Tuesday, December 24, 2013

Irfan and His Obsession

Hi lama beno tak menaip kat sini. rasa cam da hilang habes skill mengarang. Apo nk buat. Banyak perkara yg menuntut masa ku yg terhad ni. Lg2 sekarang dah kembali berbadan dua, kudrat pon semakin terbatas.
ops terlepas sudaa..hehe aku sekrang sedang mengandungkan zuriat kedua yg kini da berusia 6 bulan. terasa cepat sangat ms berlalu. tak sabar rasanya nk dapatkan adik untuk Irfan. Alhamdulillah kandungan kali ni baik2 je dan diharapkan baby lahir dengan selamat sepertimana kelahiran anak sulung ku dulu. InsyaAllah.
Kawan2 doakan ye :)

Mak buyung at 6 month pregnancy

Irfan Hariss pula sekarang da menginjak ke umur 2 tahun 4 bulan. Haish banyak sungguh keletah si bakal abang ni. Tak jemu mama n baba melayan. Di umur 2 tahun ni,  Irfan dan boleh bercakap dengan lancar. Perkataan yg disebut pon kebanyakan jelas dan tak pelat. Dia boleh faham arahan atau soalan dan respon  dengan baik. And the most amazing thing is ingatan irfan yang sangat kuat. betullah org kata otak kanak2 ni ibarat span. everything we say, his brain will absorb n keep it. and since Irfan sgt suka educational stuff and loooove singing, he now can recognize alphabets, colours, Alif ba ta, numbers and even flags of the world!


Mama and Irfan :)
Ha yang tu yang paling tak leh tahan. Irfan is deeply obsessed with flags. tunjuk lah bendera ape pun, he will get so excited and wont stop looking at it. Especially bila bendera tu berkibar...bertambah2 keterujaan dia and if possible he will run n touch the flag. dpt pegang tiang pon jadi lah. lagu plak jgn cakp la..lagu negaraku and lagu jalur gemilang tu sambil tido pun leh ternyanyi huhu. Disebabkan minat yg mendalam kt bendera, kat rumah aku bersepah dengan bendera. mujur bendera murah ja hehe. kat rumah in law aku lg ganas, tok abah irfan siap belikan bendera malaysia dan bendera selangor yg besar dengan kayu sekali. everyday, he will carry the big flag and kibar sambil nyanyi lagu negaraku. imagine si kecik tu sambil pegang bendera yang lg besar dari dia. I really have no idea how he gains this hobby.

Irfan dan Bendera

Kadang2 sampaikan nk tido pon kena selimutkan dia dengan bendera. Every time nk tukar baju, he will look for baju bendera first. Tak dpt pakai (sebb kotor or belum kering), dapat sarung kt tengkuk pon jadilah. At one period, everyday my MIL has to bring him to watch bendera kt sekolah tepi rumah. Kalau tak, dia akan keep asking smpai kesian dibuatnya. One day, my mil used to call me at work just to inform that dia skrg tgh bawa irfan tgk bendera kat sekolah tu di waktu tgh hari buta panas terik because he insisted! dalam hujan pun pernah sambil berpayung lah jawab nya. haishh nasib ko ni cucu kesayangan. and banyak lagilah adegan2 irfan dan bendera.

Everywhere we go, janji kena ada bendera hehe
 At first, i did feel worry about this. but i dont think keeping him away from what he love most is the right thing to do. I should support whatever he likes as long as it is not a bad thing. yeah, at least this can be the way i can broaden his knowledge and teach him more about flags. so we bought him buku flag of the world which masa tu tinggal satu je kt kedai. and guess what, just by telling him each flag, he can now recognize most of the flags and its name, walaupun hakikatnya he still can not read. minat punya pasal kan. sekarang sekali ngan mak bapak belajar kenal bendera..ye lah selama ni aku pon tak tahu bendera italy or spain or mexico camana. bendera negeri2 kt malaysia pon baru tau sebb ajar irfan hehehe. and every time we are visiting any state in Malaysia, we will tell him this is negeri ape, which bendera, which of our family members live there and what we can find there. contoh pegi PD, we enjoyed playing at the beach, feeding birds and rabbits, watching tortoise, then kitorang singgah rumah my sister and met irfan's cousins. so to relate to bendera, i showed bendera negeri sembilan and ask him to recall what we did, who we met, etc. amacam kretip tak mak haha


Cuma one thing yg buat aku betul2 risau tentang irfan. He doesnt realy like eating! Waktu makan adalah waktu yang paling mencabar kesabaran. Adakala nk menangis pon ade sebb too stress (over la plak maknye). As a result, he doesnt gain much weight. dok berat tuuuu je dr tahun lepas. I've tried giving him supplements but it's working only for sometimes. Heran juga, blh plak dia kemam je nasi dalam mulut and at one point luah balik. Tade rasa nk telan ke?? Irfan hanya makan betul2 dalam 4,5 suapan je. pastu mintak air/susu. Hmm makan banyak2 la nak..risau mama. syukur la irfan dijaga oleh nenek2 yg penyabar bangat. klu kena hantar nursery, bertambah risau la mama. Tp ade gak time irfan senang je makan. He's not a picky eater. He basically eats everything kecuali yg pedas..cuma not as much as other kid does. Rasa syukur sangat bila time irfan nk makan banyak. Semoga Irfan membesar dengan sihat dan sempurna.

My little Boy

Kalau boleh, I want to jot down everything about Irfan. He is growing up so fast and I feel so blessed having him. Thank you Allah for this little precious You have brought into our lives :)

5 comments:

Anonymous said...

Alhamdulillah...dah lama tak tengok awak menulis...KAM UKm

Anonymous said...

irfan nnt ajak auntie haney flags of the world k...auntie pon tak tau..hehehe
pandai mak irfan ajo irfan....nnt auntie nak ajo izzah mcm itu jgk la..
:p
- ibu izzah

juelee said...

irfan comelnya awak ngn bendera...keletah irfan bt aku tsenyum je jarang bdak obses bendera...

Rose Azadir said...

Assalamualaikum…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com .

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)