Wednesday, November 16, 2011

Irfan Hariss and Breastfeeding

Series angin ape da kena kt aku ni..sebb mmg takde mood langsung dah nk hapdet blog ni. Padahal masa terluang tu ade je..hmm ok cuba ye..

Alhamdulillah kini hidup aku makin ceria dengan kehadiran anak sulung ku yg sgt2 comel..geram asyik nk cium2 je pipi dia selalu. seronoknya bila ada anak..sebb selalu teruja dgn perangai2 dia yang sebnrnya lebih kurang mama or papanye. setakat ni byk turun dari papa dia la..yg burok2 semua papa, yg baik2 semua dr mama haha..
muka saya bulat mcm muka mama

Memperkenalkan anakku buah hati pengarang jantung yg selalu bikin eyebag kt mama dia..Irfan Hariss bin Saiful Anuar. Dilahirkan pada 23 Ogos 2011. Pandai dia pilih tarikh kasik mama dia ganti pose banyak2. pastu tk dapat balik kampung raya pose. kadang2 bila tgk gamba wajah Irfan yg bulat merah2 di awal kelahiran, rs rindu sangat time2 tu..rindu nk sentuh pipi gebu, rindu ngn telatahnya mencari2 nenen, rindu ngn tangisan yg sayu2 gitu...

a happy papa :)
Suddenly br aku realise how fast time goes by. sekarang Irfan sudah menjangkau 3 bulan dah pndai angkat kepala dan respond bila diagah2. Cute sgt bila senyum tp bila menangis nak susu, mak aih tak menyempat2.da sua ke mulut pun sempat membebel2 lg hehe..ikut perangai sape lah ni.

Alhamdulillah rezki irfan ada utk membesar dgn susu ibu. Nak kata melimpah ruah tu idok ler..cukup la sekadarnya Irfan kenyang dan membesar dgn sihat. Sungguh aku sgt bertuah sebb dikelilingi warga ibu yang menyusu badan. terutamanya kakak2 yg byk memberi dorongan dan semangat ketika di awal career (hehe mcm dpt gaji pulak). mmg series penat, mana taknya first night right after bersalin aku da masuk shift berjg malam dan sadly setiap kali irfan meraung2 nk susu, aku hanya mampu bg setitik dua je or maybe none. sampaikan paras glukos Irfan rendah terpaksa jua aku relakan susu formula diberi kepada Irfan. masa tu hanya Allah yg tahu luluhnya harapan utk fully bf Irfan. mujur nurse sgt membantu..tengah2 malam buta pun dtg utk help baby to latch on dgn betul. ditambah dengan penyelamat keadaan, my eldest sister yg sgt expert bab2 susu gantung ni, Kak chah dtg jaga aku dan bg tunjuk ajar serta semangat supaya aku tk giveup sambil2 jd mak urut dan mak susu haha. bila dia ada barula aku leh tidur nyenyak malam kedua rehatkan badan yg sengal2. Aku juga sangat terharu punyai suami yg jadi peneman selama di hosp dan tidak kurang beri semangat kepadaku, bersusah payah belikan aku susu anmum, bawakan pam serta tk putus2 memujuk hati ibu yg lara ni. Tau2 je aku senyap tgh menangis tepi katil huhu...itulah bak kata my elder sis Kak yah, bkn nama anak sulung kalau tak berendam air mata..

The three of us
Sungguh bukan mudah nk bf..walaupun nampak mudah tp byk pengorbanan dan kesabaran yg perlu dibayar. especially ibu2 yg bekerja. mmg boleh jd mcm zombi gak la huhu...tido makan mandi jd tak tentu dah. tp tu semuanya adalah cabaran dan dlm ms yg sama juga rezki Allah utk hamba2nya yg berusaha. Bak pepatah alah bisa tegal biasa, all these haru biru of BF only went for the first 2 weeks. yela masa tu I was still weak and in pain due to delivery yet had to adapt with jadual tido yg tk menentu. baju pun asyik basah lencun sehari kena tukar 2,3 kali. Namun aku bersyukur impian aku utk fully BF Irfan tercapai dan diberi kekuatan utk bertahan sehingga kini. mudah mudahan berpanjangan ke penyudahnya.

So to mommys who plan to breastfeed, please prepare yourself mentally and physically cause apart from having someone new in your life, bf could also affect and change your life in many ways esp if you're a working mom. only yourself can make this happen. Other people can just talk and support or otherwise, therefore it's always better if you surround yourself with people who are also positive in BF, who wont let you down when your baby craves for more milk. Dont giveup when baby cant latch on..it's going to take sometime.baby kalau dah lapar sgt dia akan otomatik berusaha bersungguh2 utk latch on. geleng2 kepala laju2 hehe. miracle rite? kluar2 je da pndai hisap nenen. believe me, you will miss this moment very much once baby da expert. baby's suck is the best stimulation to maintain milk production.to increase? kena rajin mengepam lah ye. Guess what is my motivation to keep on BF? As a working mom, it has been so painful not being able to take care of Irfan when I had to go to work. kdg2 tu tgh2 syok BF terpaksa lepaskan sebb da lambat nk gi keje. then malam baru dpt tgk buah hati mama ni.. sorry dear. that is why i choose to bf so that eventhough I am away, he is still getting the best from me..dan yg pasti motivation yg paling kuat sekali.... aku nak kurussss!! hahaha berkilo2 lg nk kena sedekah ni..chaiyok2

Sy mau sedut sumer lemak2 mama yay!
Finally, terima kasih tak terhingga aku ucapkan buat suami, keluarga yg sentiasa memberi dorongan, terutama kepada mak n maklang yg byk berjasa menjaga aku waktu dalm pantang, dan juga rakan2 yg sentiasa memberi semangat  utk aku menjalani kerjaya baru sebagai ibu.terimalah persembahan terbaru dr Irfan yg bertajuk.."Ade aku kesahhh"


Sekian.



3 comments:

NAni said...

at laaaasst update pon.oo patutla kak tim semakin kuruus.tp tak leh lawan nani la ;p

Fatima Saiful said...

eh apsal aku tak pasan entry ko nih!!!!!anyway...comelnye irfan hariss!!ngape pakai pink nih dek non...dahla jambu mukenye..:P~anyway, good luck with your BF journey...support BF!!!yeay~!!!

MiSs iiMa said...

nani: klu tkleh lwn..camno bju2 kaktim sumer nani rembat..sapo sebononya yg lbih kurus?? renung2 kan hehe..

take: bkn pink la ibu take,merah jambu je hehe tkpe, irfan fleksibel with any colour :D