sweetheart..

Hari ini hari kelahiran buah hati pengarang jantung saya..my beloved husband :)
Alhamdulillah hari ini genap 31 tahun hidup nya --- wah tuanya!!

hehe walaupun da mencecah ke tiga puluhan..tpi bg saya dia tetap maintain hensem lebih2 lagi bila dia senyum..aduh..manis menusuk kalbu.

Dah mn boleh puji lebih2 nanti makin kembang pulak..

Semoga abang dipanjangkan umur, dimurah kan rezeki dan tahun ni bakal menjadi ayah yg bahagia, berdedikasi, penyabar dan penyayang....ameennn..

Cepat2 la pulang... :(

I luv U

Monday, February 07, 2011

Hari ini..TUjuuh bulan Dua

Syukur alhamdulillah hr ni menginjak lg setahun umurku. Erm celebration kali ni biasa2 aje (kot) memandangkan besday aku jatuh hr isnin, jd terpaksa sambut di depan komputer dgn keje menimbun2 atas meja. ofismate aku sorang je tahu besday aku hr ni huhu kesian kan..malas nk heboh2..
Hm dah la tak cuti, en suami pulak kena keje overtime..
bosan betul jd malaslah nk cerita pasal besday..oh kecuali aku nk ucapkan bebanyak tima kasih ats ucapan besday korang semua di facebook dan sms. ada juga yg kol..at least ada sebb utk aku senyum ke telinga hr ni.. :)

Oklah walaupun ramai dah tahu, sy rasa (eh tetibe sy pulak) lebih baik sy perjelaskan lg disini..supaya tidaklah ada yg berkecil hati atau kata "eh tak bgtau pun!"

Aku mengandonggggg!! hehehe

Tak surprise pun kan hahaha poyo je. Alhamdulillah di usia aku yg ke 27 hr ni, baby ku sudah berumur 11 minggu dalam rahim. Last scan, sgt lah lega dihati bilamana dapat kedengaran nyawa yg sedang berdegup pantas..alhamdulillah..

Ms di awal kehamilan, tetiba je rasa badan panas semacam je..nk tido mlam pun tak selesa. nafsu makan jgn cakp la, tekak ni bersedia je nk menelan. sudahnya dalm ms dua minggu saja berat aku mencanak 2 kiloss. dahla seblum tu da naik 2 kilo dah..memglah liza kutuk aku je time gi kenduri ajilin heheh..terpksa cover perut dgn dukung najla..tp best sebb kali ni encik suami dah tak bising2 bila mkn makan..makanlah ape ko nak hahaha
Yg paling aku suka, muka ku sungguh berseri2..mcm bercahaya gitu .kulit terasa gebu, mulus..picit bintik hitam pun tak naik merah2. asyik nk tgk cermin je ekekek perasan la pulak...

Tp tu dulu..sekrg jerawat mcam nk melata je wuaaa. picik bintik hitam, merah tak hilang2 dah..muka pun cam kusam je..tiap kali tgk cermin pun muncung jek..selera makan pun da kurang.mcm mlm ni encik suami tanya nk mkn mana pun aku tak tahu..semuanya rasa tawar je.betul pun, sebb bila aku cakp kt abg, "eh lauk ni tawarla, masin la, tak sedapla"..dia jawab.."ok je..sedap je"..konfius aku. masak ape2 pun rasa tak sedap je..

Cuma skrg kuasa loya aku semakin memualkan..sampai adakala aku kena muntahkan diri supaya selesa perut especially mlm2 la..baru boleh tido. kalau tak sampai terlelap la aku merengek2 tak boleh tdo. benda aku suka dolu2 skrg dah tak lalu nk telan..telor, udang yg tu semua masuk list tolak tepi..Satu lg kuasa yg sdg bermaharajalela..kuasa penattt...bila penat ape jd kawan2? kita jd malas...sebb malas ni la bertahun baru aku nk apdet blog ni..sebb malas la keje rumah yg boleh buat sehari jd 2,3 hr..tp asal usulnya penat ye..bkn betul2 malas hehehe

