Monday, April 06, 2009

Visit Malaysia Borneo

Da lama tak memblog.mmg selalu mcm ni..once stop menulis, lamaa baru ade feel balik. just like previously, pernah almost 2 years aku abandon blog ni.sekarang ni tade keje kt ofis.project da nk hbis, next project tatau lah ade ke tak due to economic downturn.increment tada, bonus tade..hmm sigh*.so melangut je lah aku dtg ofis, tu yg tergerak jari jemari update blog yg da lama bersawang ni..
aku baru je balik melancong ke miri semlm bersama teman yg mmg mesra, cik Liza Leas. Tujuan asalnya aku nk melawat mmber baik matrik aku merangkap bakal adik ipa yg dpt posting mengajar kt sana. Da lama benor tak jumpe cik Yati, last time jumpe seingat aku masa kt KLIA waktu aku first time nk fly ke Jerman. sekrg jauh pulak dia keje, nasib baik airlines banyk promotion skrg..since aku pun tetibe rindu nk melancong, aku pun rembat la tiket MAS gi miri n cekup Lija utk ikut sekali hehe. Lagipun ni first time aku gi Sarawak. Liza pun first time travel keluar semenanjung.


Liza bahagia dpt mkn nasi lemak dlm MH Flight

Overall..seronok jgk pegi Miri, not really because of the place but more on the activities we did. Biasala bila jumpe kawan lama, kebetulan housemate yati pulak mmber matrik Lija. haha what a coincidence..so agak meriah jgk la meeting kali ni..shopping brg2 dapo then masak sama2. paling glamer kt situ is ikan terubuk masin. lebih kurang ikan masin tp sodap!


ni atas bot panjang. belakang tu jambatan direct ke Brunei


This is one of famous meals in Sarawak. Nasi Lalapan.
Boleh pilih 1 lauk goreng then akan disajikan dgn 8 jenis sayur ulam, sambal dan sup.
Wp simple tp menggamit memori aku kt kmpung..akibatnya..tadaa licin aku mkn.


Bergaya dengan pakaian masyarakat majoriti Sarawak, Iban sambil shopping souvenir.



First time tgk Lobster.Mcm makhluk aneh.Tak tergamak nk makan huhu.

Yati bawak kami jln2 ke pantai tgk sunset and waterfall..plan asal nk gi gua niah n melawat rumah panjang tp terpksa cancel sebb yati ade meeting kehormat ngn pengetua.first day smpai yati bawak gi taman buaya..memula excited gak tgk buaya, siap baling2 kayu,batu,syiling lg nk tgk buaya bergerak..punyala berani..aku tukang arah je buat tak berani hahaha..da lama2 naik muak daa..nk termuntah pun ada..banyaaakk sgt buaya.berhimpit2.da nama pun crocodile farm msti banyk buaya dak.tp ade gak binatang lain mcm monyet, landak, bear yg pndai erobik n burung pandai bgi salam..lebih kepada mini zoo la.


Taman buaya yg bersepah dengan buaya


Menikmati Sunset di tepi pantai. Hujan renyai2. Angin sepoi2.

waterfall Lambir pun cantik. first time aku jumpe waterfall yg tak berbatu2..just kolam luas mcm citer dulu2 tmpt puteri2 mandi cewah.tp dalm gile..siap ade zon larangan mandi lg.kebetulan kitorang yg first smpai..puas la dpt conquer kolam smbil main kejar2, alaa mcm game kecik2 dulu sape kena cuit kena keja org lain pulak..susah oo nk lari dlm air..aku bergelen2 telan air..nk lari lg nk gelak lg..liza selalu kena kejar org hahaha.sblum mandi makan bihun lepas mndi smbung mkn mihun lg..pastu snap2 gamba lompat..sgt best..



Bermain-main di Lambir


Masa untuk Pulang..!

Thanks to Yati for entertaining us during our vacation..we really had fun! :)

Februari lepas aku gi Sabah ngn Kak ani, papa n abe anas. Specifically we went to Ranau but spent a little time in Kota Kinabalu..alang2 flight landing kt KK, kitorang sempat gi Pasar Filipina in KK utk shopping2. aku sempat sambar gelang mutiara and fridge magnet as a collection. Banyakkk sgt mnde pelik2 kt sini..ade jual kuda laut n mcm2 makhluk laut yg pelik2 aku pun tatau apo benda.tatau la diorang makan ke atau maybe utk buat ubat.gamat yg da diawet pulak berlambak2..yuuu agak geli!but afterall it's fun to know other races traditions, culture and parts of their lives which are different from us. bak kata pepatah..jauh berjalan, luaslah pandangan maka bertambahlah ilmu.tak giteww..


Pasar Ikan Masin ni lebih glamer dengan nama Pasar Filipin. Maybe sebb ramai org Filipin berniaga kt situ. Biasanya ni la port utama utk beli souvenir.Macm2 ada.Mcm biasa aku cari fridge magnet utk tambah koleksi travel ku :)

Ranau is about 2 hours driving from KK. Ayah aku ade set up rumah Putera Harapan kt situ specially for anak2 yatiim or kanak2 lelaki dr famili yg tak berkemampuan. Kire sambil2 kitorang melncong ke Ranau boleh la ayah aku melawat rumah tu sekali.Ranau ni la bandar tmpt Gunung Kinabalu terpacak and klu dah namanya kt kawasan gunung, confirmla sejukkk je selalu.pagi2 pulak kena mandi air kolah..perghh mmg rasa mcm kembali ke alam kanak2 di Kampung Sik lah kawe. Sepanjang travel kt Ranau ni, puncak Gunung Kinablu sentiasa tersenyum kt kitorang cuma sekjap nmpk sekejap main sorok2 di balik awan. klu nk clear kena tgk time subuh awal2 pgi masa awan belum terbentuk.mmg indah!

