Saturday, February 02, 2013

Family Gathering 2013

Kali ni nk citer pasal famili day yg baru saje berlangsung hujung minggu lepas. Alhamdulillah semua berjalan lancar dan location kali ni adalah sangat best sebb ada water park. mmg sesuai sangat la utk event famili day. it all started when kak yah saw groupon deal for Bayou Lagoon resort in Melaka. Sepantas kilat dia suh aku beli dan terus set date for next family gathering. Sementara semua org tgh kayo hasil bunus hujung tahun especially yg keje gomen tu, mmg elok sangat la mengepow diorang time ni. Memandangkan kitorang ni ramai, so i booked 2 units of 3 bedroom apartments and 1 studio for 2 nights. aku tukang book je, yg bayar kak yah hehe. yg bestnya dpt breakfast and free entrance to water park sekali. mmg tak sabar sungguh daku menanti saat itu.

So on that day, 26th Jan, aku yg terawal sampai hotel since booking atas nama aku.boleh la aku pilih bilik paling best hik hik. bilik sangat ok sebb hotel ni baru je beroperasi 5 bulan. everything still in good condition and bilik yg dpt pun best sebb tak mengadap water park so expected tak bising.
sementara tunggu orang lain sampai, abg sempat rasmi water park dengan irfan. water park tu tak besar sangat. ada beberapa slides, air pun paling dalm takat peha aku. kalau main sorang2 mmg cepat bosan. irfan pulak bukan main semangat dia nk main air, tp baru cecah kaki dah menangis2 nk naik mungkin sebb air sejuk sangat.tp kitorang paksa gak dia mandi hehe.
Around 6pm, everyone arrived safely and checked in. Malam tu, Kak Ani was holding makan2 at her new homesweethome so kami pun berjemaah ke rumah dia yg hanya sekangkang kera dr hotel. Rumah kak Ani sangat kemas dan teratur. everything was in place and well kept. Mmg seperti yg dijangkalah. Zaman membesar sama2 dulu, kalau ada Kak Ani, maka berbahagialah org dalm rumah sebb rumah otomatik jd kemas dan makanan pun tersedia.
Makanan malam tu mmg superb. ada ikan paten masak tempoyak, daging rendang, ayamas, ulam dan sambal yg semuanya memikat selera. tambahan makan beramai2 dengan keluarga yg jarang berjumpa. bertambah2 la kan. lepas da kenyang sambung pulak berjemaah tgk cerekarama 'Anak sampah'. Ha time ni ramai la yg jadik pengomen cerita dengan expected ending yg macam2. sambil2 tu adala selingan drama dari anak2 sedara dengan celoteh comel depa. Around 11 (tak sempat tgk ending cerita), semua da mata kuyu sebb kenyang dan masing2 beransur pulang utk rehat.

The next day, we ols beramai2 turun breakfast. Hotel guess adalah sangat ramai sampaikan meja makan pun hotel staff tak sempat nk kemaskan. Mujur makanan sedap dan cukup. budak2 mmg da tak sabar nk main air. kalau boleh tak makan pun takpa. So activity pagi tu semua masuk zone kanak2 riang termasuk lah papa main air tak ingat donia haha. This when things get so exciting. Kitorang beramai2 naik slide. Yang baby dengan aksi comel dan riang main air. Walaupun the water park was not that big, but the joy filled around us made it seem bigger :)
Mandi manda
 Tgh hari tu lunch di taja oleh Ican. Macam2 ada dengan tema Penyet. Ayam ada, ikan keli sorang dua ekor, sotong ada. Sayur je yg takde. Sambil makan we ols discuss about next event. Finally, semua agreed utk ber BBQ di tepi pantai klebang nan indah.

At 6 pm everybody left the hotel. Jalan agak jem (biasala melaka) mujur abang guna Waze penyelamat keadaan. dalam 45 minit gak baru sampai pantai. sekali baru je nk landing kt tepian pantai, dapat panggilan tepon dr Nani " Kak Ani, Nani kt hotel ni, tertido td wuuuuuu patah balekkk amek nani!!" Rupanya ada yg tercicir kt belakang and no one had realized! da la kena bergelap sebb tade kunci (power card), mmg kena bahan baek punya la pasni hahaha. Semua da macam errr tak sanggup nk redah jem patah balik. Last2 Abg Mer dengan baik hati setuju nk gi amek Nani. And guess what, sampai ke sudah depa semua tak join sebb stuck in the traffic and arrived hotel only after 2 hours! ish ish sedey gak diorang tak dpt join since Dik Mer yg tukang sponsor BBQ n Nani pulak tukang marinate. Tp nk buek camno takdek rezki join kami membelasah hasil BBQ yg lazat2 belaka. Tengok gamba jer lah.
Irfan sangat bahagia dapat main pasir. Apatah lagi ade geng mengorek sekali. We played few basic games macam tiup belon sampai pecah, lumba lari amik jelly for kids and infants (Irfan menang yay!) and baling belon berair for adults. Papa awal2 lagi da terjun pantai. We BBQed until after sundown. Tempat BBq mmg cun sebb kami pilih tempat yg ada lampu supaya malam tak bergelap plus leh mengadap pantai while watching the sunset. The moon that night was so beautiful. As beautiful as the memories we had that night. Subhanallah..

