Monday, February 07, 2011

Hari ini..TUjuuh bulan Dua

Syukur alhamdulillah hr ni menginjak lg setahun umurku. Erm celebration kali ni biasa2 aje (kot) memandangkan besday aku jatuh hr isnin, jd terpaksa sambut di depan komputer dgn keje menimbun2 atas meja. ofismate aku sorang je tahu besday aku hr ni huhu kesian kan..malas nk heboh2..
Hm dah la tak cuti, en suami pulak kena keje overtime..
bosan betul jd malaslah nk cerita pasal besday..oh kecuali aku nk ucapkan bebanyak tima kasih ats ucapan besday korang semua di facebook dan sms. ada juga yg kol..at least ada sebb utk aku senyum ke telinga hr ni.. :)

Oklah walaupun ramai dah tahu, sy rasa (eh tetibe sy pulak) lebih baik sy perjelaskan lg disini..supaya tidaklah ada yg berkecil hati atau kata "eh tak bgtau pun!"

Aku mengandonggggg!! hehehe

Tak surprise pun kan hahaha poyo je. Alhamdulillah di usia aku yg ke 27 hr ni, baby ku sudah berumur 11 minggu dalam rahim. Last scan, sgt lah lega dihati bilamana dapat kedengaran nyawa yg sedang berdegup pantas..alhamdulillah..

Ms di awal kehamilan, tetiba je rasa badan panas semacam je..nk tido mlam pun tak selesa. nafsu makan jgn cakp la, tekak ni bersedia je nk menelan. sudahnya dalm ms dua minggu saja berat aku mencanak 2 kiloss. dahla seblum tu da naik 2 kilo dah..memglah liza kutuk aku je time gi kenduri ajilin heheh..terpksa cover perut dgn dukung najla..tp best sebb kali ni encik suami dah tak bising2 bila mkn makan..makanlah ape ko nak hahaha
Yg paling aku suka, muka ku sungguh berseri2..mcm bercahaya gitu .kulit terasa gebu, mulus..picit bintik hitam pun tak naik merah2. asyik nk tgk cermin je ekekek perasan la pulak...

Tp tu dulu..sekrg jerawat mcam nk melata je wuaaa. picik bintik hitam, merah tak hilang2 dah..muka pun cam kusam je..tiap kali tgk cermin pun muncung jek..selera makan pun da kurang.mcm mlm ni encik suami tanya nk mkn mana pun aku tak tahu..semuanya rasa tawar je.betul pun, sebb bila aku cakp kt abg, "eh lauk ni tawarla, masin la, tak sedapla"..dia jawab.."ok je..sedap je"..konfius aku. masak ape2 pun rasa tak sedap je..

Cuma skrg kuasa loya aku semakin memualkan..sampai adakala aku kena muntahkan diri supaya selesa perut especially mlm2 la..baru boleh tido. kalau tak sampai terlelap la aku merengek2 tak boleh tdo. benda aku suka dolu2 skrg dah tak lalu nk telan..telor, udang yg tu semua masuk list tolak tepi..Satu lg kuasa yg sdg bermaharajalela..kuasa penattt...bila penat ape jd kawan2? kita jd malas...sebb malas ni la bertahun baru aku nk apdet blog ni..sebb malas la keje rumah yg boleh buat sehari jd 2,3 hr..tp asal usulnya penat ye..bkn betul2 malas hehehe

Pernah aku spotting teibe..takde saket tade pedih tetibe ade tompok merah. tak silap masa minggu ke 7. Risau sgt..dr panel tak rasmi aku (kak yah) cakp sebb implantation. tp sepatutnya 3,4 hr je..tp aku ni hampir 2 minggu. So sbgai lgkah keselamatan, Dr kt klinik suruh aku ambil pil kuatkan rahim. sekali makan ya Allah saketnya kepala tak boleh buat ape dah. meroyan je..serik rasa nk amik lg..tp perlu makan juga sampai spotting berenti. Alhamdulillah 3,4 hr lepas tu dah ok. Lega dah tak payah amik ubat tu lg..

Apepun, skrg masih belum kira zone selamat..kena tunggu sampai habis first semester hehe mcm u pulak. Semoga rezeki ni kekal dan selamat dilahirkan..nasib baik ade geng take n shye. boleh la rujuk merujuk. almaklumlah ketapi aku ni lambat sikit..yg lain berdesup2 semua..

Haishh oklah..malam ni nk makan mana nye..

Happy Birthday to me..

7 comments:

mawar said...

hehe hepi besday imah.. jg diri n ksihatan! moga baby membesar dgn jayanya.. :)

Anna Da Lady said...

Selamat menyambut ulangtahun yang ke 2x..hehe...alhamdulillah, dah ngandung ye...tahniah sekali lagi..setuju dgn kata mawar..take care, dear...

juelee said...

happy besday imah.. jaga diri ok.. memang gitu imah, aku dulu 5 bulan gitu huhuhu makan je muntah sume tak lalu makan.. bk keje tido, umah pun tak kemas, dapo pun diharamkan masok.. hikhik..

skang dah lega...

shye said...

Insya Allah ko akan kembali ceria dan bertenaga pada semester ke-2!!! chaiyok2!!

Baby kita sebaya la kan. kehkehkeh. bestnye!

Fatima Saiful said...

whoaa~!!pengumuman rasmi akhirnya keluar!!yeaaa...~
nway, smoga selamat semuanya k~!!doktor o&g kite pon same jugak kan?kan?heheh...btol ckp syhe tuh. 2nd trimester should be ok...;).dun worry k.kalo mcm ko tak muntah2 sgt,2nd trimester mesti da ok.mcm aku ngandung Aqil dulu. 1st trimester je rs loya.mmg nk muntah laa mkn ape je(tp mkn jugak dan tak pernah muntah).owh, tp sgt tak selesa.adekah anakmu itu LELAKI??jeng jeng jeng...~

**nk tunggu entry2 mendatang cite pasal baby je plak..;)

OWH,HAPPY BESDAY!!!!!!!!!!!!

theblabber. said...

semoga panjang umur. :)

izani said...

epi bday,toktau pom bday kekeke, apapon mari borong barang bb di glasgow nanti....ajak k yah skali, 2 seat shj...