Inilah rumah Putera Harapan, dihuni oleh 15 Putera2 yg comel2. Bdk pompuan comel tu anak tukang masak.Yg botak kt belakang tu tgh qada' subuh agaknye..

Hari kedua smpai, abe anas bawak pegi Poring.tmpat ni mcm ala2 taman negara, ade jambatan gantung tertinggi kt mesia (kot?). nk naik jambatan tu kena daki bukit seround dalam 700 meter. Huh confirmlah termngah2 geng2 penternak lemak ni mendaki. Da dpt naik Titian Kanopi, agak gayat gak la.lg2 klu tgk bawah huhu tingginyaaa tak nmpk tanah pun. tp klu tgk tepi boleh nmpk balam2 kawan2 gunung kinabalu..saujana mata memandang.kdg2 ade tupai lalu nk say hi.




Gayat oo naik mende ni. lg2 klu tgh goyang2. tp mat saleh yg naik ng kitorang rilek je. siap boleh berenti tgh2 bridge tgkap gambo lg.ish.

Other than canopy bridge, ade gak kolam air panas.da plan baik punye nk berendam dlm kolam especially sape yg penuh kurap kt badan tu huhu sekali smpai2 poring baru teringat beg baju salinan tertinggal daaa..so kitorang rendam kaki aje lah.tmpt ni da provide siap2 kolam kecik2 so at least tade la kongsi kurap ngn org lain huhu..bersih skit la kot kononnya.



Tmpt utk mandi hanya kt kolam2 kecik biru tu je.Ade paip yg salurkan air panas ni dr source. Geram betulla tetinggal baju pulak dah..

Lepas da berendam kaki n naik jambatan, pegi pulak menjelajah tmpt2 air terjun. ade lebih kurang 3 air terjun kt Poring tp satu je yg larat kitorang pegi sebb yg lain lg jauh kedalm. aku nk gi Bat cave, tp abg ngn kakak da surrender..so terpksa la aku mengalah ececeh.



Nak smpai ke tmpt air terjun ni punya la jauh. Ade lg air terjun lain yg laagi jauh. tp kitorang dah tak larat nk pi. Kepungit ni pun jadila. cantik pe.

Petang tu kami menuju ke Kinabalu Park. Ni mmg betul2 kawasan gunung kinabalu..boleh drive kete smpai satu tempt where only pendaki je boleh naik.ade la dua tiga org kitorang jumpe baru je lepas turun dari puncak. teringat pulak zaman2 muda aku dulu time aktif daki gunung..nk naik punya la seksa..tp bila dpt tawan puncak..hilang sumer rasa penat n kagum sgt bile tgk kebesaran Tuhan.apetah lg klu dpt tawan gunung tertinggi di Mesia..msti lgi indah pemandangn. teringin jgk nk naik g.kinabalu tp tatau lah ade kesempatan ke tak since komitmen semakin bertambah dan bertambah..well,life changes.



Kawasan ni kire2 dah half way utk ke puncak. Klu daki sepanjang siang pun da blh smpai. Ini menurut pendaki2 yg kitorang sempat interview lah..bile nih turn aku pulak lmbai tangan dr puncak Kinabalu??

On the third day, sebelum balik ke KK utk flight ke KL, kami sempat ke Kampung Tagal.Tagal ni means larangan.Ade sungai yg penuh dgn ikan2 jinak yg terpelihara. Tujuan dtg sini nk bg ikan mkn je. Tp punyala best sebb first time aku dpt belaian ikan2 haha.syok oo bile letak tangan yg ade mknan, berderu2 ikan dtg berebut siap hisap jari lg.ikan ni tade gigi, tu yg kitorang berani,klu tak jgn harap nk sedekah jari sndiri hehe.ikan2 tu mcm kucing pulak bergesel2 kt kaki ala2 fish spa.boleh mandi gak kt situ tp tak bajet pulak.




Nak masuk sini kena baya Rm3 je sebb kitorang menyamar jd org Sabah ba. Klu tak kena RM5. Berbaloi la kan dprd pegi Fish Spa kan kan. Seronok betul bg mkn kt ikan2 ni. Goreng pun sodap eh!

Ptg tu terus gerak gi KK, lg sekali singgah pasar Filipina n then lunch mkn seafood kt belakang pasar.Fuh mmg heaven betul dpt mkn mcm2 seafood bakar.Dptla pulang ke Kolumpu dgn senyuman puassss..



Menarik betul seafood2 kt sini..dan semestinya menyelerakan wp hanya di grill. Harganya tidak lah murah sgt tp alang2 da ade peluang..kami belasah aja..nyum nyum..nak lagi!

Tammat.

5 comments:

fizahbari said...

akhirnye..ko update jugek..amikkk!!skali update pjg berjela..hehee..syoknye cuti2 msia!

Fatima Saiful said...
This comment has been removed by the author.
Fatima Saiful said...

eh...akak ko ikut jugaa??kate tak jadi...bes nyer bergesel2 ngn ikan.aku tak pnah lagi...beso2 plak tuh...ngeri~
liza mandi air terjun gaye same je ms mandi gabai...tak pnah berubah.heheh....

p/s:ole2 utk aku takde ke???takkan fridge magnet kot?:P~

en_me said...

ammvoiii.. jalannn sakannns

juelee said...

wahhh rindu KK....
ngee takpe, hujung bulan 5 neh aku pigi lagi.....
yeaaayyyyy