Tuesday, October 09, 2012

Kisah Raya 2012

 Huh akhirnya dapt jugak menulis dengan tenang..banyak sgt ni benda nk citer tp semuanya da basi dan bocor.. klu rajen bacelerr

bermula ngn kisah sambutan hari raya, tahun ni aku beraya pertama di rumah parentku di sungai buloh. besnyeeeee bila dpt berkumpul ramai2. meriah sungguh. makin ramai anak2 kecil menambahkan riuh dlm rumah. Alhamdulillah tahun ni kami sempat beraya dlm rumah 'baru' hasil renovation lepas terbakar 3-4 bulan yg lepas. walaupun habis hangus harta2 nostalgia ku termasuk la baju nikah n gamba2 zman sekolah dulu, namun ada hikmah semua yg berlaku..at least raya kali ni special sebb ada feeling rumah baru hehe.

kali ni jugak makin ramai ahli2 keluarga yg dah bekerjaya..ehem2 syok la papa tahun ni..dan paling syiok pada yg belum berkhwin la..leh kipas2 ngn duhet raya. kasi botak sama yg berduhet...

Gathering raya 2012
Sungguh waktu berkumpul dengan keluarga la saat yg paling manis. nostalgia dibesarkan bersama2, susah payah yg kami lalui, dengan masing2 ada sikap tersendiri, semuanya terkumpul di saat2 semua berkumpul. walaupun kami tidak perfect dalm banyak segi, yg mungkin org luar takkan faham dan tak appreciate..tp bagi kami yg pnting sikap toleransi, persefahaman dan kasih syg dan didikan agama lah yg sentiasa mengikat ukhuwah kami walau di mana kami berada..chewah. Apepun thanks to en suami sebb extend beraya kt rumah papa since rmai yg belum balik rumah mertua on the second day. Irfan pun syiok sebb ada geng adam, ali n faris!

after beraya belah aku, now turn beraya belah keluarga en suami pulak. tahun ni mak n abah bakal timang sorang lg cucu..expected a babygirl dr adik ipa aku yati. jeles aku tgk yati tak 'membesar' macam aku dulu hehe yg pnting baby n maknye sihat. tahun ni jg belah abah ade buat family gathering di sungai petani..fuh ada can la aku beraya kt kampung Sik..klu tak susah gak nk merayu kt en suami sebb dia liat bebeno klu nk jln jauh2 ni.klu blh nk bertapa kt umah jek.

Dan yg paling pnting raya tahun ni, Irfan turned 1!!!  yeay anak mama da besar setahun!! Alhamdulillah. skjap nye ms berlalu, terbayang2 lagi saat2 dok meneran dia kluar..dan saat2 manis bila first time peluk irfan dan dengar tngisan pertamanya (ayat streotype bila anak da setahun hehe). ok dah dah.

Yeay sy da setahun!!
Kami tidakla merancang utk buat party besar-besaran ke ape, just belikan kek utk small celebration bersama2 keluarga Abah yg besar. ada ramai kanak2 join.sepupu dua pupu semua ada..cuma tak kenal je sebb tak pernah jumpe sblum ni. irfan biasa2 je..bukannye dia paham pon org celebrate besday dia huhu..tp dia sgt excited dpt makan kek yg sodap dan dpt hadiah baju2 branded dr tok abah dan cik yati...thank you semua :) Mama dan papa bagi ape?? tunggu expo baby bln 11 ni nanti mama beli kayy. Doa mama, semoga Irfan membesar dengan sihat dan sempurna dan menjadi anak yg soleh...

hari ni sebb sy dah besar, mama bg sy makan kek puas2
Memandangkan raya tahun ni, kami singgah di Sik bermakna ni kali pertama Irfan balik kampung mama jumpe nenek2 dan datuk2 sedare. tu yg mama excited sgt nk balik kampung tu. sebb tak sabar nk kenalkan irfan ng nenek2 dan datuk2 sedare yg sporting2 semua. mujur Irfan jenis ON je ngn sesape.

with cu dan pak teh
Aku kecik2 dulu mmg rapat ngn pakcik n makcik belah papa.siap bertepuk tampar lg kau. Papa anak ketiga dr SEBElas beradik..waktu aku lahir adik2 papa ade yg masih single mingle so diorang sangat la suka melayan kerenah anak2 sedare yg chumil2 ni. Waktu first time pindah Kedah after Mama dah takde..adik beradik papa lah yg banyak tolong jg kitorang anak beranak. Sebelum pindah rumah sendiri, kami anak beranak menumpang kasih kt rumah MakTam dan Cu yg waktu tu tinggal sebelah menyebelah. Diorang lah yg jaga adik2 aku yg masih kecik, beri makan, basuhkan baju2 sekolah aku dan adik2. Even waktu kami dah pindah rumah (depan rumah diorang je pun) Mak Tam still hntarkan makanan utk kami. Pendek kata mmg kami belasah rumah diorang macam rumah sendiri la. and so did other pakcik2 n makcik2. Pak lang was ibarat my second parent masa aku berskolah asrama di Alor Star. Segala keperluan aku hatta nk beli pen colour2 dan baldi pun Pak Lang tolong belikan dan hntar kt aku di Asrama. Tak pernah rasa kekok langsung bila bersama ngn diorang dan walaupun I dont have mom, I still feel lucky enough to have had lived with them thru hard and pain time. Thank you Allah for giving me such kind hearted ibu2 dan bapa2 saudara.semoga Allah merahmati mereka.

