Sunday, September 14, 2008

Ade ape dgn KerJA

Lama pulak aku tak apdet blog ni..pejam celik da 3 bulan aku kt mesia..n everything went so fast tup2 da masuk bulan puasa.glad that aku masih berpeluang sekali lg berpuasa ngn keluarga wp dlm suasana berbeza.berbezA?apakah maksudnya itu?
Walaupun ramai yg da maklum..aku officially nk state kt sini aku da pun mula keje 15hb8 lepas di MMCAmec Sdn Bhd.lepas mengforwardkan resumeku ke sana kesitu dan kesini..akhirnya alhamdulillah ade jugk yg sudi menghire aku yg serba mntah pengalaman keje ni.so mulai dr itu..maka berubahla structur masa dan limitasi hidup aku cewah..mana taknya..kul 10mlm pun da berat mata (klu tak kul 1 pg pun still bulat mata aku ngadap pc).esoknya kul 6 pgi lg bgun dgn berat hati mau kerja.
Interestingly aku involve dlm bidang which is not really my field..instrumentation engineering.pelik jugk, sejak dr apply praktikal lg..lain yg aku mintak lain pulak yg dtg.tp tkpela..tk semestinya peluang yg dtg tu tk baik utk kita.mn tau ini yg lebih utk aku n masa depan aku..sesungguhnya Dia yg lebih tahu.so far ok la..i enjoy doing my work.walaupun dpt bos yg agak cerewet tp very helpful and sntiasa ada masa bg tunjuk ajar n motivation.cuma kdg2 tak tahan telinge kena dgr talk klu dia nmpk aku dok relaks je.nasibla dpt worker pemalas cam aku ni heh..
company aku ni masih br..so dlm masa terdekat ni ramai staff baru pun join sama.setakat ni ade 2 je fresh grad termasuklah aku n sorang lagi hafizah tp dia ni staff structure.nasib baik jgk ade dia boleh jg geng gosip kalau tak sangap gak asyik kena ngadap bos je.klu hnsem lain citer la kan hoho.minggu depan ofis aku buat renovation and staff location akan di rearrange semula.jd cacing kepanasan la aku pasni sebb kena dok seblah bos aaar tidakk..
a little bit about my company.MMCamec ni actually a JV company between our parent companies MMC oil n gas and Amec. mengikut kata org2 HR dan juge head of department, dgn JV ni peluang utk local staff utk gi oversea lebih besar..besar mn tu tatau lah.tp klu dpt best juge.so basically this is also an oil n gas company mcm ibu bapa nya jua.as an intrument engineer keje aku lebih kepada pilih instrument yg sesuai for any given operation, install that instrument, give maintanence and monitor la instrument tu smpai ia kiok tkpun aku yg kiok atau sudah tdk bekerja lg.lead engineer for instrument merangkap bos ku is Vilas. he's an Indian guy yg mmg originally India mari.sudah berkahwin di India tetapi masih single di Malaysia hehe.
Setakat ni aku berulang gi keje menaiki kereta pnjang komuter n lrt.klu naik kereta pendek selalu aje jam kt jalan raya..lain pulak citer nye klu naik kete pnjang ni..jam kt dalm tren tu sndiri!tp ok gak kurang2 tren tu still gerak tnpa halangan.tp stress gakla especially klu nek komuter..time balik keje nk kena berebut dgn org ramai..masyaAllah..smpai demam2 aku dibuatnya..lg2 dgn sikap manusia tade ati perut..igt dia sorang je yg nk balik rumah.dah sah2 ade ruang kosong kt sblah pepndai le masuk ke dalm takkan nk kena jolok ngn galah baru nk berganjak..pastu dah tak muat kena pulak tunggu next tren 20minit..tak ke buang masa namanya tu..haishhh den mmg berapi skit tiap kali citer psal komuter ni.nasib baik bulan pose ni dpt avoid nek komuter tumpang kakak aku smpai sungai besi then naik lrt rapid kl aje.abis cerita.klu tak sia2 je pahala pose dok nyumpah2 org huhu..
apepun aku harap keje yg aku dpt skrg is the best station utk permulaan kerjaya aku n also for my self development.cuma bergntung kt diri aku sndiri lah sejauh mn aku snggup belaja n bertahan..so fatimah..jangan malas..and berusahalah!cayok..
below are several picture taken sblum staff location di arrange semula.terima kasih en ghani sbb sponsor kamera barunya yg canggih itu.
kepada semua muslimin dan muslimat..aku amik kesempatan ni nk ucapkan selamat berpuasa.minta maaf klu ade terbuat dosa,terkasar bahsa dsbg..apekan daya aku jua insan biasa yg tk lepas dr dosa..aku juga maafkan kalian :)
rebutlah mlm lailatulqadar yg penuh rahmat..Selamat Berpuasa!





My work station



colleagues: cik Hafizah, en Ghani, en Azizul


my Ofis




8 comments:

Gemuroh said...

congrates dah konvo n senang dpt keje.. murah rezki..

juelee said...

adoi Tim jgn la merajok.. Tuh la padahnyer tulis blog kat opis curik2.. hahaha lupe nak masukkan nama ko rasa cam dah tulis upernyer tertinggal... Bukan luper noooo..
Btw, best la opis ko..cubicle tuh cute je

ijad said...

monitor kau ngan aku nye monitor sama! tapi aku nye 22 inch HAHAHA ;p

MiSs iiMa said...

gemuroh: thanks gemoroh..alhamdulillah murah rezki

Jueee:heh mnde majuk,ngada2 je huhu tkpe da lama kan tak jumpe ko..ko pun nmpk bahagia je..cubicle baru mmg la bes hehe

ijad:monitor ofis tak best klu besar2..nt klu chatting sume org leh nmpk.kantoi nt heh

theCekgu said...

sonot nyer leh keje pakai2 suar.. huhuhuhu.... weh nanti pas bis praktikal ni, aku maybe nak lepak KL jap. Tapi tatau r, kalo bapak aku bagi la. nanti leh la jumper.

en_me said...

ammvoiii, boss yg tak hensem katernyerrr.. ehehe

MiSs iiMa said...

en Patem mananye kate nk dtg KL, lama aku tunggu ko tak muncul jua

hehe en_me biasala bos kena puji depan2 je..belakang lain cerita

romzi seli said...

rasanya kenal ler ngan mr vilas...