Wednesday, June 11, 2008

Kona kona Paris


aslkm wbt,
seperti biasa aku akan cakp da lama tak update blog ni..klu da jenis tak suka menulis tu taleh nk kate ape lah kan..
byk event happen lately..and aku bole kate ni lah masa paling enjoy untuk aku hehe maklumla aku ni da kire officially tamat pengajian..tunggu nk konvo kt ukm je insyaAllah bulan 8 ni.alhamdulillah akhirnye berjaya jugak aku habis kan degree, result thesis pun da kuar and syukur aku lepas dgn jayanya.jadi seperti yg aku da plan time kt glasgow, seblum balik mesia klu bole aku nak realisasikan wish2 aku sementara aku kt europe ni..bunyi macam byk duit je kan haha poyo je..pening gak kepala aku pk hal duit..bukn ape sementara ade kt europe ni rasa rugi lak klu tak travel..entah bila la nk smpai sini lg..lgpun skrg ni mmg aku free habis, tp konon2 penat blajo takmo pk hal koje lagi.nasib baik aku ade save skit duit blnje bln lepas2, then lepas kawtim ngn ayahanda kesayangan..bapak aku setuju untuk sponsor blnje lg sebulan..yahuuuu...aku tau aku mmg anak kesayangan..muahaha..time kasih bapaku..
dgn itu bermula sesi sempurnakan impian ku..antaranye aku teringin bebeno nk smpai pariss..tu bg aku tmpt wajib sblum aku balik. paling susah nk cari geng sebb mostly mmber aku sumer da pegi awl2 sem lg...ade tu siap da pegi 3,4 kali bawak mak bapak lagi.cari punye cari sekali ade mmber aku nk join.murah rezki aku sebb mmber aku sepung ni ade makcik kt sana.jadi bolehla saya menumpang kasih dirumah makciknya itu.sepung da mmg selalu gi paris tp tak penah jln2..setakat visit makcik dia je dgn harapan leh ngorat sepupu dia yg ala2 paris hilton gitu..hehe gurau2.then ade junior karlsruhe yg aku kenal, ayob n awek dlm proses fariza pun nk join sama.aku tak planning byk pun utk trip paris ni,byk sepung yg setelkan sebb dia sememangnye seorg yg serba tahu wpun serba diam orgnye.kebetulan flight ke paris dr glasgow ade yg murah..so cepat2la aku book agar tidak melepas diambil orang..
tanggal 13/5 aku mndarat kt epot beauvais dismbut dgn tepukan penumpang akibat driver yg mndarat dgn machonye sekali.yg tak best nye aku smpai kul 6 tp kena tunggu mmber2 karlsruhe ni smpai kul 11 malam! mati kutu aku tatau nk buat ape.memula tunggu kt epot pastu da panas bontot lg serabut tgk gelagat org kt epot aku pun amik bas pegi bndar paris(porte de maillot).da smpai sana br aku tau tu bkn betul2 centre.kena amik metro lg pegi stop yg sepung n the geng smpai nt.tatau nk buat ape aku pun tunggu la kt metro..nk tanya org sumer tatau cakp english.rasa nk menangis pun ade,dah la bawak beg mcm kluar AF..pastu terkapai2 tatau nk gi mn.aku pun satu,tak study dlu sblum smpai paris...lost..lost..
tetibe muncul hero kawasaki dtg menyelamat..masa tu aku lapo so belila roti..then ade mamat tgh lepak kt kedai roti tgk aku mcm terkial2 je..terus gi tego..takut jugk memula entah sape org nye..sembg punye sembg dia pun islam juge..asal dr middle east, bolela cakp n faham english skit2 wp penat gak aku dok ulang mnde sama.namanye hakim.kitorang sembg smpai kedai roti tu tutup ms tu da mlm kul 10 lebey..time tu kedai lain pun sumer da tutup..so aku bajet baik tunggu kt mainstation je lah,at least selamat skit.hakim ni la yg ajar aku naik metro(tren dlm bndar),blnje tiket n alhamdulillah akhirnye selamatlah aku kepangkuan teman2 ku..cuma yg buat aku terfikir..dlm keadaan tertntu kita paksa diri kita untuk put trust on someone who we dont even know who the person is..and aku sgt bersyukur sebb telah percaya pada org yg betul2 berhati baik seperti encik hakim..terima kasih..
aku spent 5 hri 4 mlm kt paris..masakan makcik sepung..mashaAllah sgt sedap smpai kan tiap2 hri pegi jln2 aku asyik teringat nk balik mkn kt rumah je hehe.bndar paris mmg cantik, wpun kadang2 asyik kena redah hujan je tp still puas hati sebb dpt kaver byk tmpt.paling wajib eiffel tower lah ape lagi..then lepak kt arc de triomphe(pintu gerbang besar), jln2 kt taman buttes choumont(tgk paris dr puncak bukit), then naik bukit lg pegi sacre coeur..kt situ byk street artist..brg2 souvinier pun paling murah kt situ aku rasa.then pegi musee du louvre cari cik monalisa..beruntung aku ngn sepung dpt masuk free sebb after 6p.m every friday, visitor under 26 dpt masuk free.heh bg org yg tak minat seni mcm aku ni,msuk sekadar amik syarat jela..lg pulak time kitorang pegi gamba monalisa kena pagar dr jauh..so klu amik gamba zoom guna kamera cikai aku ni..mmg tak jdi monalisa la..jadi monah dan lisa sebb blur huhu.
second day pegi disneyland..ni pun antara impian aku sejak kecik hehe..sgt suka kartun mickey mouse yg original..wp game2 kat situ kurang mncabar keberanian aku (cewah) tp landscapenye indah bagai ku berada di alam fantasi..hehe mengarut je lebey..
seperti biasa aku attachkan beberapa gamba kt paris..tk byk gamba lawa sebb cuaca mndung je.
next entry aku cubeee smbung pasal impian aku yg len pulak..kena mndi dlu..adios amigoss










6 comments:

ich bin niemand said...

dah dapat semua wish ko, boleh aaaa balik Malaysia dengan aman ye ;)

iQbal said...

Hi miss..

Once again tahniah krn dah selamat ending your degree.

saje lalu2 blog imah ni, dlm kpala mmg dah agak..dia ni suka jalan2..mesti ada tempat bes dia pegi..maybe i can try to get there too soon..

france..or paris..huhu mmg tempat yg menarik, tower, gerbang, and mona lisa...that's the trademark..
and zidane zidan..the top football player..

hmm..nanti ble la imah jd tour guide sy ye..hehe..

anyway all the best..selamat menempuh dunia baru..alam pekerjaan..

adios!

MiSs iiMa said...

niemand : ade lg satu wish aku tunggu2 ni..hanya kau yg mampu eceh..

iqbal : time kasih iqbal,awk pun msti da byk tmpt jln2 kan..pengalaman masing2 berbeza ;)

ich bin niemand said...

chewahhh!

memórias said...

voce é uma garota de sorte poder conhecer
lugares maravilhosos como paris e outros
bjs. rodolfo brasil.........

MiSs iiMa said...

obrigado.
Aprecio todos os momentos da minha vida :)