Friday, July 25, 2008

Penghabisan..


sekrg da pukul 1 pagi..hr ni selama 2 tahun first time dpt mkn durian.. yummy!! hahah..tp lepas tu terus perut aku meragam..semlm pun aku kempunan sgt nk minum milo tp milo kt umah da habes..ade milo mocha je..perut aku ni fobia skit ngn kopi tp mengidam tak tahn nye pasal nk milo, aku belash jugk..last2 terimalah padahnya..fenin,saket perut sumer ade..
Entry kali ni aku aku nk citer pasal pengalaman aku waktu akhir2 kt germany (msti org igt aku ni suka sgt dok obersea..tak abih2 lg citer pasal hidup kt sana heh..tk nak baca sudah) Actually aku da lama nk tulis pasal ni sebgai tanda penghargaan tak terhingga kepada insan2 yg banyk tolong aku yg serba kekurangan waktu hbis blja dulu..ye lah idup aku menumpng dan menyusahkan org je time tu. balik dr UK rumah akak aku, aku gi krefeld tumpng umah kak Uteh. waktu tu la aku rasa aku ade peluang rapat ngn Uteh.mungkin time tu pun tinggal dia ngn nani je pompuan kt krefeld.segan nk dok umah dia sbnrnye sebb seblum ni tak putus2 org dtg tumpng umah Kak Poteh ni (nama samaran)..somehow she might also needed privacy..da elok2 saz balek mesia, aku pulak dtg menyemak. but then i was really thankful to her for giving me permision to stay.waktu kt krefeld sempat la gi men badminton ngn warga krefeld n paling terharu thanks to famili en Zamri sebb buat mkn2 untk saya and also to warga krefeld who had organised a farewell party for me. sori to kak erin sebb last minit br dpt tau pasal sy da nkgi bingen and might not come back to duisburg anymore.dulu waktu kt Duisburg,aku selalu dtg umah kak erin main ngn baby Schamimie.kak erin kate nk buat mkn2 jugak utk aku tp da tak sempt..huhu terharu betul..tp segan pun ada sebb selama dok duisburg pun..aku asyik dok perabih beras dia je heh.
Lepas singgah Krefeld, as planned aku gi nyemak rumah Kaklong pulak.da lama da sbrnye aku nk jumpe kaklong..almaklumla nk jumpe dia nih punya la susah..sibuk je mnjang.klu sembg tepon ngn dia, isu dia nk exam msti ada.tak habis2.hr aku smpai bingen tu pon dia bru je habis exam.act the reason why aku nk stay kt bingen sebb dekat ngn frankfurt, so dekat la skit aku nk gi epot bila nk balik mesia nt.lg pula mmg rindu sgt nk jumpe kak long and also nak spend time in BIngen. KakLong ni mmber aku masa kt MRSM taiping.kami satu dorm and dia adalh ketua dorm yg kelakar lg sempoi.lepas jd ketua blok dia naik pangkat jadi Badan Wakil Pelajar.hebat orgnye tp selalu kena tipu ngn aku haha (tp tipu main2 je lah) sebb dia ni sgt la naif org nye..positif je selalu dlm segala hal and of course a very kindhearted person.dulu2 dia pernah kate kt aku teringin sgt nk pegi blaja kt german, and alhamdulillah, that was where i met her again..in Bingen.
Well Bingen is just a small city located in the middle of Germany.i can say tmpt ni sangat kaya dgn keindahan alam semulajadi. klu tgk sekeliling, ada bukit2 yg penuh ngn tanaman anggur.cantik dan tersusun..ala2 mcm tanaman teh kt cameron highland.tmpt tinggal kaklong pun kt area perumahan..that time was still in spring season..ada banyak pokok bunga especially roses kat laman2 rumah and along the road.what a peaceful place to be..
ramai yg aku kenal masa kt bingen.en judin, fariq, fatin, juniors and other bingeners. every day rutin aku tunggu kaklong balik then kitorang akan nek beskal chill kt mna2.paling kerap pegi stadt mkn eskrim kt kedai faveret kaklong.ade sekali tu , judin n fariq ajak berbeskal naik bukit.utk org yg tak pernah exercise cam aku ni, mmg termengah2 lg lidah smpai lutut gakla nk smpai atas.but then when we reached at the top, dpt viewed most parts of bingen, fuh rasa berbaloi gile.paling syiok waktu turun bukit.aku pecut tak hengat wp dlm hati; kang ade jugk yg tertonggeng nt..heh sib baik tade pape.tp mlg sungguh keesokannya harinya fariq kena jahit kt kepala akibat tertonggeng kt bukit..sib baik aku tak join huhu moga dah sembuh ya fariq.




