Wednesday, June 24, 2009

Bekwoh nikah Abe and Dikmer + Gathering 2009

(Bekwoh tu bahse klate yg bermaksud kenduri kawen atau bigwork)


a complete set

Haish mls betul nk mengarang..ni dah kali ketiga aku try tulis utk entry ni.harap2 kali ni berjaya habiskan..
Bln ni, setelah bertahun2 tak buat knduri, rmah ku kembali meriah dgn majlis pernikahan abg ku anas dan adikku amir. Ini kire mcm majlis bertandang la sebb kenduri seblah lelaki kan. Pada 6 hb 6, abg aku dgn gedebe nye telah menikah dgn isterinye sekrg yakni puan Hidayah dgn hanya sekali lafaz manakala adik aku Amir lebih gedebe sebb telah awal lg menikah potong habis line kakak abg, dgn wifenya yakni puan Zayyani di Jordan pd bln dobelas tahun lepas sepertimana entry aku sblum ni. Seronok sgt kali ni sebb bkn setakat dpt jumpe sedare mara yg dtg jauh dr kmpung dan yg dah berbulan2 aku tak jumpe malah inilah masanye famili aku yg terkandung oleh 15 beradik ni complete berkumpul termsuk cucu-cucu bapaku yg comel2 itew.terharu dpt jumpe adikku Amir yg lebey kurang 5 tahun aku tak jumpe. Kakcah yg tinggal di Scotland juge pulang kepangkuan keluarga. Maka terasa sempurnalah keluarga kami pada hari tersebut..


2 pasang mempelai yg diraikan
anas+hidayah dan amir+zayyani

Atas kepala dan idea2 Lembaga Pengarah keluarga, hmpir semua bnda pun kitorang handle sndiri. Souvenir, mekap, persembahan, bilik pengantin, pelamin, hiasan dalaman luaran, mkan2 sumer dihandle dgn bijaknye oleh kepala2 yg ada dlm famili nih. oleh itu mmg tiada istilah meronggeng lah kami bila tiba weekend mahupun lepas keje.sumer kena balik cat rumah, pasang lngsir, angkut perabot free import dr uk, cuci kolam, cuci jamban, cuci pinggan, hias hntaran, photographer,buat bunga manggar, payung pengantin dsb.ade la certain2 bnda yg terpksa disewa tp mmg berbaloi wpun terpksa berperang ngn perangai mls sensorang terutamanya askar2 bawahan..cuma bab masak, papa panggil org kmpung gotong royong masak. ramai yg dtg tp satu pun aku tak kenal huhu bagus kan ade jiran cam aku..ish ish


persiapan

Majlis start dgn perarakan pengantin dr ujung lorong rumah smpai le masuk dewan.Kt rumah aku ade satu ruang lapang yg kitorang panggil dewan. takla besar tp sesuai utk hold majlis kt situ. Ijah n nani jd pengacara majlis. wpun terketar2 pegang mic n baca skrip, tp masih mampu control cun dan buat2 cun.

berarak di tgh panas ceng


pengacara majlis
hi sy ijah, sy nani

bila masuk dewan, aku pun terketuk ketak main la gambang dgn penuh skillnye.tak sia2 acik hadiahkan aku gambang dan gambang itu jugelah penyeri hiasan dlm majlis tu sebb reka bentuk tradisional penuh ukiran2.puas betul aku dpt lepas gian main gamelan di majlis2 mcm di ukm dulu.for info, gambang ni adalah salah satu muzik instrument dlm assemble gamelan.ala yg dlm citer hantu harum sundal tu..cuma ia diperbuat drpd kayu sedangkan alat2 gamelan lain diperbuat drpd metal.rupa bentuk mcm xilofon.kebetulan ade mmber Ican mainkan rebana. jd muziknye lebih sedap didengar.


ini la gambangku yg indah
ketuk jgn tak ketuk

Pengantin masuk dewan terus ke dalm bilik pengantin masing2 yg terletak seblah dewan.kemudian setiap pasangan di panggil dan diperkenalkan oleh pengacara dunnani dan ijoh dan diadakan juge tayangan gamba2 pernikahan masing2. tp sebb dewan ni tidak fully tertutup, jd biasan cahaya agak memudarkan kejelasan gamba2.Slide show ni abg ipa n kak cah yg buat. Abg ipa aku juge merangkap photographer pd majlis tersebut. Sian dia tak byk gamba sendiri.
Pastu acara bergamba ngn famili pastu pengantin keluar dewan pastu pengantin makan...
Masa makan2 ni la tugas adikku ican yg masih single bakal dokter ni menghidangkan lagu2 nashid bersama rakan2 artis nye. Tak igt la nyanyi baper lagu, yg pnting ade lagu 'Isteri Solehah' kegemaran ku hehe..



persembahan eksklusif oleh barisan2 artis

Mmg meriah majlis kali ni wp tidakla grand dan masih ade kekurangan.lotih jgn cakpla.2 bulan sblum lg da terasa letihnye.but Alhamdulillah..selesai sudah semuanye. kepada pengantin baru abg dan kakak iparku serta pengantin yg tak baper baru, dikmer and adik iparku, selamat menempuh kenaikan pangkat yg pastinye tiada kenaikan gaji hehe..semoga berbahagia selalu hendaknya..amin...yg pnting uols jgn tak turun padang pulak bila mjlis kenduri i nanti..
Oh ya..lepas kenduri, esoknya kami sambut birthday anak sedare ku Amir Hakim pula. sekadar parti makan kek dan aiskrim selepas sesi bergamba dgn famili. Dah jarang2 sekali berkumpul..haruslah bergamba kenangan utk ditampal besar2 kt dinding rumah nt. lgpun skrg da bertambah 2 org lagi ahli persatuan.
oklah..tkmo tulis panjang2 (tk cukup pnjgn lg nih haha) kita layan gambo2 posing mosing dibawah ini..sassss


tema kami hijau dan biru


ni seblum majlis akad nikah dirumah hidayah
gamba kontrol cun dan kontra cun



gerbang cinta kami.. cewah


parti si kecil Amir Hakim..dan sibesar Papa jugee


yipiii..lompatan kegembiraan!
Alhamdulillah selesai semuanya..

Berofe ending, aku nk ucapkan Selamat Bertunang buat sahabatku Mawarni atas pertunangan beliau dengan kekasih terangnya encik Hafiz Fikri. Sorry tak dpt dtg majlis ko sebb tarikh tu clash ngn bekwoh abg aku. Semoga semuanya berjalan lancar smpai ke bekwoh ko plak nt hehe..

2 comments:

.mawar. said...

hoaahhh besnyerr bekwoh abe mu! hehe
tahniah kat dua2.. anas n amir.

tunggu bekwoh mu pulok! *mcm jawe totok dah aku*

tenkiu imah

en_me said...

sonoknyerr gi tengok orang kawe kannns.. ehehe