Monday, June 16, 2008

Barcelona Catalunya Espanya



here comes my next fullfiled dream :D lepas dpt green light pasal dpt extra duit blnje sebulan dr bapak aku..aku pun survey la tmpt mn nk pegi..yg mampu lah bkn byk sgt pun duit blnje tu tolak duit insuran, bil tepon, tiket tren, mkn, lg klu gatal2 nk shopping tinggal baper jelah.try usha2 tiket ryan air, sekali tiket ke spain mcm ade special offer..hmm menarik..jd dgn gigihnye siang dan mlm aku ngadap laptop cari ape2 yg berkenaan spain.kali ni encik taufiqshariff berjaya dihasut untuk join aku di samping mnjadi penghasut kepda junior2 reutlingen yg masih mentah lg merah untk join sama.en taufiq yg dlm dilema pon terpksa batalkan trip ke Nice bersama rakan2 sebaya memndgkan offer aku lebih tertarik, menarik lg disaiko utk join jugk haha.plan asalnye nk pegi Granada sebb aku teringin nk tgk kesan2 peninggalan Islam di Spain mcm masjid alhambra then pegi madrid and finally to barcelona kempunan nk tgk pntai..plan transport tu mmg da cantik sebb kitorang naik flight je sekali bile da masuk bajet accomodation, transport makan shopping derma mmg terlebih nilai dr duit dlm bank aku la..terlebih byk lak tu..syok sgt planning smpai lupa bajet ciput je..lepas tukar plan itu ini..kire mn bajet yg aku mampu (sumer kena ikut bajet aku sebb aku la yg pling kering heh) last2 plan pegi barcelona je.tu pun atas sebb mls nk rush2 gi sana sini..baik pgi satu tmpt then explore puas2 (alasan nk kaver tade duit nk gi tmpt lain hoho).bole kate trip kali ni, byk mnde aku buat n blaja utk organise.mcmn nk book hotel, nk pahamkan transportation kt situ, da smpai sana ape patut buat and what best to take klu ade byk pilihan.ms ni la aku berkenalan ngn kak mar..time2 terlebey rajin email2 embassy spain n konsulat frankfurt, aku dpt kontek husband kak mar,nadzri.nadzri ni blaja buat phd kt spain..byk gak kak mar tolong aku especially mn2 yg kena translate sbb guna bhsa spain..tp yg paling syok bila dia ajak mkn2 umah dia huhu..(wpun mndpt tntangan hebat pengikut2..aku sbgai ketua tetap berkeras nk gi).. hal2 place to visit aku serahkan kt pengikut2 je..tp last2 berserah pada map of barcelona jugk (haha ayat tak pueh hati).
finally tanggal 27hb5 aku pun berangkatla ke barcelona.kali ni mmg leceh betul naik ryan air..slalu ok je.first time naik kt epot frankfurt hahn mmg menyumpah2 aku..dala kat ceruk mn entah..patutnye tak jauh pun dr tmpt aku stay tp bas tu pusing habis ceruk kampung nk masuk..smpai dekat 2 jam nk smpai epot.kul 630 pg lg aku kena kluar..sib baik time tu da cerah n ade geng nkg epot tu sama2.smpai2 sana jumpe geng2 seangkatan..check in then tunggu flight delay smbil gado2 ngn taufik(sebb dia jeles aku jd ketua, dahla tersilap lane beratur) naik kapatube..and finally selamat lah kami mnjejaki barcelona...
paling excited aku rasa bile da smpai apartment yg aku da book awl2..sgt bessss sebb apartment tu betul2 depan pantai..time tu jugk rasa nk gi mndi pantai tp tak jd sebb angin kuat sgt..ombak pun menakutkan huhu.apartment tu ade satu bilik (bilik privacy ketua) then ruang tamu and also ade dapo lgkap ngn utility masak.hotel tu jugk provide basikal free utk dipinjam..so ape lg tak dpt main pntai..kitorang terus race basikal smbil gi beli mknan utk masak..rasa cam da lama gile tak nek besikal..sgt puas haha..