Akhirnya tiba hari yg terakhir tp tak kurang pentingnya. Pagi kami berjemaah subuh dan dengar kuliah subuh given by Papa. This time he talked about to be a better muslim by giving benefits to others. He told us the story of how he was so determined to become a doctor to help his family who always fall sick and Allah opened the path for him. He was chosen among hundreds of candidates to further studies in Dublin. He was scared when he heard rumours about Islam there, and not knowing any people but still, he pursued for his dream. Who knows, Allah gave him strength and morale to enhance Islam and did dakwah together with other muslimin there. He met and married Mama there. Akhirnya Papa berjaya pulang with his dream came true. He first started his houseman in Kelantan. Only after becoming an MO, he had time to continue his perjuangan Islam.  Not only he treated poor people, he even visited them and studied their hard life. With this conscious thought to those people, he joined ABIM and started doing collection, organized kutipan derma which I think everyone agrees that it was not an easy job. Alhamdulillah Allah permudahkan jalan. Till now he and his team had succesfully build severals Rumah Anak Yatim which each of them could cost Billions. Pastinya perjuangan Papa untuk Islam takkan berakhir bertepatan dengan moto hidup Papa, "Sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat kepada orang lain". Harapan papa semoga anak2 pun dapat meneruskan perjuangan papa, to have full determination of every good things we want to do and of course always seek for Allah's help and for that we must always jaga hubungan baik dengan Allah. Papa juga ajarkan doa dr Al Quran untuk pohon pasangan dan zuriat yg baik iatu:
 
“Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami, pasangan kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (Kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.” (Surah Al-furqan: 74)

Itulah papa yg tak pernah jemu menasihati kami.

That day was 28th Jan which was Papa's 65th birthday. Maka haruslah ada sambutan yg hangat seperti tahun2 sebelumnya. Kali ni Abg Nas sponsor Kek (haruslah secret recipe) yang yummeh di samping jadi photographer rasmi. See, semua orang pun kena pow kecuali yg diraikan. Kami beramai2 nyanyi lagu Happy Birthday untuk papa, satu2 nya bapa kandung kami yg tiada ganti. Kali ni, papa kena bg ucapan lepas tu kak Yah pulak kena pointed bagi ucapan wakil untuk kami semua hehe cepat je mata dia berair sebb sebak. Dan acara terakhir sebelum semua kembali terjun kolam, adalah acara penyampaian hadiah yg di sponsor oleh kak yah, kak ani dan aku (eh aku pun kena pow gak!). Budak2 la paling syiok sebb paling banyak dpt hadiah.
The Celebration
I would say famili day kali ni paling best. tempat yg best, aktiviti yg best, makanan best dan bukan senang utk cilok papa utk 2 malam hokey. He's a super busy man. Alhamdulillah Allah beri peluang utk kami berkumpul mengeratkan tali silaturrahim. Walaupun tak semua dapat join, famili kak cah di UK, Ijah di Mesir yg sakan bercuti di Turki skrg ni, and Adek Asiah yg skrang bersengkang mata nak exam, aku harap there will be other time that we can get together again and semoga Allah permudahkan impian ini sepertimana Dia permudahkan event kali ni. InsyaAllah..   

4 comments:

Fatima Saiful said...

whoaa...best keluarga besar. bile berkumpul smua bole buat family day;). tambah tong2 sorang sket..jimat~;)

shye said...

meriah giler...!! bestnya ;)
irfan dah boleh jalan.. haha..

MiSs iiMa said...

apo lagi shye and take, beranak la banyak2 supaya meriah and ramai yg boleh sponsor birthday korang di hari tua nanti hehe
shye, irfan baru je leh jalan, minggu ni dah boleh bangun sendiri :)

juelee said...

best tengok famili ko imah.. besar tp rapat satu sama lain...