mkn2 di rumah En Zamri (my thesis supervisor)



Berbasikal naik bukit Bingen

in between stay aku kt bingen..aku turun gi reutlingen melawat rakan tak sebaya, en taufiqshariff.dia jnji nk fulfill impian aku nk gi konstanz bersama blindfren nya (sebb tak pernah jumpe) en hafiz yg time tu tgh pusing europe.saje je aku gi melilau kejap bg privacy kt kaklong pulak msti bosan asyik tgk muka aku je tiap2 hr.nk date ngn judin pun susah huhu..tkpe2 tu aku kasik chance skjap.nt refresh balik tgk muka aku..
sekejap je aku kt reutlingen sebb en taufiqshariif sibuk nk exam time tu.Konstanz ni terletak kt selatan german..kt situ paling femes ade tasik boden (bodensee) yg tersgtlah besar merangkumi 3 negara; swiss, austria and germany. en Lan pun ikut sekali bersama earphone yg tk penah lekang kt lubg telinga.sekjap2 nyanyi "sorry seems to be the hardest word.." layan blues sbb br frust kapel huhu selambe kutuk..
cantik sgt cuaca hr tu.kami naik bot paddle round2 tasik yg juga dikayuh gigih oleh en Lan..org kt seblah dia tau angkat kaki je.sekali lg atas mood baik en Lan, dia blnje eskrim vanila sorang satu.then kitorang gi mkn2 then balik reutlingen semula.sempat la beli souvinier fridge magnet..byk da aku kumpul hehe..robohla peti aku nt.





Bodensee in Konstanz

the next day en taufik bawak aku gi petik strawberry..wah tersgtlah syok!!kebetulan offer just available in June and it was really a perfect time to go.cuaca panas time tu sib baik ade org bawak payung hitam.melindungiku dr sinaran ultra ungu yg menghanguskan.nama tmpt tu Famili Kaut,Echterdingen, dlm stgh jam naik bas dr Reutlingen then jlan kaki skit.yg syok nye..pegi je kt kebun tu, petik dan boleh terus mkn free!mkn la baper banyk yg mau unless klu nk bawak balik baru kena baya.aku tade la suka sgt straberi sebb selalu yg aku beli kt pasar mesti masam purit (kate org kelntan).kena cicah ngn coklat mcm ala2 siti nurhalijah baru rasa manisnya coklat itu.tp staberi kt kebun tu tersangatlah manis adanya..cuma kena pandai pilihla.."pilih yg hujungnya merah, baru manis" kata en taufik lepas stalk and curi2 dgr org tua2 tgh bercakp kt seblah row pokok strawberi kitorang hoho.tp mmg betul dan tepat sekali.lepas penat petik, makan n bergamba, kami pun pulanglah semula ke reutlingen.ada la aku bawak balik skit utk bdk reutlingen yg tak join.what a memorable experience..






Petik Strawberi

the next day aku pun pulang lah ke Bingen ke pangkuan Kaklong tersayng. time wiken, Kaklong bwak aku gi Ruedesheim..just located over the river from bingen and of course kena naik bot. Judin pun ikut sekali. This place boleh dikatakan one of the interesting places in Germany..ade ramai tourist and souvinier shops.tp hr kitorang pergi cuaca tak baper elok.kejap2 hujan..kami just sempat round2 bndar je then shoping skit..pastu balik. the other day..Kaklong bawak gi Landesgarteschau..ni boleh dikatakan tmpt paling attractive la kt bingen.it was sort of taman pertanian..ada taman bunga, ade ladang gandum, buah2 and was such a big place built along rhein river.waktu ni sgt best sebb ramai awek2 bingen join.da lama betull rasanya tak kluar chill ramai2 ngn mmber pompuan.Judin, Fariq and Piko also joined us. Fariq n Piko ade kamera dslr...konfemlah kena jdi cameraman kitorang and as usual gamba aku msti la yg paling banyak haha.conquer..conquer..tak kasik can.we really had a great time which i will never never never forget. Thanks to everybody :)





