Thursday, November 08, 2012

Kisah Sakit Anak Beranak


Sejak sebulan lepas kitorang anak beranak diduga jatuh sakit berselang seli. Demamlah, ceri beri lah, muntah2..blh kata hampir tiap2 minggu aku amik MC..samada utk jg irfan ataupun aku sendiri yg sakit.

Tp yg paling sadis sekali mestila bila anak ku yg kecil itew jatuh sakit. sedih je tgk dia lemah tak bermaya. tetibe je anak aku muntah-muntah. waktu tu kami on the way nk bersantap di johnys memndangkan adik iparku bermurah hati nk belanja keluarga dengan gaji baru.oleh sebb semua da menunggu n kami pun da nak sampai..aku angkut jugakla irfan yg masa tu da muntah 2 kali dalm kereta..dengan aku2 sekali mandi muntah dia huhu. mujur muntah tu susu yg dia baru minum so tak berbau busuk pun. sian Irfan, tak senang kami dinner malam tu walaupun Johny's ni all time favourite my in laws.

Sebab teramat risau keadaan Irfan yg tetibe muntah dan lesu, aku n husband terus bergegas gi KPJ unit kecemasan. menangis2 aku dlm kete sambil susukan irfan..tau dia msti lapar. dah sampai hospital, sekali tgh2 register sblum jumpe doc, uweek habis muntah keluar balik. aku syak mesti ade bakteria jahat bermaharajalela dlm perut dia ni. yg herannye lepas muntah tetibe aktif sekjap dengan panjat2 katil hospital..lega aku sekjap.

Lepas checkup doc suspect keracunan makanan dan bagi macm2 ubat termasukla probiotic iaitu bakteria baik utk lawan bakteria2 jahat dlm badan. doc pesan kena banyakkan minum air garam utk kembalikan mineral2 yg hilang lepas muntah.

oleh sebb aku nk mintak mc, the next day aku sekali lagi bawak irfan jumpe doc kt klinik seblh rumah. keadaan irfan masih lgi lemah ms tu..dia tak makan langsung..hanya minum air garam electrolit tu je. even aku pksa dia makan pun dia akan muntah balik. mmg aku pun buntu tatau nk buat ape..

mujur doc yg aku jumpe kt klinik tu explain sedikit sebnyak pasal kes Irfan ni. menurut doc tu, ada kuman dlm usus yg mungkin disebbkan oleh air or makanan kotor. seeloknya dlm fasa ni, bg makan bubur nasi kosong je dan minum air banyak2. utk budak bawah 2 tahun tak digalakkan diberi ubat muntah..so biar je la klu dia muntah2..in fact bila dia muntah tu will make him feeling better. elakkan jugak bagi susu formula..blh bgi susu yg free lactose saja sebb ms ni enzim lactase yg mencerna lactose berkurang dalm badan so tak dpt nk hadam lactose dlm susu. samala klu kita yg dewasa ni pun kena. blh teruskan breastfeeding sebb susu ibu mengandungi probiotic paling banyak utk memudahkan pencernaan. ada juga sesetgh argument dlm internet yg kata takleh bg susu ibu sebb susu ibu pun ada lactose tp dah dua org doc aku jumpe ni..dua2 pun kata leh teruskan breastfeeding..lgpun ms ni mmg irfan nk minum susu je walaupun da hampir kering :(( pasal ceri beri pulak..klu kerap sgt, better basuh dengan jirus/semburkan air je jgn gosok sebb takut melecet dan sakit plak bila gosok2 kan..tak pasal2 kena infection kt situ plak. dan yang paling best..doc tu kasik aku mc2 hari utk jg irfan hehehe

lepas hari ketiga, irfan start cirit birit. banyak gile sampi terbocor2. tp aku lega at least dia da mula discharge kuman2 thru his poops. After that he started to eat and less vomit. mujurla ceri beri pun tak kerap sgt.tp kesannye berat irfan turun..makin halus jdinye anakku yg sememangnya halus tu. apepun lega hati ku anakku kembali ceria :) syukur..

Dalam Irfan dok sakit tu tetibe husband aku plak ceri beri..perut berona-rona sampai satu tahap lembik gile. bila roger2 ngn in laws, rupa2nya diorang pun sama..mak abah n maklang semua lembik dek kerana muntah dan ceri beri sepanjang hari. heran jugak tetibe serentak diorang kena. malam tu, husband yg da lembik tp asyik berulang ke toilet je tiba2 muntah dan terjawb la segala persoalan. dia kata kluar habis isi perut dan paling ketara sekali lauk pauk yg makan kt JOHNYS tiga hari lepas!! sah keracunan makanan..cuma aku n adik ipa aku je tak kena. alhamdulillah husband kembali ok lepas tu dan terus log komplen kt johnys huhu

2 minggu selepas Irfan sakit dan beransur pulih..tetibe aku plak rasa sejuk dan sengal2 satu badan. serius jd mendadak..ms tu aku kt ofis dan baru je lepas lunch dan pam susu. badan tetibe rasa tak tahan sngt ngn econ ofis padahal pagi tu ok je. ketiak mula rasa sakit. bila da tak tahan sgt aku mintak excuse terus gi klinik panel kt bawah ofis. doc bg MC dan petang tu aku pujuk husband balik awal sebb da tak tahan sgt dok ofis..tatau nk selit kt mana dah..semua sejuk kecuali toilet. malam tu aku demam panas dan start muntah2.makan je kluar balik..hadei agaknye mcm tu lah anak aku rasa sblum ni..sepanjang hari aku terjelepek je makan pun dua tiga mulut je..dan paling ketara cik b aku mula terasa sakit2..

