Tuesday, May 19, 2009

Lilin seorang guru...

Masa aku di tingkatan 4 dan 5 kt MRSM Taiping ade seorang cikgu perempuan yg agak garang lg series ajar aku fizik.namanya Hanita.cikgu Hanita ni kecik aje lebih kurang aku, muka ala2 chinese look dan memakai cermin di mata.bagi aku Cikgu Hanita ni antara cikgu yg paling rajin mengalahkan anak muridnya sendiri.semua nota dia buat sendiri handwriting berserta gamba2 contoh yg comel2 juga dilukisnya sendiri, kitorang hanya salin je sejibik. tp dia paling pantang betul klu org salin nota time dia tgh bercakp..nota2 cikgu hanita mmg padat dan jelas, paling pnting kena faham ape yg dia terangkan. then nota-nota yg disalin akan diberi markah which will give some carry mark for final exam.time ni la aku n kawan2 mcm budak sekolah (mmg bdk sekolah pun time tu) hias nota cantik2...kaler2 la, lukis bunga2 kt tepi padahal tulisan mengalahkan cakar ayam huhu.

Paling aku igt ekspresi muka dia.Cikgu Hanita jarang senyum..muka dia seriesssss je mnjang.sekali dia jeling klu marah..terasa mcm tgh tunggu hukuman sebat heh.pernah sekali dia mengamuk tk igt dah kenape..tp smpai skrg melekat kt kepala aku kata-kata cikgu hanita marah2.."Kamu semua tgklah nanti.....saya doa kamu semua nt jadi cikgu Fizik..baru kamu tahu ape saya rasa sekrg!!" smpai mcm tu sekali...yang sadisnya...rupenya terkena batang hidung aku hahaha. Sib baik jd cikgu sandaran je..fuh.

Yang paling terharu, waktu aku admitted to hospital akibat demam kuning, cikgu Hanita dtg visit aku bawak buah-buahan enak.tak cukup dgn tu, dia bawak jgk berhelai-helai soklan latihan fizik utk aku buat kt dlm wad sementara lg seminggu nk SPM huhu.punya la tak nk aku tercicir, jadi sakit-sakit pun aku gagahi jua berbekalkan semngat cikgu hanita berikan cewah..Alhamdulillah akhirnya dpt jugak A1. Terima kasih cikgu Hanita!

Zaman yg aku paling rapat dengan ramai cikgu was masa aku belaja di sekolah perempuan, Sekolah Sultanah Asma.bkn nk berlagak..tp time tu bkn setakat cikgu, ngn pegetua pun aku baik..siap hnta aku balik sekolah lg muahahah (bkn ketawa berlagak). Yang buat aku rapat tu sebb aku kena buat perfomance utk hari Anugerah.First time utk tahun tu, pengetua tukar persembahan drpada teater mcm tahun seblum2 ni kepada persembahan nyanyian diiring band sekolah.Zaman tu band sekolah Asma antara yg tip top jgk la bersaing ngn sekolah Tun Fatimah.sesape yg join band mmg org respek habislah! Jd berbalik ke persembahan nyanyian td, aku terpilih utk buat persembahan. seronok jgk la, menyanyi ngn live band beb, sape tak suka huhu.tp rupe2 nya punya la lotih buat latihan.tiap2 hari time prep aku kena berlatih ngn band..sian diorang mesti kebas mulut kena ulang muzik sama je tiap kali aku salah nyanyi huhu.waktu latihan ni la pengetua sentiasa bg semngat.kdg2 sebb latihan hbis lmbt jd pengetua dgn baik hatinya akan hntar aku balik..itu aje ceritanya heh..