itu sekadar intro je hehe. Sebenarnya nk citer raya kali aku bertuah sebb dpt jumpe ramaaaai pakcik makcik di kenduri kesyukuran Cu kat Alor Setar. Thank you to Abg sebb sanggup drive sampai Alor Setar walaupun memula tak plan pun nk gi sana. Dah lama tak rasa berkumpul ramai2. Terbayang2 kemeriahan beraya di rumah Tok waktu kecik2 dulu. kesian budak2 zaman sekrg sebb tak sempat nk merasa semua tu..

Alang2 aku da sampai Alor Setar, teringiiiin sangat nk melawat sekolah lama aku, Sekolah Menengah Sultanah Asma.. ha jgn tak tau aku penah sekolah kat situ. kt dewan sekolah tu la aku penah beraksi atas pentas menyanyikan lagu Cindai depan Sultan kedah whom is our Agong today. ms tu baginda masih muda lah. Syukur panjang umo Tuanku. Semoga dpt berjumpe lagi. tp jgn terkejot tgk patik da gemok! It was really a nostalgic moment waktu aku jalan2 menyusuri lorong2 kenangan ke kantin, ke padang, ke kelas, kt tiang tempat main 'Rebut Tiang' dan even ke tempat meja aku dulu dlm kelas hehe ..tak banyak pun perubahan..even pondok tempat lepak after exam pun masih ada, tp da buruk la rupanya..oh how I miss the good old days...terasa mcm nk sarung balik baju sekolah dan masuk kelas belaja balik..tp tak nk amik exam, boleh?
depan kelas..dulu ni kelas aku time tingkatan 2.

tempat ku bermain rebut tiang hehe
ok yg ni jgn tgk aku..tgk board tu je..depan dewan sekolah
Balik dari kampung, memandangkan famili belah husben semua ada..so kami amik kesempatan ni utk bergamba di studio. Kalau ngn famili aku entah bila tahun la kitorang blh completely berkumpul dan amik gmba keluarga paling latest. insyaAllah tunggu kak cah dan ijah habis belaja nanti blhla plan utk tangkap gamba full member of Abdul Razak's family.tak sabarnya nk berkumpul lgi.
Candid pose of Mokhtar's

Cuma raya ni terkilan sebb tak dpt melawat arwah Mama dipusaranya. teringin sangat nk bawa irfan jumpe arwah Tok Mama dan Nenek (moyang) dia. nk tunjuk kt Mama that her daughter is now a mother like she was. Semoga Allah pnjangkan umur kami dan nenek utk berjumpe dengan mereka2 yg tersayang...
Adik adik dan Papa yg berpeluang jumpa Mama
So that's it..kali ni aku citer pasal raya dulu la..kang citer banyak2, aku sendiri pun blh termuntah. Gamba2 adalah sgt terhad sebb time tu la kamera aku nk rosak..so terpksala menumpang kamera2 org lain..yg mana ada ni hanya gamba hp dan yg mana sempat transfer je. Walaupun da hbis raya, aku tetap nk ambil kesempatan ni utk mohon ampun salah dan silap yg penah aku lakukan kat korang semua. Semoga Allah terus melimpahkan rahmat dan kasih sayang  ke atas kita dan memberikan kita peluang utk berhari raya di tahun hadapan insyaAllah. 

Mencukanye anak mama..Selamat Hari Raya..Maaf Zahir Batin :)

4 comments:

Fatima Saiful said...

siyes aku tak pernah tau ko blaja kat Kedah??heheh..selambe masuk sekolah?tak kene tahan pulok...anyway, patut ko simpan entry nih utk raye haji je..ekekekek~

jangan marah aaa~

MiSs iiMa said...

taleh simpan raya haji nanti lagi panjang..aku tak larat baca balik haha..ok la kan daripada tade :P~~

shye said...

Meriah! Best! Suka baca entry ko. Wey kita tak jumpa pun Raya 2012 nih. hohoho.

MiSs iiMa said...

itulah shye..aku tak sempat nk buat open house sebb balik dr kampung berselang seli aku n husband aku tak sihat.then asyik wiken penuh ngn open house org lain je.klu dtg shah alam, singgahla rumah aku..lama tak jumpe ko..