Thursday, November 22, 2012

Irfan @ 15 months!

Oh lamanya saye tak muncul kat sini..mesti ramai da lupakan saye. saya baru aje balik bercuti di Dungun..besssst sebb boleh mandi buih pastu mandi kolam pastu main pasir..pastu main air laut..sy kan suka main2...boring jugak kalu asyik main dalam rumah jee.thank u papa bawak sy jalan2..nanti bawak lagi ye.

Bulan ni genapla sy 15 bulan. Alhamdulillah walaupun saya masih nmpak tecik compare dengan kawan2 seusia, tapi berat saya da kembali meningkat normal. saya pun rasa da minum susu banyak lately. dlm ms 2 minggu sy boleh habiskan susu satu tin!!even tgh malam pun sy selalu bangun sambil guling2 atas bdan mama mintak susu..sampaikan pampes sy cepat basah lencun hehe. Pepun susu mama yg paling best walaupun sekrg sy dpat kadang2 aje :(

Setakat ni sy masih belum blh berjalan lagi. mama n papa selalu suh sy prektis berjalan..tp  sy belum betul2 yakin lg. Asyik terjatuh aje.tp kan saya suka berdiri dan bergerak sambil bergantung pada benda sekeliling. Dan yang paling saya pantang sekali bila sy nampak tangga...haa tak payah pegang pun sy boleh naik sampai atas dengan macho nye hehe..especially bila mama kejar sy kat belakang, lagi cepat sy panjat tangga tu sblum mama tangkap sy. Kadang2 sy eksyen nak turun tangga mcm orang besar..padahal tangga tu sama tinggi ngan kaki saya hehe sib baik mama selalu pegang bila turun..

Sekarang sy rasa saya semakin bijak la sebb saya da boleh paham dan ikut sikit2 ape yg mama ajar..mcm bila mama tunjuk bas..sy cakap bah..bila mama sebut bismillah saya sebut bissss sampai tersembur air liur..sy da kenal dan boleh sebut air, buah, buih, car, cat, gigi, main ciku cak, cakp nah bila nk bagi barang, da tahu salam cium tangan, tunjuk hair atas kepala, kenal lampu, bulan, gigi dalam mulut. haa sy suka gosok gigi. rasa sedap mcm strawberi pastu boleh gigit2 tangan mama sampai mama jerit..skrg ni ada 2 lgi gigi sy tengah tumbuh. disebabkan gatal sy selalu main2 gigi tu dengan jari. akibatnya habis lencun baju ngn air liur sy hehe nasibla sehari kena tukar baju smpai 4-5 kali. Selain tu saya sangat fasih bercakap dalam bahasa yg saya sendiri faham. mcm jeje, teghe teghe, etata..banyak lgi yg pelik2 tpi tak reti nk eja camna..

Bila makin bijak bermakna makin ligat la sy ni..lagi2 kalau sy pegi tempat baru, rasa nk explore semua benda. sorila kalau nk suh saya diam2 dalam carseat or baby chair..sy boleh bangun sendiri laa..kalau tak boleh sy jerit kuat2 ataupun buat suara sayu2 gitu sampaikan mama dan papa nk makan pun tak aman..sabo je la mama n papa layan saya. terpaksa diorang makan ikut turn sebb nk melayan big boss tecik ni.tu la sape suh makan tak ajak..takkan nk suh tgk je kan hehe

Kadang2 bila sy tak boleh buat sesuatu, tahu tak mcm mana sy buat?? sy tarik tangan mama sy la suh dia buatkan..mcm bila saya tak boleh buka bekas ke pintu ke, sy ambik tangan mama suh mama bukakkan.bila kt kedai nmpak belon or coklat, sy tarik tangan papa pulak letak kt belon tu..yg penting buat muka comel, baru boleh paw hehe

Apepun sy rasa bertuah sgt sebb di jaga dan di sayangi oleh semua orang. bila papa n mama pegi kerja..mak lang, tok mak, tok abah selalu temankan saya dan bawak sy jalan2. terima kasih semua sebb walaupun letih melayan saya yg ligat ni, tp sy tetap di jaga dengan baik dan penuh kasih syg..saya pun sayang semua..

klah kawan2..saya nk kembali meligat ni..doakan sy membesar dengan sihat! bai bai

8 comments:

mawar said...

bila la auntie nak jumpe irfan comel lagi.. nnti ajak mama irfan datang jenjalan melaka eh! moga irfan membesar dgn sihat dan kuat!!

Fatima Saiful said...

Aunty baru nk tanye...Irfan da bole jalan ke. Taktau laa cane mama nanti kalo Irfan da bole jalan nanti macamane. Skrg pon da ligat:D.Mmg soping complex adalah tempat terakhir utk dikunjungi.huhu...Oklaa, semoga IRfan terus membesar k!!Jage mama+papa macamane diorang jage Irfan!!!Happy 15-month-old!!

MiSs iiMa said...

ala auntie mawar ni asyik suh mama gi sana je,auntie dtg le umah irfan pulak.irfan nk tunjuk kt najla toy2 irfan.irfan janji tak tarik rambut dah.nk gosok2 je ngn kiss2.

belum lg la auntie take.belum masa lg.itula irfan pun tak sabar nk jalan blh ajak mama exercise kejar irfan. pastu blh la jd macho depan nuha hehe

juelee said...

irfan sebijik muka papa...... eee comel.... sabar imah, nikmati lah saat ini, nnt irfan dah pandai jalan mengah nak kejar hikhikhik ni ada potensi lasak macam rayyan ni

~ US *_* ~ said...

cutenye anak ko ima.. kecik ikut mama die ye..

MiSs iiMa said...

Ju :skrg da tukar panggil baba sebb jenuh ajar papa dia sebut baba jugak huhu. teringat adegan ko berambat ngn rayyan kt umah saz..alemakk kena bersiap sedia la aku..dah la asyik sakit lutut je nih

Aini:irfan ni tinggi lebih kurang je ngn budak baya dia cuma kurus je la..

shye said...

hehe.. tunggu sat gi penat nak mengejor irfan....

Kepateman said...

Aku baru jer delete belok aku. Hehe