byk jugk tmpt yg kitorang sempt pegi kt barcelona..i can say it was really a fun trip which i found barcelona as a very attractive place to visit.mmndangkan ashmeir ngn baim peminat setia bola sepak, lawatan ke stadium jd bnda wajib and aku pun time tu la first time masuk stadium..menarik jugak sbb stadium tu besar wp tak dpt explore smua..tp yg tak leh blah bile masuk muzium bola tgk piala, kasut ronaldinho, bola buruk..huhu mmg tak kena betul ngn minat aku..
then kitorang pegi parc guell..kat situ ade byk binaan yg di buat dr serpihan2 marble..di gabung2 jdi corak2 yg cantik..paling femes dia punye cicak besar..punyela berpeluh cari cicak smpai ke puncak bukit..rupe2 nye ade kt entrance je pun..hbis bergmba ngn cicak terus blah utk fulfill impian encik taufik pulak bersiar2 di gaudi parc..mmg best gilelah kt situ haha..antara lain yg menarik n femes is St Grada Familia..aku tak sure smada ni church atau muzium atau ape..besar sgt bagunan ni..cantik jugk binaan mcm style gaudi tp yg slacknye bgunan ni under construction..kren2 kt atas bgunan ni sungguh mncacatkan gamba2 lg mmbntutkan hasrat kitorang nk masuk dlm bgunan tu(jimat duit tiket)..da penat2 jln terus kitorang gi menyemak umah kak mar utk tumpng semyg and makan preee hehee..
hr ketiga yg pling best..lepas check out hotel,simpan brg2 kt bus stop n pegi espanya..trus bergegas kami ke la rambla..fuhh mmg menarik street show kt sini..macam2 ada..org jd pokok, jd hntu, jdi white witch, princess, askar, org tade kepala la..semuanya beratur sepnjang jln La Rambla ni and mcm biasa nk bergamba kena la campak sehinggit dua..pelancong pun ramai sgt eventhough hr tu wikday.kdg2 terpk gak bkn senang nk dok keras je sepanjang hr..dahla panas pkai tebal2..ade econ agaknye dlm costum depa tu heh..
jalan punya jalan smpai kebas kaki aku tp tetap jalan lagi smpai la kitorang ke tmpt paling ditunggu2 lg disebut2 geng2 pengikut aku ni..pantai barcelona..o yeahh!bkn ape syok betul diorang dpt tgk awek2 saleh ni berjemur separuh bogel..smpai kan ashmeir hilang kontrol termnjerit yg bkn2 haha..(sebgai org yg first time terdedah ngn situasi begitu..aku cuba untuk memahami beliau)..aku pun mat saleh usha semacam je sebb bertudung lingkup..ah peduli lah aku punya pasal la nk berjemur pakai baju heh..teketar2 jugk lutut nk mndi bila tgk pntai..ombak pun best je..tp pk2 mls nk bersalin baju bagai..then jadik tontonan umum mat2 saleh..so aku lepak2 je jd tukang jg barang2..taufik ashmeir baim mmg awl2 lagi da terjun tenggelam timbul..jeles betul..mmg masakla kitorang berjemur kt pantai hr tu..adiah saguhati dr barcelona..sun-burn! huhu..
gitulah adenye cerita trip aku dan rakan2 tak sebaya ke barcelona yg aku rasa sgt best dan puas..klu sesape nk gi sana mmg aku rekemenlah!seperti biasa below are several pictures attached..layanzzzzz..nk tdo dazzz..bubyezzz





5 comments:

Anonymous said...

cik tie, seakan tak cukup ketinggian je nak kayuh basikal tersebut.. hehe..
mungkin memerlukan terompah yg 3 inch tinggi.

FC Barcelona (Mes que un club)
Kat Nou Camp ada jumpa sapa? Rijkaard, Messi, Henry, Eto'o?

"In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends."

p/s: Kat Barca ada jual terompah x? Mungkin jugak tgh sale..

:: 2302 ::

sheda said...

Nice entry. Hilarious + fun story
Singgah sebentar brsama-sama Kitkat ;)
(ehsan dr Taufiq nye FP)

ijad said...

lepas ni holiday kat malaysia je la hahaha..welcome back!

MiSs iiMa said...

entahle sape: haish tak kisah le tk ckup tinggi ke,yg pnting aku tau kayuh beskal.

sheda:tenkiu :).jmputla lg singgah.tp mana kitkatnye?? hehe..

ijad: balik mesia carik keje..mana keje..keje oh keje

gemuroh said...

jgn ambik ati kak.. gurau je

::2302::