Pernah aku spotting teibe..takde saket tade pedih tetibe ade tompok merah. tak silap masa minggu ke 7. Risau sgt..dr panel tak rasmi aku (kak yah) cakp sebb implantation. tp sepatutnya 3,4 hr je..tp aku ni hampir 2 minggu. So sbgai lgkah keselamatan, Dr kt klinik suruh aku ambil pil kuatkan rahim. sekali makan ya Allah saketnya kepala tak boleh buat ape dah. meroyan je..serik rasa nk amik lg..tp perlu makan juga sampai spotting berenti. Alhamdulillah 3,4 hr lepas tu dah ok. Lega dah tak payah amik ubat tu lg..

Apepun, skrg masih belum kira zone selamat..kena tunggu sampai habis first semester hehe mcm u pulak. Semoga rezeki ni kekal dan selamat dilahirkan..nasib baik ade geng take n shye. boleh la rujuk merujuk. almaklumlah ketapi aku ni lambat sikit..yg lain berdesup2 semua..

Haishh oklah..malam ni nk makan mana nye..

Happy Birthday to me..

Friday, January 21, 2011

Buli

Adala sorang mamat ni..nk kata tak bijak, keje da bertahun2, CV berjela2. bila tanya cakap berbuih2..tp macam buih la harapkan banyak je isi kosong. Nk kata tade keje meja bersepah2. Bila tanya buat kerja ape, sampai tersembur2 list down kerja melangit. last2 sebenarnya jadi ape, mmgla keje melangit..tp utk dikepaaammmmm sampai nk dekat dateline pastu pas kt kuli2 suh siapkan dalm masa 2 hari!! kang kuli ni tunjuk rajin siap cepat, bertingkat2 lg la keje mamat ni dia kena siapkan. boleh naik pangkat jd kuli batak dia. menyampah sungguh keje ngn org lidah berlobang camni. hmmps.



Mmg mcm tulah bila hidup bermasyarakat, bukan dalm politik je boleh buli membuli bahkan sejak dr sekolah lg org da pandai buli2. lg dahsyat bila dibuli sampai nyawa jadi taruhan. tak dinafikan, sikap buli mungkin ada pada setiap org..mcm aku kecik2 dulu pun suka buli adik2 aku, paling teruk pun kena buat air milo n amikkan aku makanan je..kan nani kan kan.. malah adik2 aku pernah je buli aku, suh aku beli itu ini..kan nani ijah kan kan. kadang tu kita membuli sekadar ambil kesempatan atas org lain, contohnya mcm kt atas tu la. ada yg membuli kerana kuasa dan ego. kes biasa, mcm tuan rumah buli org gaji, kejap2 suh buat air, kejap suh basuh kencing berak anak, belum sempat nk bukak pampers dapat lagi order suh buat susu anak, gosok baju dsbg..lg dasat bila kuasa merasuk fikiran sampaikan hilang pertimbangan mengambil hak dan kehormatan org lain. itu biasa kita dengar..bersepah2 di dada akhbar.

hm tu je yg aku nk repek hr ni, mmg da lama geram ng mamat iran ni..ms memula start keje mmg aku agak impress ng dia, berckp sentiasa konfiden, tanya apa saja, akan dijawab mcm ahlil nujum, mcm bijak pndai. sbnarnya banyk dah org mcm ni aku jumpe. biasala kan bila kita kurang berilmu, naive, kita mudah kagum dan tersilap nilai dengan kehebatan org lain. padahal ape yg dikata belum tentu boleh diguna pakai. sikap yg ditonjolkan belum tentu melayakkan dia utk dihormati/disenangi org lain. kdg bila terasa terlebih pandai, kita pandang kecil org lain, kita ejek, kita buli. dan jgn mula berteka teki sendiri bila org tidak hormat kita, org menjauhi kita. ape ko rasa ko bagus sgt??

Wednesday, January 05, 2011

Happy New Year 2011...

Only one word can describe myself on this very beginning of 2011..
.
.
.
.
.
.
gemok!

Selamat tahun baru.. May this year be better than previous years..