Ruedesheim

2 hari sblum aku terbang balik aku sempt join BBQ fh Bingen.aku segan nk melenggang, dah la menumpang kt bandar org, so aku pun masak la makaroni goreng.masak je la..brg2 kaklong jugak yg sponsor huhu.tp sgt sedey sebb kambeng bakar idamanku da habiss wktu aku dtg..wuaaa!!mengidam aku.sib baik ayam ade lg.tu la dtg lmbt sgt.tp overall, very enjoyable sebb kebanyakan warga bingen turun..and i felt like being one of them too..
akhirnya tibe la hr aku pulang ke tmpt asal..Malaysia tanah airku.pk2 balik..lama betul aku enjoy rupenye..dekat 2 bulan mengabihkan duit bapak aku gi jln2 heh.sekali lg rasa sgt terharu sebb ramai yg hantar aku gi epot.wp ade masalh skit ngn luggage sebb terlebey berat..tp bila tgk wajah rakan2 yg sudi dtg, i felt deeply appreciated and hanya tuhan je yg tahu..beratnya hati nk tinggalkan tmpt yg bnyk ajar aku...what life really means. aku iringi doa yg kalian peroleh kejayaan dan rahmat yg tak pernah putus..aminn





Landesschau, Bingen


BBQ in Bingen

i guess this is the ending of my story-telling "my life in Germany". klu ade pon ape salahnya aku smbung lg huhu.sekrg ni aku tgh gigih cr keje.ade sekali attend interviu kt damansara tp rasa mcm tak dapek je.insyaAllah minggu depan ade lg interviu..tp kat bayan lepas..huhu jauh gilo.kalau ni yg terbaik untuk aku..aku terima je.kawan2 doa2kanlah untuk aku ya!
As usual, some pictures attached.selamat malam :)

7 comments:

ich bin niemand said...

mesti ko rasa sangat bertuah sebab taufiqshariff bawak ko jalan jalan, memenuhi impian impian terakhir ko bersuka ria di jerman kan? kan ? kan?
taufiqshariff ni memang best orangnya.

saje je aku tak kayuh boat tu, kalau aku kayuh dah tak jadik boat paddling dah, jadik speed boat pulak...laju sangat pulak kang :P
At least aku ada la gak kayuh dari ada orang yg dok belakang cam tuan puteri tak mo kayuh langsung kan kan?

seb baik laa payung aku ada time petik stroberry, kalau tak, ko mesti jadik lagi hitammmm legam.Payung aku memang hebat!

Gemuroh said...

tq bg idea... hehe

Hasnun Hassan said...

huh rupanya ada jugak gambar aku di sini...hahaha...cik ima, aku mahu meminta kebenaran membubuh link blog mu ini di blog ku yg baru dicipta beberapa mgg lepas. oleh yg demikian aku juga berharap mu membubuh link blogku di blogmu ini...hahaha...

Munawwir Khan @ Mooney said...

Wahaha. Ternyata kau rindu German. Ini belum aku baca blog si Topeq lg. Pasni bila dah smpi Msia, mulalah ayat bunga2 pasal German pulak. Hehehe. Well all the best kat Msia. Nnt Raya jangan lupa jeput. Aku balik Mesia tahun ni Raya...

Anonymous said...

thanks for the wish.....lamo doh aku x bukak blog pasal tgh exam......moga cepat dapat kerja......

p/s: gambar dekat entry PULANG tu macam kenal..hahaha

en_me said...

wah, bestnyerrr kat jerman gitteww.. kanns.. salam ramadhan cek timah itteww

buzzybug said...

en. zamri ni lecturer saya dulu masa kat ukm...

1st time here, salam... ;)