Waktu aku form 3 kt Asma, Ustaz Hasan Don adalah guru kelas aku. Ustaz ni klu nk dtg kelas, sebatu da boleh dengar tapak kasut dia. Matanya sepet, tinggiiii dan mulutnya berbentuk tajam skit.Memula ustaz Hassan taklah kenal sgt ngn aku, tetapi..pernah satu ketika ayah aku kena pksa dtg sekolah utk tgk show nashid aku kt sekolah, terjumpelah dgn ustaz Hasan Don ni.nk dijadikan cerita, rupe2 nya ustaz Hasan kenal ngn ayah aku time dia blaja di Kairo.Katanya dia cam ayah aku yg pernah bg ceramah kt sana.Sejak dr tu terus dia cop muka aku sebgai murid yg wajib ditanya dlm kelas..skit-skit Fatimah...skit- skit Fatimah...huhu malu gakla ngn kawan2 tp biarlah asalkan ustaz bahagia dpt panggil nama aku. Ustaz Hassan mmg bersemangat bila mengajar.Bila kt hostel pun, bila ustaz Hasan dtg, sesape yg tak pakai tudung, pakai short sleeve msti lari bertempiaran mcm nmpk hantu haha..punyala gerun ngn ustaz Hassan.klu kena tangkap memg berguni-guni la kena ceramah.

Lepas PMR, aku cuba apply utk masuk MRSM..tp agak susah sebb pengetua tak sarankan student pindah sekolah..tp Ustaz Hassan Don tersangtlah baik hati, dgn pertolongan dia, aku berjaya jg apply masuk MRSM.cuma yg buat aku rasa bersalah..aku tk sempt nk ucap terima kasih kt Ustaz..hr aku dpt surat offer, esoknya jugak aku kluar pindh sekolah..kelam kelibut dibuatnya..only several cikgu yg aku sempt jumpe..pastu lenyapla aku dr sekolah tu sampai la aku dtg semula waktu Hari Anugerah utk amik sijil PMR.Ustaz Hassan macam agak marah bila jumpe aku..cakp aku hilang camtu je tk jumpe n cakp ape2..ish smpai hr ni bersalahnye rasaaa..ustaz sy minta maaf tak sempt jumpe n berterima kasih kt Ustaz...Terima Kasih banyk2 ustaz Hassan Don ku~~

Last but not least..is Cikgu Roziah..aku tk igt la dia ajar ape (huhu boleh tak?) rsa2 nya ajar Bahasa Melayu kot masa aku form 1 di sekolah Asma.Cikgu Roziah ni tersgtlah baik orgnya..suaranya lembut je.Entah mcmn ade sekali tu dia blnje aku mkn di Kantin, byk bnda yg kitorang bualkan termasuklah kisah2 hidup aku yg baru beribu tiri. Sejak drpd tu, cikgu Roziah betul2 amik berat hal aku wp da tak ngajar aku time form 2 dan form 3. Masa aku form 1, cikgu Roziah mengandung anak sulung, kasihan cikgu terkena byk alahan smpaikan muka kaki n tangan habis kembung...pegi sekolah pun pakai selipa jepun je..perut toksah cakp..nmpk sagt besarr. smpaila hr last day sblum dia amik cuti bersalin, dia masuk kelas sayu je mintak maaf dgn semua org takut2 dah tak ketemu lepas tu..aku nangis2 tak tahan sedih..alhamdulillah sekrg dah beranak pinak dah pun..Pernah waktu aku kt UKM dia call suh aku dtg tdo umah dia kt Kedah..terharu sgt tp aku betul2 takde kesempatan. lg sekali sgt menyesal ngn sikap sndiri.InsyaAllah, semoga dipnjangkan rezki utk aku bertemu semula dgn guru-guru yg byk berjasa dlm membentuk diriku seperti hr ni..

Aku juga pernah jadi cikgu..sorang murid pernah hadiahkan aku lagu inteam 'Lilin Seorang Guru' yg kini aku nak dedikasikan pula kepada semua guru yg pernah hadir dlm hidupku..


".......Ohoo… aku kini rindu
Pada satu nama yang berjasa
Tuhan, beri kekuatan
Untuk mendidikku selamanya
Ku pohon restu kasih-Mu
Ampunkanlah guru-guruku....."


Terima Kasih Cikgu!





2 comments:

fizahbari said...

wah..dasat...aku pon cikgu gak!hhehee..

nor said...

i pun dapat cikgu hanita....she made me what i am today...and i am also a teacher...new teacher.....best baca your blog..thanks for the rekindled memories...