Tuesday, May 29, 2012

Ajarilah Anakmu Al Quran

Hadeh bosan bangat hari ni..klau la blh balik rumah n tdo kan best.
ops tade nya aku nk balik tdo..sbnrnye dok rumah lebih loteh dr dok kt ofis..bkn tak suka dok umah tp mmg jenis aku yg tak suka semak2..jd selagi rumah tu tak berkilat alamatnye tak senang duduk la den. nk tgk tv pun tak tenang..dlm otak mesti kata lebih baik aku cuci baju, sapu lantai ke... Kang da cuci baju, kena jemur pulak..da sapu lantai terasa nk mop pulak..last2 ms yg sepatutnye aku rehat jd sesi exercise tnpa rehat la kan.waduh masalah jugak camni..mcm mana ye ibu2 lain handle perasaan rajen terlebeh ni ye??
mungkin da sampai ms amik pembantu rumah part time..nk amik full time cam rimas plak.tp melihatkan org lain anak 2,3 rilek je hidup tnpa maid. ke sebnrnye terlebey rajen aku ni masih tak cukup rajin heh. ok esok aku berenti kerje T_T
Mmg impian setiap wanita utk jd yg terbaik untk suami dan anak. yg terbaik tak bermaksud smua masalah dan tanggung jawab dok atas kepalanye..klu camtu even jd supermak cam Nasha aziz pun leh kena barah otak kot nak layan semua masalah..dan mmg dlm Islam pun tugas menyelenggara rumahtangga bkn atas bahu wanita sahaja bahkan tugas bersama, suami dan isteri. Jadi utk beri yg terbaik tu msti la bersama dgn sokongan padu org lain yg terdekat seperti suami dan keluarga.
Ini termasukla dalam usaha2 mendidik anak mengenali Islam sedari mereka kecil. nak perkenalkan Quran, kena la ibu bapa rajen baca quran dan dedahkan kepada anak sejak daripada bayi. biasakan dgn ucapan zikir dan doa setiap kali selepas bersin, sblum makan, sewaktu mendodoi anak supaya ayat2 tu menjadi lazim di telinganya. Carilah ruang dlm masa kita yg sedikit itu untuk baca Quran disamping anak, dia nk pegang n belek2 quran tu pun tak ape selagi tak koyak la..biar nanti dia tau itulah al Quran yg kelak dia akan bawa kemana2..yg ayat2 nya dia wajib percaya dan jd panduan bilamana dia tercari2 arah..dan juga utk dia hadiahkan kepada kita kelak bila kita sudah diambil nyawa.. after all, siapa lg yg kita nak harapkan? Bukankah itu tujuan melahirkan zuriat selain menambahkan umat islam. Alangkah rugi nye ibu bapa yg pergi meninggalkan anak2 tp tidak ada seorang pun anak mereka yg 'mampu' (tidak soleh) mendoakan utk mereka kelak..
waduh donia skrg penuh hiburan yg lebih menggoda..mampu kah kita yg iman tak seberapa dan sibok dgn sikap 'rajen terlebeh' ni mendidik generasi baru yg keliling mereka penuh tarikan duniawi ni..
Wah terceramah pulak hehe..anyway kata2 di atas tu pun ditujukan ke batang hidung aku jgk. InsyaAllah aku yakin, klu hati kita berkehendakkan begitu, mesti sedaya upaya kita akan didik dia begitu. mcm contoh klu nak anak pndai cakp omputeh la..msti segala buku pun beli dlm bahasa omputeh, tgk kartun pun biar kartun omputeh even Upin dan Ipin sekalipun. angkat tangan sapa pernah beli buku a,b,c bahasa melayu??ok bukan aku. hehehe
InsyaAllah kita mampu lakukan..yok ibuk2 dan bapak2 sekalian mari kita hasilkan anak2 soleh.... :)

3 comments:

shye said...

wey aku la tu beli buku abc bahasa melayu. wakakakakaka.

juelee said...

aku dulu mcam ko imah, rumah nak berkilat.. but now, aku malas nak pk dah... aku bk keje spend masa ngn rayyan, ajar ABC, alif ba ta sikit2... then bacakan buku, kisah nabi ke hape..(padahal aku tahu die bukan paham pun) belasah la.. pas die dah tido, aku kemas beg, siapkan keje opis, gosok baju.. pagi bgn masak tok rayyan then g keje... aku kemas rumah jumaat malam sbb sabtu ahad aku nak rehat hahhahahahha penat wei.. tak larat aku.. so pejam mata aje la tgok rumah bersepah... nak lagi rayyan dah pandai main, aku kemas 5 minit je, pastu dah tongkang pecah balik...

MiSs iiMa said...

shye: hehehe buku abc melayu pun ok, janji pndai membace!
Ju: jenuhla aku nk tunggu irfan tdo br nk ngemas..sebb selagi aku celik lgi la dia ligat hehe.itule kena belaja pejam mata cam ko gak la