Wednesday, September 13, 2017

Resepi Nasi Ayam Terbaik

๐ŸŒบResepi Nasi Ayam Mak Tam๐Ÿ—๐Ÿ“๐Ÿ›๐ŸŒบ


Sukatan sila agak sendiri ๐Ÿ˜ฌ


Nasi:

1. Cair kan minyak sapi.

2. Tumis bahan kisar (bwg putih, bwg merah, halia) bersama bunga lawang dan kulit kayu manis.

3. Masukkan air kosong bersama susu sejat ideal. Sukatan kalau nasi 6 cawan; air 6.5 cawan, susu ideal 1 cawan. Guna beras siam lebih sedap. Kalau nasi 3 cawan ; air 4 cwn, susu ideal setgh cwn. Susu tkleh banyak nanti muak dan nasi cepat basi. Total air campur susu mesti lebih secawan stgh dr beras.

4. Bila mendidih masukkan beras yg dah dibasuh dan sejat. 

5. Tambah garam. Sekali sekala kena kacau sampai nasi masak.


Ayam:

1. Perap ayam dengan bahan kisar (bawang putih, bwg merah) kicap pekat dan cair, sos tiram, pati ayam, garam, cuka, olive oil.

2. Bakar dalm oven suhu 200degC. 

3. Dah masak, perah asam limau.


Sambal:

1. Blend cili hidup, cili padi, seulas bwg putih, sos cili, cuka, gula dan secubit garam. Pastikan hasil kisar pekat.

2. Perah air limau.


Sup:

1. Rebus seketul atau dua kepak ayam bersama halia dan bwg putih ketuk. 

2. Perasakan dengan garam dan kiub ayam.

3. Hidang bersama daun sup, bwg thai goreng.


Kicap:

1. Goreng bawang thai dan tumbuk.

2. Panaskan sedikit sup.

3. Masukkan kicap, sos tiram dan bwg goreng tumbuk.


Salad:

1. Hiris tomato, timun dan hidang bersama salad.


No comments: