Monday, June 27, 2005

photo editing



memandangkan cuti yg panjang lebar nih aku tak wat mende..carik keje asyik kena reject jer..da tak larat nak gi interview(ececeh..padahal sekali jer..keje lain sumer tanya kot tepon je!) ditambah pulak kisah2 sedih yg asyik timpa aku lately..so aku cubala membahagiakan diri aku ngan blja mengedit gamba.kebetulan kakak aku n hubby dia wat freelancing bisnes photography..tambah pulak cuti sekolah nih banyak pulak yg nak pakat nak wat masjid,so banyak gile gamba nak kena edit n mostly sumer tu gamba kawinla.satu2 event adela dekat 200 keping.kadg2 tu smpai nak termuntah dah aku tgk.setakat ni blh dikatakan aku ni ditahap amatur lagi.senang jugak sebenarnya..cuma kena reti guna software tu n most important otak mau creative maa..baru gamba nmpk hidup!huhu dasat tuh.ni antara gamba2 aku yg diedit.sebenarnya aku dah upload gamba nih lam frenster..tapi sebb excited sgt dgn hasil keje aku (waahahaha) so aku menyalurkan mereka2 ini di sini pulak.tak banyak effect yg aku guna..just fokuskan ke object (muka aku) dengn crop gamba nih skit n 'blur'kan sekeliling.lagi satu yg aku blaja..sesuatu gamba tu akan lebih photogenic kalo diambil dari sisi n kalo gamba tu digariskan kepada tiga bahagian mendatar n menegak,the object is on one of the intersection.inile 'rule of third'..okey faham murid2?!gamba lagi satu tu plak,masa aku gi kenduri kawin.tetiba abg ipa aku mengantoikan aku tgh curi coklat hantaran..hehe kantoi..kantoi.effect untuk gamba ni direct je,just guna effect over exposed.nampak 'over' kan?huhu.biasanye gamba perlu di crop sikit coz gamba yg cantik tu is from one third of the whole one.okla..sekadar kongsi nak ilmu.jumpa lagi di hari dan waktu yg sama dalam rancangannnnn...poooop kueehh!..sasss..

2 comments:

enpatem said...

uihhhh!!!!anak murid tak paham ler cikgu. Hehehehehe...aku sbenar main hantaming jer address blog ko nih sbb aku lupa. Tapi btul plak seh...hahaha...

MiSs iiMa said...

tu le..blog ko plak yg payah sangat aku nak igt.pelik benor namanye..ape ntah?