Dipendekkan cerita yg dah panjang ni, aku rupa2nya terkena mastitis (sila google klu nk tahu) akibat infected luka. hanya Allah yg tahu betapa sakitnya luka dan bengkak disamping perasaan tak dpt susukan irfan waktu tu. dan terbayang2 jugak lebih sakitnye arwah mama dulu tanggung sakit di bahagian yg sama.ubat2 yg aku ambil kt klinik tak membantu dan aku kena tunggu smpai habis cuti raya utk jumpe pakar sebb hospital tutup. kawan2 pun klu ada yg terkena, baik jumpe pakar terus sebb this is really serious. Doctor pakar jalankan ultrasound to see kot2 da terbentuk nanah (abcess) which aku doa sgt2 supaya tak berlaku..if ada, mmg kena operate la jawabnya. huuu tidakkk...mujur takde, hanya bengkak susu je which aku kena continue pam dan buang susu tu sampai bengkak surut.susu yg kluar mmg da macam susu basi. doctor suh aku stop ubat2 klinik and prescribed antibiotic and pain killer which will also kurangkan bengkak..alhamdulillah i am getting better now walaupun terpaksa hentikan perjuangan menyusu anakku. Semoga sakit ni takkan berulang lagi..

Semoga ujian2 sakit ni sedikit sebanyak menjadi penghapus dosa2 kami yg lemah ni..dan semakin mendekatkan diri kami yg sering alpa kepada Yang Maha Esa. aminn..

12 comments:

Fizah said...

syafakillah imah sekuarge..musim agaknya..kitorg pun keracunan mknn hr tu..budak2la plg kesian bila kena..ni pun fzh tgh ceriberi jgk..tp tak seteruk hr tu...perut ni da sensitif agaknya..

juelee said...

imah, aku kene masitisis tu amsa dalam pantang... memang demam gihil2, mak aku ingat bentan sekali tengok kat nens ada merah bentuk segitiga..... terus jumpe doc, doc bg aku antibiotik terus, pastu aku dok umah tuam n pam tanpa henti sbb takot nanah.. klu ada nanah kene operate.. seb bek la takde pape, seminggu lepas tu jumpe doc, takde pape dah.. alhamdulillah.

mawar said...

alaa aku suka makan kat johny's..................

MiSs iiMa said...

fizah: tu la kesian sgt klu budak2 yg kena.fizah keracunan makanan ape? kt restoren gak ke?
ju:aku nk pam pun takut2 sebb nipple luka bila pam berdarah2..huuu saket gile..nk marmet pun susah sebb bengkak.so klu ada luka kt nipple tu better tunggu sampai sembuh dulu baru continue bf seblum jd infection plak.hopefully lesson learnt.
mawar: ikut nasib la kot..sebb mostly kt situ makanan mentah kan.tp kitorang lepas kejadian tu mmg serik dah nk makan johnys huhu

~ US *_* ~ said...

uu sakit anak beranak mcm kami kene herpes aritu..terus aku pon da stop bf.. :( tp next baby harap dapt jd yg lebih baik

MiSs iiMa said...

tu la aku risau gak klu2 irfan terus tamau bf..mujur dia still berminat hehe cuma cepat marah2 la sebb susu sikit je kluar. insyaAllah next baby kita da tahun what to expect ;)

Fizah said...

haah restoran gak..agaknya mmg kita ni kena masak sendiri je kat rumah..sedap pun sedap..hehe perasan :P

shye said...

cabaran dan dugaan silih berganti... hehe... ujian2 dah lulus yg pastinya.. Allah angkat darjat ko sekeluarga.. Insya Allah..

mcm anak aku la gak hari tu.. semua sekaligus : ceri beri, muntah, batuk, selsema, hingus, hidung tersumbat dan segalanya menyebabkan sawan... tapi tak demam. mmg panik tahap super saiya kot, huuu. aku tak tau apa tu sawan.. dah lepas berakhir semuanya baru org bgtau.. hmmm. apa pun lesson learnt..

tapi skang ada ulcer dalam seluruh mulut ameerah... dok bagi vitamin jer...

ko bawak irfan gi emergency tu, doc tak suruh drip?

shye said...

erm aku tak pernah makan kat johnny's... dan skang team tempat kerja aku lak nak buat makan2 kat johnny's.. patutkah aku ikut n makan di johnny's tu???

Fatima Saiful said...

turn family aku, minggu lepas. sepanjang minggu cuti. memula aqil, pastu aku, then Nuha. Din je kuat sket. kitorang bukan keracunan. lebih kepada demam virus jer la. Aku mcm ala2 bentan laa..sejuk sampai ke tulang!menggigil2 padehal tak bukak kipas pon. aku leh byg yg ko kate kat opis tuh sejuk cane..huhuhu. but alhamdulillah laa semua da ok kan? moga ko and family terus2 ceria and sihat hendaknye..amin~!!

MiSs iiMa said...

shye: doc takk bg drip sebb tade tanda2 dehidrate pun.tp dugaan ko lg hebat kot.sampai jadi sawan.harap2 tak berulang lagi dan jadikan kita more careful. hehe Johnys mmg sedap..sos dia yg jd tarikan.tp tula klu dah nk kena tu, mn2 pun leh kena kan.tawakal aje lah..

Take:aku teringat aku pernah kena bentan dulu..dahla dok sorang2 je ngn baby.menggigil2 aku tepon sepul suh balik time tu jugak.elok dia sampai, tiba2 jd ok dah huhu..

Kepatemun said...

Aku tengah ceri beri gak ni. Baca citer ko rasa nk g jamban plak lagi skali. huhu...