Thursday, March 31, 2011

Minda letih

Kadang2 aku rasa aku sedang alami life changing yg agak drastik sampai ke tahap tiap2 hari pun ade aje berasa kecewa (oh adekah perasaan ni sebb hormon ku yg tgh tak berape stabil aka emosional ni??) atau adekah aku ni tergolong dr kalangan org2 yg tak bersyukur??

semestinya perasaan ni byk didorong oleh persekitaran yg aku alami sejak pulang ke msia. entahla mcm ada something wrong dgn life style kt malaysia ni dr pemerhatian aku la. everyone (including myself) hidup mcm terkejar2..busy yg tk hengat dan sentiasa berletih letihan. ok mungkin tak semua tp melalui journey yg aku lalui setiap hari, this is what i have always seen. mungkin mmg budaya kt mesia suka bekerja keras..tp berbaloi sgt kah ape yg kita perolehi??

mmg ade something wrong lah dgn negara kita nih..hidup ada master and phd pun belum tentu boleh tanggung beli rumah n kete sebijik kalau tak keje smpai tak nmpak matahari langsung. kuar pagi buta balik pun mlm buta. sedih kan..terpksa korbankan institusi keluarga, masa bersama2 anak, ms merehat minda, fizikal dsg.

Compare to what i've been thru in other country, keje keras jugak. tp getting enough payment dan living cost yg lebih rendah and affordable make their people develop sikap tolak ansur dan better manner than our people. country's development really help a lot in controlling and teaching their people.

contoh paling dekat ngn aku skrg ni mcm kemudahan lrt dan komuter. walaupun dah bertahun2 aku guna komuter, sampai sekrg aku masih tak leh cakp aku satisfy dgn muka tersenyum ikhlas.malah rsa mcm ni lah kemudahan yg agak mendera perasaan penumpangnya. jadual tren tak pernah tepat, tren selalu cancel, tade backup plan utk ape2 kerosakan and yet nk suh penumpang2 dia jaga manner bila dalm tren dan bertolak ansur. hello kalau dah your passenger berjam2 tunggu tren, then bila berjaya boarding senang nk bagi ibu mengandung duduk, baper kerat je yg sanggup??? mmg aku tak salahkan org2 yg duduk bila diorang tak bg aku duduk walaupun nmpak perot aku yg boyot ni. let us think what really had caused our people to perfom such manner.

aku pernah kuar rumah awal dgn harapan dpt naik tren awal then sampai ofis awal utk balik rumah awal petangnya. but what happen almost e-ve-ry-day, tren cancel and tren seterusnya penuh so terpksa board the third tren. akhirnya aku tetap sampai lambat dan terpksa ganti balik hour yg terbazir sebb tren yg lembab.what the.. huh. see how this affect people's life. kemudahan yg kononnya nk memudahkan sebenarnya dah merubah sikap rakyat tu sendiri jd selfish and less humanity. like myself, i get stressed every day dan akhirnya membuang sikap dtg awal and prefer balik lambat which means bertambah letih la badan and less time spend at home. sungguh komuter telah mengubah hidup saya dan masyarakat.

compare ngn lrt, perkhidmatan cekap, pantas. setakat nk bg org duduk pun tk kisah because you sure to arrive your place within your expected time. and you know sekalipun terlepas tren, you dont get so stressed coz another tren will come in one or two minutes.so conclusion nya, eficiency would give people trust. and trust builds tolerancy in life.

aku sndiri pun pening ape aku merepek mlm ni..skejap pasal payment sekjap pasal tren pulak.. ape2 je lah..letih sungguh dah ni. baik tdo.

5 comments:

mawar said...

huhu aku penah kena keluar dari tren in the middle of nowhere (bkn di perhentian stesen)sbb tren rosak tgh jalan. bayangkan pelantar exit tu kemain tinggi dgn tanah..redha je lompat. pastu kena jalan pulak ke perhentian stesen yg terdekat..nseb bek masa tuh ramai geng (dak2 matrik), xde la takut sgt. tp mmg a, tren komuter perlu membuat satu perubahan yg drastik kt sistem diorang

juelee said...

huhu aku mmg anti ngan komuter.. btw, betol gak cakap ko imah, high living cost, kes komuter lembap ni sume ni lah yg menyebabkan org mesia jadik kurang sensitiviti dan mengejar kemewahan and last kuarga terabai.. huhu minta dijauhkanlah kite dr sume tu..

miss said...

aku plak tensen baca entry ko nih...stressed terus! huhuhu but u got point babe..mmg betul pon skrg ni blaja tnggi keje elok pon susah nak beli rumah n kete sebijik..mmg membebankan..esp kt kl/selangor/penang..ipoh pon dah start dah rupa itu...seriously, aku pon depressed pk psl umah nih..org skrg kurang sivik dah..masing2 selfish..kdg aku pon mcm tu jgk, jahat x..cth mcm kt atas jalan kan, jem lak tu..kita punya la ikot lane elok2..pehtu ramai jeee nak potong sana sini himpit rapat2 nak masuk jalan,masuk celah2 lane yg x wujud yg mmg x ptt ko jalan..sampaikan kita nih yg mula2 bsabar, last2 terpaksa jadik selfish jugak dsebabkan org2 9persekitaran) yg mcm hampes..isshh tensen tensen...

izani said...

hehehe dulu ore oyak suh stay osea nok blk kikik...raya blk la msiaaa..life kat msia ada yg bgus, esp part mkn kikik,tp bab quality life mmg sukar...payoh nok tulih panje kikik..amirah duk atas ribo...(tgh duk pikir nok blk rayo nih)

shye said...

wey tulih ar lagi. huhuhu